Sausio 13-ąją atšventė kaip Pergalės dieną

  • Teksto dydis:

Prieš 25-erius metus mūsų tautos kelią į Nepriklausomybę kėsinosi užtverti sovietų tankai. Tačiau laisvės troškimas sukūrė bendrystę, prieš kurią imperinės jėgos buvo priverstos atsitraukti. Pakaunės krašto kaimų ir miestelių gyventojai šioje kovoje atliko ypatingą misiją – jiems teko apginti Juragių ir Sitkūnų transliacijos stotis. Tai buvo labai svarbu, nes laisvas žodis vienijo tautą ir žadino pasiryžimą kovoti iki galo.

1991-ųjų sausio 13-osios naktį Lietuvoje užtemo televizorių ekranai – nutrūko transliacija iš Vilniaus. Sostinės televizijos bokštą užėmė sovietų kariuomenė. Tačiau po kelių akimirkų televizorių ekranai vėl nušvito – atsirado testo lentelė ir pasigirdo balsas. Tai Juragių televizijos perdavimo centre budėję darbuotojai įjungė mikrofonus ir, ramindami žmones, paskelbė, kad nuo šiol visos transliacijos vyks iš čia.

Visi, kas tik gali, buvo pakviesti atvykti saugoti ir, jei reikės, ginti Juragių televizijos centrą.Netrukus laisvės gynėjai statė barikadas, virino grotas ant langų ir įėjimų. Visa teritorija buvo apjuosta autobusais, sunkvežimiais, traktoriais. Degė laužai, o Garliavos bažnyčios varpai žadino keltis ir važiuoti saugoti televizijos centrą.

Viskas vyko greitai, spontaniškai. Netrukus laisvės gynėjams buvo parūpinta arbatos, šilto maisto. Kauno rajono savivaldybės taryba, kuriai tuo metu vadovavo Petras Mikelionis, įsteigė štabą, kuris koordinavo budėjimą, rūpinosi malkomis, maistu.

Grėsmingos jėgos alsavo į nugarą: tuo metu Rokų poligone parašiutais leidosi desantininkai, o tarp Rokų, Garliavos ir Kazlų Rūdos dardėjo šarvuočiai.

Aštuonis mėnesius, kol buvo okupuotas Vilniaus televizijos bokštas ir LRT, Juragių siųstuvai padėjo matyti perduodamus vaizdus ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje. Jau tą pačią sausio 13-osios naktį iš Lenkijos, Čekijos, Suomijos, vėliau ir iš kitų Europos šalių sulaukta žinių, patvirtinančių, jog pasaulis mato viską, kas vyksta Lietuvoje.

Vakar Juragiuose ir Sitkūnuose vyko minėjimai, skirti Laisvės kovotojų dienai. Į juos atvyko Seimo nariai Antanas Nesteckis ir Raminta Popovienė, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, savivaldybės tarybos nariai, administracijos vadovai. Renginiuose dalyvavo ir prisiminimais dalijosi laisvės gynėjai, savanoriai, šauliai, jaunimas.

„Kiekvieną sausį mums skauda, nes tos dienos paženklintos krauju. Tačiau Sausio 13-ąją reikia švęsti kaip Pergalės dieną, nes tada mūsų tauta pasiekė istorinę pergalę. Laimėjome todėl, kad buvome dvasiškai stiprūs ir vieningi, kad visa širdimi troškome laisvės“, – kalbėjo meras V. Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rega

Rega portretas
Dvasios skurdenoms niekada ir nebus geriau.Juk juos visada graužte graužia pavydas geriau gyvenantiems,gabesniems,darbštesniems.Gaila tokių žmonių,nes jie visada nelaimingi.

laisvę

laisvę portretas
iškovojo ŠLOVĖ visiems kurie tomis dienomis stovėjo mūru užLIETUVĄ tik gaila kad toliau rankas nuleidom ir leidžiam visokiam brudui imti viršų Naudotis pergalės vaisiais Viskas priklauso nuo mūsų pačių Mes leidžiam jie naudojasi mūsų NUOLANKUMU ir nuolaidžiavimu

senjorė

senjorė portretas
Kaip pasiklojot, taip turit, kokį darbą dirbot- tokia ir penciją gaunat, ne valdžia dėl to kalta....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių