Skandalo Vilniuje atsargiai: trečdalis Kauno baseinų – nesaugūs?

Po nelaimės Vilniaus moksleivių sveikatos centre, kai chloru apsinuodijo du mažamečiai bei vienas juos gelbėjęs suaugęs, specialistai teigė, kad per didelė jo koncentracija galėjo būti pastebėta laiku, jeigu tądien būtų tikrintas chloro lygis, kas yra privaloma atlikti šešis kartus per dieną. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistų pasiteiravome apie saugumą Kauno baseinuose.

Į klausimus portalui kauno.diena.lt atsakė NVSC Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Violeta Lapelienė ir Vaida Urbonė.

– Kaip vertinate saugumą Kauno baseinuose?

– Baseinų vertinimas atliekamas vadovaujantis  Lietuvos higienos normos reikalavimais. NVSC baseinų veiklai išduoda leidimus-higienos pasus.

– Kuo lankytojai rizikuoja lankydamiesi ir naudodamiesi prastai prižiūrimo baseino paslaugomis?

– Baseinų vandens kokybė priklauso nuo lankytojų higienos įgūdžių. Todėl baseino vandenyje gali būti įvairių ligų sukėlėjų (yra galimybė užsikrėsti infekcinėmis žarnyno ligomis ir kt.) Dėl blogai prižiūrimų (valomų ar dezinfekuojamų) patalpų atsiranda galimybė užsikrėsti  kojų ir nagų grybeliu. Taip pat, dėl neteisingai parinktų vandens dezinfekcijai naudojamų priemonių bei jų koncentracijos ar techninių nesklandumų sugedus įrangai galimas apsinuodijimas cheminėmis medžiagomis.

Baseino reiktų vengti, jei lankantis jame pajuntate akių, odos ir kvėpavimo takų dirginimą, pastebite vandens drumstumą, patalpų nešvarą, netvarką.

– Kaip dažnai tikrinami viešieji baseinai? Į ką tikrinimo metu atkreipiamas dėmesys? Kas konkrečiai tikrinama?

– NVSC nuolat vykdo periodinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę bei gavus gyventojų nusiskundimus. Baseinų periodinės (planinės) visuomenės sveikatos saugos kontrolės dažnis priklauso nuo nustatytos rizikos – vertinama veiklos rizika ir buvusių periodinės ir operatyviosios kontrolių rezultatai.

Periodinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė vykdoma vadovaujantis klausimynais. Operatyvios kontrolės metu yra vertinama skunde pateikta informacija.

– Ar dažnai randama pažeidimų? Kokie dažniausi pažeidimai? Kokia šių pažeidimų reikšmė kalbant apie lankytojų saugumą?

– Per šiuos metus buvo patikrinta dešimt baseinų, iš kurių 30 proc. buvo nustatyti pažeidimai: tyrimų matavimų rezultatai neatitiko teisės aktų reikalavimų, savalaikiai neatliekami teisės aktuose reglamentuoti tyrimai  ir matavimai, nepildomas baseinų įrangos priežiūros ir profilaktinių patikrinimų darbų registracijos žurnalas. 

– Kurie konkrečiai Kauno baseinai tikrinami?

– Tikrinami visi Kaune veiklą vykdantys baseinai, turintys leidimą-higienos pasą, bei vadovaujantis  NVSC direktoriaus patvirtintu periodinės tiesioginės valstybinės visuomenės Sveikatos saugos kontrolės planu.

– Kaip patartumėte lankytojams įvertinti, ar baseine bus pakankamai saugu? Kokie dalykai gali išduoti, kad baseino bent tąkart reikėtų vengti?

– Baseino paslaugų teikėjas paslaugų vartotojui privalo suteikti tikslią, išsamią ir teisingą informaciją apie teikiamas paslaugas, saugų įrangos, inventoriaus naudojimą, su paslauga susijusią galimą riziką vartotojo sveikatai, galimas pasekmes, saugaus vartotojų elgesio taisykles (informaciją apie alkoholio vartojimą, vaikų priežiūrą, elgesį vandenyje ir šalia jo, paslaugų vartotojų sveikatos būkles, kurioms esant maudytis nerekomenduojama ir pan.), vidaus tvarkos taisykles.

Informacija vartotojui turi būti suteikta prieš paslaugų vartotojui įsigyjant paslaugas (sudarant paslaugų teikimo sutartį).

Baseino paslaugų teikėjo parengtos vidaus tvarkos taisyklės skelbiamos gerai paslaugų vartotojui matomoje paslaugų teikimo vietoje. Informacija apie baseino vandens ir patalpos, kurioje įrengtas baseinas, temperatūrą turi būti pateikta viešai.

Prie baseino turi būti įspėjamieji ženklai, draudžiantys šokinėti į vandenį tose baseino vietose, kur baseino gylis mažesnis nei 1,8 m. Persirengimo ir baseino patalpose paslaugų vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti iškabinti ženklai, kviečiantys paslaugų vartotojus nusiprausti duše prieš naudojantis baseinu. Baseino reiktų vengti, jei lankantis jame pajuntate akių, odos ir kvėpavimo takų dirginimą, pastebite vandens drumstumą, patalpų nešvarą, netvarką.

– Ką daryti manant, kad baseine yra nesaugu?

– Kilus įtarimams dėl baseinų saugos vartotojai gali kreiptis į baseino administraciją bei į NVSC.

– Ar po Vilniaus įvykių Kaune jau vykdytas ar numatytas neplaninis patikrinimas? Gal kaip nors bus keičiama sąlygų baseinuose kontrolė?

– Šiuo metu apie numatytus neplaninius patikrinimus informacijos pateikti negalime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
"Kaunietei". Pirma, derėtų pradžiai išmokti lietuviškai ir be klaidų rašyti. Antra, tokios "rusiškos pirties" nėra - jau rašiau. Trečia, Šančiuose jau nebėra pirties - uždaryta. Ketvirta, esi visiška diletantė pirčių klausimu - nepraleisk geros progos visur apie tai patylėti. Penkta, kokia iš tavęs kaunietė? Geriausiu atveju kaimietė.

Kauniete

Kauniete portretas
Algirdui.mes jau nuo rusų atsiriboje jau senai gyvenam euroje ,europiečiai moka skaityti kas užrašyta ant durų,jei nori rusiškos pirties tai važiuok į Rusiją arba į Šančius.

Hm

Hm portretas
Girstuty- salta, skersvejai visur.i salta baseiniuka arba sukurine vonia po pirties soka nenusiprause, suprakaitave seniai..fu.nieks nekontroliuoja. Geras Mastaiciu baseinas, paprastas, bet siltas, viskas ko reikia..
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių