Šilainių bažnyčiai siūlomi kaimynai

Šilainių mikrorajone stūksanti naujoviškos architektūros bažnyčia neužbaigta, pinigų laukia ir šventorius. Netoliese dar vieną pastatą projektuojantys architektai siūlo čia suformuoti aikštę.

Kaimas: teritorijoje, kurioje ketinama statyti laidojimo namus ir siūloma įrengti aikštę, šiuo metu auga daržovės, ganosi arklys.

Prieš 15 metų Šilainiuose pradėtos statyti Šv.Dvasios bažnyčios kaimynystėje planuojama pastatyti prekybos paskirties pastatą su dviem šarvojimo salėmis. Statinys būtų netaisyklingo šešiakampio formos, dviejų aukštų, dalį patalpų planuojama įrengti po žeme.

Naujojo statinio techninio projekto pasiūlymus jo autoriai pristatė svarstyti Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (KAUET). Projektą rengia E.Miliūno studijos architektai Dalia Paulauskienė, Eugenijus Miliūnas, Vytautas Miliūnas ir Džiugas Karalius. Jie tęsia čia pat susiformavusio sakralinių pastatų ansamblio įgyvendinimą. E.Miliūnas projektavo ir Šv.Dvasios bažnyčią, drauge su D.Paulauskiene yra greta pastatyto kotryniečių vienuolyno ir koplyčios projekto autoriai.

Laidojimo namų projektą KAUET pristatė E.Miliūno sūnus Vytautas, pasirinkęs tėvo profesiją. "Norime atverti bažnyčią į Žemaičių plentą, sukurti čia viešą erdvę – aikštę, kuri tarnautų visuomenei", – susirinkusiesiems aiškino V.Miliūnas. Netrukus KAUET nariai išgirdo, kad realiai tai padaryti sudėtinga, nes aikštei suformuoti reikalinga žemė nėra laisva – vienas iš sklypų priklauso privatiems asmenims, kurie, tikėtina, yra numatę jame ką nors statyti.

Autoriai vylėsi, kad jei šiai idėjai pritars KAUET nariai, jei iniciatyvą parodys Bažnyčios atstovai, minėtas privatus sklypas galėtų būti kokiu nors keliu perimtas ir skirtas viešajai erdvei.

Dauguma posėdžio dalyvių pritarė, kad aikštė, nors ir kiek atitolusi nuo šventovės, geriau ją atskleistų, tačiau beveik nedvejojo, kad šaukštai jau po pietų. Kad čia bus aikštė, reikėjo numatyti anksčiau ir neišdalyti žemės privatininkams, kuriems tokiu būdu kompensuota už kitą Kaune turėtą žemę.

Siūlomo naujo pastato architektūrai KAUET atstovai priekaištų neturėjo. Vis dėlto daugelis atkreipė dėmesį į laidojimo namų specifiką – ritualinėms laidojimo procesijoms turėtų būti numatyta tokia vieta, kad jos netrikdytų aplinkinių gyventojų. Kai kas siūlė atriboti erdvę augmenija, tvora ar kitomis priemonėmis.

Projekto autoriams teks spręsti dar vieną rebusą – kaip organizuoti eismą į naująjį objektą. Atkreiptas dėmesys, kad ateityje, rekonstravus Žemaičių plentą, čia pat bus įrengtas viadukas, privažiuoti prie planuojamo statyti objekto gali tapti komplikuota.

Posėdyje dalyvavę projekto užsakovai, bendrovės "Užuojauta" atstovai, nepageidavo išsakyti savo nuomonės. Jie prasitarė, kad Milikonių gatvėje esantis sklypas turi ir didelį privalumą – netoliese esančią bažnyčią, iki kurios iš laidojimo namų galima nueiti pėsčiomis. Galimybė tokias pačias paslaugas teikti apleistuose sovietmečiu statytuose ritualinių paslaugų rūmuose "Liūdesys" Jonavos g., pasak jų, nesvarstyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

susodinkit

susodinkit portretas
už staliuko bažnyčios kleboną,''prismos'' vadą ir dviratininką...........gal susitars ir perkels taip dviratininko nemėgstamą ''prizmos'' akcentą Jonavos gt. ir išspres bažnyčios bokšto problemą ..........ir dviratininkas nurims ir bokšto nereikės lauktį dar 20 metų...........

pala

pala portretas
kam dar vieni laidojimo namai, jei uz poros simtu metru, kitoj pusej plento - yra? Pries keleta metu is ten lydejom mirusi koleges vyra. Negi jau uzdaryta? Ir kaip tie "uzuojautininkai" isivaizduoja: valstybes mokesciu moketoju pinigais jiems ispirks zeme pelningam verslui vien todel, kad salia yra baznycia? Absurdas visiskas.

x

x portretas
pilna laidojimo namų Kaune, tai dar atims privačias žemes....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių