Senolis parkrito šalikelėje, bet medikų brigada nestojo net stabdoma policijos

Ketvirtadienio popietę nelaimės liudininke tapusi druskininkietė neslepia esanti pašiurpusi dėl medikų beširdiškumo. Ties pėsčiųjų perėja, netoli miesto poliklinikos, nukritus garbaus amžiaus vyrui, kone greta buvę gydytojai padėti neskubėjo, o greitosios pagalbos automobilis nestojo net stabdomas policijos pareigūnų.

Kritiką, atrodytų, nežmogiškam medicinos darbuotojų elgesiui moteris žėrė socialiniame tinkle, kur išdėstė įvykių seką, kai išvydo šalikelėje nukritusį bei susižeidusį senolį.

Medikai padėti neskubėjo

„Tapau liudininke neįtikėtino mūsų medicinos sistemos ir jos darbuotojų beširdiškumo, abejingumo ir net sakyčiau žiaurumo. Taip nutiko, kad ties perėja prie miesto poliklinikos nukrito ir susižeidė galvą garbaus amžiaus senolis. Tai, kad eiliniai praeiviai net nesustojo prie nelaimės ištikto žmogaus, tai jau net nepasakoju, bet iškvietus greitąją medicinos pagalbą, pagalbos teko laukti labai ilgai“, – mintis dėstė druskininkietė.

„Facebook“ nuotr.

Pasak jos, laukiant atvykstančių medikų, pro šalį važiavęs policijos ekipažas sustojo, o iš automobilio išlipę pareigūnai iškart pribėgo prie garbaus amžiaus vyro bei suteikė jam pirmąją pagalbą.

„Tuo metu pro šalį važiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis, bet tikriausiai ne tas, kurį iškvietėme! Įsivaizduokite, stabdomas policijos darbuotojų jis nesustojo, o kuo ramiausiai įvažiavo į poliklinikos kiemą! Tuo tarpu pro poliklinikos langus didžiai nustebę, visą įvykį stebėjo ne vienas medicinos darbuotojas! Bet tik stebėjo! Pasirodo, kad greitosios medicinos pagalbos automobilis negali suteikti pagalbos, jei nėra iškvietimo. Nesvarbu, kad pravažiuoja galimai pro mirštantį žmogų!“ – stebėjosi nelaimės liudininke tapusi moteris.

Socialiniame tinkle druskininkietė rašė, jog kviesti medikus esą teko dar kartą. O jų automobilis atvyko tik po maždaug 20 minučių.

„Atstumas juokingas – keli metrai, tačiau, jei ne policijos ekipažas, nežinia, kaip būtų senoliui su prakirsta galva. Ačiū Angelams sargams Stasiui Vilkeliui ir Donatui Suchankai už žmogiškumą“, – padėkos žodžių pareigūnams negailėjo ji pridurdama, kad matyta situacija – didelė gėda medikams.

Vyko į kitą iškvietimą?

Į druskininkietės bei komentatorių kritikos strėles sureagavo ir Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos medikė Loreta Jaskelevičiūtė. Komentuodama po paskelbtu įrašu apie ketvirtadienį įvykusią nelaimę, ji tikino, kad tuo metu, kai buvo pastebėtas pastarasis atvejis, medikai esą vyko į kitą iškvietimą. „Atsilaisvinus brigadai Kauno dispečerinė neperdavė iškvietimo. Druskininkuose dispečerinės nėra. Jūs atsiminkite, kad skambinate į Kauną – jeigu per 112, tai gali atsiliepti ir Klaipėda. Druskininkuose buvo likusi tik viena greitoji medicinos pagalba, tai normalu, kad kažkas turės laukti. Arba reiktų pastatyti po greitosios automobilį kiekvienoje gatvėje ir atvyktų per kelias minutes. Brangi ponia, nefotografuot žmogaus kojas reikėjo, o suteikti pirmąją pagalbą, kurią turi mokėti visi“, – savo poziciją raštu dėstė Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos atstovė.

Jos teigimu, greitoji medicinos pagalba be iškvietimo, kurį perduoda dispečerinė, esanti Kaune, esą vykti niekur negali.

„O jeigu, kol gatvėje bus tvarkoma žaizda galvoje stebint gydytojai ir sesutei be iškvietimo, tarkime, greitosios turėtų laukti mirštantis vaikas ar jūsų artimas, tada pažiūrėčiau, kokius įrašus „Facebook“ rašytumėte“. Labai gaila, kad reikėjo laukti, siūlyčiau parašyti ministrui, kad didintų brigadų skaičių. Tada bent kažkiek problema būtų išspręsta. Būkime supratingesni vieni kitiems“, – sakė ji.

Greitosios medicinos pagalbos automobilis turėjo sustoti, nesvarbu, ar tuo metu buvo stabdomas pareigūnų, ar ne.

Suteikti pagalbą – privalo

Kaip portalui kauno.diena.lt teigė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) direktorius Nerijus Mikelionis, bet kurio mediko pareiga – suteikti pagalbą nukentėjusiajam. „Tai – nediskutuotina. Greitosios medicinos pagalbos automobilis turėjo sustoti, nesvarbu, ar tuo metu buvo stabdomas pareigūnų, ar ne“, – akcentavo pašnekovas pridurdamas, kad tokią pat pareigą turi ir kiti visuomenės nariai, mokantys suteikti pirmąją pagalbą.

Pasiteiravus, ar tokiais atvejais taikomos kokios nors išimtys medikams, N. Mikelionis tvirtino, kad net ir tada, kai greitosios medicinos pagalbos automobiliu vežamas sunkios būklės ligonis, stabdoma brigada taip pat privalo sustoti bei pasiteirauti, kas nutiko, ir susisiekti su dispečerinės atstovais, kad atsiųstų į pagalbą kolegas. „Tokia galimybė visada yra“, – paaiškino jis.

Abejingi bėdai neliko tik pareigūnai

Kaip jau minėta, abejingi susižeidusio garbaus amžiaus vyro bėdai neliko du pro šalį lemiamu momentu vykę pareigūnai. Druskininkų policijos komisariato viršininkas Gintaras Krasnickas apie šį atvejį pasakojo ir Alytaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėjai Kristinai Janulevičienei.

„Sužinojau, jog tuo metu pareigūnai vyko ne į iškvietimą, o tiesiog važiavo pro šalį ir pastebėjo, kad gatvėje yra parkritęs vyriškis. Sustojo jam padėti. Po to, berods, du kartus policininkai stabdė greitosios medicinos pagalbos automobilius. Tačiau nė vienas iš jų taip ir nesustojo. Tuomet dar sykį skambinant medikams, brigada atvyko maždaug po 20 minučių“, – portalui kauno.diena.lt kalbėjo K. Janulevičienė.

Paklausta, ar šiuo atveju, kai greitosios medicinos pagalbos brigada nepaisė pareigūnų ir nesustojo, automobiliu vykę medikai bus nubausti, pašnekovė teigė, jog veikiausiai policininkai pro šalį vykstančius medikus stabdė žmogiškais gestais, o ne specialiu žetonu ar skrituliu.

„To patvirtinti negaliu, bet, jei taip iš tiesų buvo, Greitosios medicinos pagalbos vairuotojas, žinoma, galėtų teigti, kad, pavyzdžiui, nesuprato rodomo gesto“, – svarstė ji.

K. Janulevičienė prisiminė ir kitą panašaus pobūdžio įvykį – esą maždaug prieš dvi savaites taip pat Druskininkų PK pareigūnas važiuodamas namo, Liepalingio miestelio gatvėje pastebėjo lietaus baloje gulintį žmogų.

„Tądien labai stipriai lijo. Policininkas sustojo ir priėjo prie asmens, o šis staiga pašoko ir sako: „Na, va, pro šalį pravažiavo gal koks šimtas automobilių – nė vienas nesustojo – tik jūs vienas“. Tada žmogus pabėgo. Nežinau, kodėl minėtas asmuo taip pasielgė, gal vykdė socialinį eksperimentą, bet pareigūnui žmogus pro akis nepraslydo“, – šyptelėjo Alytaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ROLKIS

ROLKIS portretas
Už policijos pareigūno stabdymą ranka ar net koja [pagal situaciją] reikia nubausti vairuotojus, abejingus kito nelaimei. Dar tokie dirba Greitojoj... Apsimesti, nesupratau, nemačiau negalima...

Gina

Gina portretas
Nupususiam Mindaugui! Greituju niekada nebuvo ir nebus, kad stovetu prie kiekvieno kampo. Greitoji skirta SKUBIAI NEATIDELIOTINAI PAGALBAI, kaip visam pasauly, o visi kiti eina pas seimos gydytoja ir kiekvienas elementaria pagalba privalo moketi suteikt!!!! Greit mediku greitojoj neliks, bus tik paramedikai tik skubiai pagalbai!!!!!!

Mindaugui

Mindaugui portretas
Prie kiekvieno žmogaus stovi po mediką? Ir jūs ir aš privalom mokėti teikti pirmąją pagalbą ir ją teikti, o ne stovėti ir žiūrėti kaip miršta žmogus, kuriam gyvybę galėtų išgelbėti dirbtinis kvėpavimas, teisingas žmogaus pavertimas ar išvis veiksmas, nutraukiantis pavojų gyvybei ir sveikatai (pvz , heimlicho manevras užspringusiam). Stengtis padėti reikia net tada, kai nemoki teikti pirmosios pagalbos: tada skambini 112, apibūdini situaciją ir tau nurodo ką ir kaip daryt ir tu nurodymus vykdai iki kol greitukė atvažiuos. Kodėl jums šitai yra vusiškai nesuprantama?
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių