Stebisi situacija daugiabučiuose: šeimininkas liftu, šuo – tik laiptais?

Kaip grįžti į butą kartu su augintiniu, jei staiga liftų naudojimosi taisyklėse atsiranda užrašas „draudžiama vežti gyvūnus“? Tokį klausimą portalui kauno.diena.lt uždavė Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Domas Sirgedas.

Pašnekovo teigimu, tokio punkto iki šiol nebuvo, o pirmą kartą tai teko pastebėti Kaune, Savanorių pr. 284 esančio daugiabučio lifte.

„Namo gyventojai sužino – jiems priklausančiu liftu negali naudotis jų augintiniai. Liftas priklauso namo bendrijai, iš jos jokių nusiskundimų apie tai, kad jie yra nepatenkinti, kad namo gyventojai juo naudojasi kartu su augintiniais, negauta. Šį kartą negalima kelti gyvūnų, kitą karta – senjorų. O kam? Tegul sportuoja, juk sveika”, – bandė ironizuoti D. Sirgedas.

Būdamas Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininku, kaunietis patikino, kad šis atvejis bus nagrinėjamas nuodugniau. Juolab kad bendrose liftų naudojimosi taisyklėse, kurios yra patvirtintos socialinės apsaugos ir darbo ministrės, apie jokius draudimus dėl gyvūnų neužsiminta.

Šį kartą negalima kelti gyvūnų, kitą karta – senjorų. O kam? Tegul sportuoja, juk sveika.

Šiame dokumente randu punktą, kuris skamba taip: „Nustačius, kad dėl lifto gedimo ar netinkamos techninės būklės kelia pavojų žmonių gyvybei arba sveikatai, taip pat naminių gyvūnų gyvybei arba gresia avarija…”. Man tai sufleruoja visai kitokius dalykus, nei randu dabartinėse taisyklėse liftų viduje”, – teisės aktais savo pamąstymus grindžia pašnekovas.

Nesutaria dėl termino

D. Sirgedas tikina, kad liftų naudojimosi taisyklės pasikeitė visai neseniai, maždaug savaitės ar dviejų laikotarpyje. Tuo tarpu „Kauno liftai“ eksploatacijos aikštelės viršininkas Virginijus Markvaldas tvirtina, kad šis pokytis ne tik visame Kaune, bet ir kituose miestuose įvyko kone prieš ketverius metus.

„Šis draudimas mums yra gerai žinomas, tačiau kol kas skundų iš gyventojų neesame gave. Atvirkščiai, neretai gauname informacijos, kad liftais vežami augintiniai pridaro bėdų”, – portalui kauno.diena.lt dėstė bendrovės atstovas.

Paskata, dėl kurios imtasi tokio draudimo – užfiksuoti nelaimingi atsitikimai, kurių metu neišvengta susižalojimų.

„Prisiminkime istoriją, kuomet mažametė, vesdamasi į liftą šunį, pirma į jį įėjo. Augintinis liko stovėti prie lifto durų, kurios privėrė pavadėlį. Liftui pradėjus kilti, mergaitė, laikiusi pavadėlį, susižalojo ranką, o apačioje likes gyvūnas taip pat patyrė traumą. Tokių atsitikimų fiksuota ne vienas”, – sakė V. Markvaldas.

Neretai pasitaiko atvejų, kuomet pašaliniams gyventojams vienintelis būdas patekti į kurį nors daugiabučio aukštą yra liftas. Gyventojai laiptines blokuoja užraktais. Paklausus, kaip tuomet elgtis, „Kauno liftų“ atstovas pripažino, kad su tokia pat problema susiduria ir įmonės avarinė tarnyba.

„Kai gauname pranešimą apie žmones, užstrigusius lifte, skubame padėti. Tačiau neretai mūsų darbus paralyžiuoja rakinamos laiptinės, dėl kurių negalime pasiekti įkalinto žmogaus. Kiek žinau, ši situacija kelia nepatogumų ir ugniagesiams gelbėtojams. Tačiau suprantame ir gyventojus – jie saugo savo turtą”, – situaciją dėstė vyras.

Primenama, kad naudojantis liftu taip pat draudžiama vežti greitai užsidegančias ir aštraus kvapo nuodingas medžiagas atviruose induose, rūkyti ir šiukšlinti, bandyti išeiti iš sustojusios tarp aukštų kabinos, naudotis techniškai netvarkingu liftu, važiuoti ikimoklyklinio amžiaus vaikams be suaugusiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Per šunų plaukus ir stringa liftai

Anonimas

Anonimas portretas
Cia norima pasakyti kad ne del prisisiojimo negalima vezti gyvunu. O del to kad nenutiktu neleimingi acitikimai tokie kaip suns pakarimas ar zmogaus suzalojimas!!!!!!!!!

smarvė

smarvė portretas
mano seni tėvai gyveno Eigulių rajone, 9 aukštų namo pirmame aukšte. Buvo pasiligoję, tai dažnai reikėdavo juos lankyti. Ir...kas savaitę keisti kilimėlį prie buto durų, nes smarvė būdavo neišpasakyta. Pasirodo, gudručiai kaimynai savo veršio dydžio šunis tingi palydėti iki laiptinės durų ir išleisti į lauką. Tai įveda į liftą ir paspaudžia pirmo aukšto mygtuką. Kai apačioj lifto durys atsidaro, šuo išpuola laiptinėn, tačiau iš jos išeiti gali tik tada, kai atsitiktinai koks žmogus lauko duris praveria. Tai gyvūnas ne savo valia tuštinasi ir šlapinasi ten, kur jam atrodo patogiau, - prie svetimo buto durų. Kita vertus, jei ir išpuola laukan, tai reiškia, kad jo kieme paliktų "dovanų" niekas neina surinkti. Iš tikrųjų, tėvukas "apsigynė" maltais pipirais. Nupirkau jų pakelį ir pabarstė koridoriuje prie savo durų. Keturkojai persikėlė savo reikalus atlikti prie gretimų...
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių