Rumšiškės lieka be pašto: žmonės tam nepritaria

Rumšiškės – vienintelis augantis miestelis Kaišiadorių rajone, tačiau greitai jis liks be Lietuvos pašto skyriaus. Vietos gyventojai stebisi, kad į jų nuomonę niekas neįsiklauso.

Netikėta žinia

Šiais metais Rumšiškės, švęsiančios 640-ąjį gimtadienį, sulaukė nemalonios dovanos. Gyventojai sužinojo, kad nuo balandžio 24 d. Lietuvos paštas uždaro savo skyrių.

„Žmonės tam nepritaria. Gyventojai tikrai nėra prieš inovatyvius sprendimus ar produktus, tačiau galvoja, kad mobilusis paštininkas, kurį siūlo Lietuvos paštas, neatliks funkcijos, kurią atlieka pašto skyrius, veikiantis didžiausioje Kaišiadorių rajono savivaldybės seniūnijoje, kurioje gyvena apie 4 tūkst. gyventojų. Tai vienintelis augantis miestelis Kaišiadorių rajone. Paštas miestelyje – daugiau nei pastatas, tai įstaiga, kuri atlieka daug socialinių funkcijų ir, mūsų supratimu, yra įvaizdžio dalis“, – teigė vietos gyventojas Nedas Šinkūnas.

Vietiniai piktinosi, kad miestelyje griaunama tai, kas puikiai veikia ir tenkina gyventojų poreikius.

„Lietuvos paštas toliau sėkmingai naikina kažkada buvusį gerą vardą“, – ironijos neslėpė kitas vietos gyventojas Rosvaldas.

Siekdama išsaugoti Lietuvos pašto Rumšiškių skyrių, bendruomenė pradėjo rinkti parašus. Galima pasirašyti peticiją už pašto išsaugojimą – tiek popierinę versiją, kuri pasiekiama parduotuvėse, bibliotekoje ir kitose viešosiose erdvėse, tiek internetinę.

Gyventojai pasiryžę surinktą parašų šūsnį pristatyti Susisiekimo ministerijai, kuri kuruoja pašto veiklą, ir taip įpareigoti Rumšiškių pašto skyriaus klausimą spręsti politiniu lygiu.

Atsainus bendravimas

Rumšiškių gyventojus stebina ir tai, kaip Lietuvos pašto atstovai su jais bendravo. Bendruomenė išsireikalavo susitikimo, tačiau jo metu į daugelį klausimų nebuvo atsakyta. Lietuvos pašto atstovai dangstėsi asmens duomenų apsauga, todėl nuotoliniu būdu vykusio susitikimo tiesiogiai negalėjo stebėti dalis bendruomenės.

„Norėjome diskusiją transliuoti bendruomenės socialinio tinklo puslapyje, kad kuo daugiau žmonių galėtų išgirsti pašto atstovų poziciją, užduoti klausimus, bet Lietuvos paštas nesutiko. Sakė, esą saugo darbuotojų privatumą, taip bus pažeista asmens duomenų apsauga ir pan. Galiausiai sutarėme, kad susitikimas bus įrašomas, bet jo nepublikuosime“, – stebėjosi N.Šinkūnas.

Rumšiškių bendruomenės narė Aušra Gerulaitienė taip pat neslėpė nusivylimo, kad susitikimas su Lietuvos pašto atstovais buvo ne toks, kokio tikėtasi.

Paštas miestelyje – daugiau nei pastatas, tai įstaiga, kuri atlieka daug socialinių funkcijų.

„Labiausiai šokiravo pašto pozicija: jie taip nusprendė, ir tiek. Nesvarbu, ką apie tai mano žmonės. Susitikimo metu atstovai šypsojosi, o paskui pareiškė, kad mes galime nieko nedaryti, nes jau nuspręsta ir kitaip nebus. Lietuvos paštas nedarė jokios gyventojų apklausos, nesidomėjo, ar jiems reikalingas mobilusis laiškininkas, ar reikia pašto skyriaus.

Jie apie savo planus neinformavo ir savivaldybės, nes pati skambinau Kaišiadorių merui. Jis tik iš mūsų sužinojo, kad pašto neliks. Didelė dalis gyventojų yra pagyvenę, sunkiai naudojasi internetu, tai gal dar kiek per anksti atnešti į miestelį mobiliąją pašto paslaugą. Gal žmonėms ir nebūtų buvę tokio šoko, jei iš anksto būtų kalbama, o ne iš gandų sužinoma. Tada – visiems stresas“, – dėstė pašnekovė.

Vietos gyventojai įsitikinę, kad paštas nėra tik pastatas. Tai vieta, kurioje susitinka ir bendrauja žmonės. Be to, dabar pašto skyriuje klientai gali gauti daugiau paslaugų nei bus tada, kai miestelyje dirbs tik mobilusis laiškininkas.

„Mes klausėme pašto atstovų, ar jie atliko kokį ekonominį pagrindimą, kokie rezultatai tose gyvenvietėse, kur pašto skyrius jau uždarytas, kaip keitėsi paslaugų naudojimosi tendencijos, ar žmonės tai gerai vertina. Susitikimo metu atrodė, kad jie apsimeta nesuprantantys klausimo, todėl vėl apie tą patį kalbėjo, kokį gėrį Rumšiškėms jie atveš ir kaip viskas bus gerai.

Mes į susitikimą pakvietėme ir kelis atstovus iš kitų miestelių, kur pašto skyriai buvo panaikinti. Jie nebuvo tokios geros nuomonės ir tikrai turėjo pastabų, kad ne viskas veikia taip, kaip buvo pristatyta. Net eilinės perlaidos ne visada laiku pasiekia adresatus, o ką jau kalbėti apie kitas paslaugas, kurios tiesiogiai paštui nepriklauso, tik buvo bendradarbiaujama. Dabar tų paslaugų Rumšiškės iš viso netenka“, – pastebėjo A.Gerulaitienė.

Kam panaudos patalpas?

Rumšiškių seniūnė Eugenija Genevičienė „Kauno dienai“ patvirtino, kad Lietuvos paštas dėl skyriaus uždarymo su ja nieko nederino. Dar iki galo neaišku, kas bus su pastatu, kurį paštas nuomojosi iš savivaldybės.

„Mes niekada nepritarėme pašto uždarymui. Tai ir darbo vietos, ir paslaugos, bet juk bendrovė pati tvarko savo reikalus. Prieš kelerius metus pašto skyrius jie panaikino kituose miesteliuose. Dabar, matyt, paskaičiavo, kad ekonomiškai neapsimoka nuomoti patalpų ir nėra pelno. Kol kas nežinia, kas su tomis patalpomis bus, bet kalbama, kad dar kurį laiką paštas čia tarsi turės savo sandėlį, kad laikinai būtų kur siuntas padėti, bet tiksliai nežinau“, – sakė seniūnė.

„Su meru buvome aptarę, svarstėme, kad buvo galima nuomos nuolaidas padaryti, bet gavome atsakymą iš Lietuvos pašto, kad vis tiek uždarys skyrių, nes prie parduotuvės turi paštomatą, o Rumšiškėse veiks mobilusis laiškininkas ir siuntas iš žmonių namų paims“, – pridūrė E.Genevičienė.

Optimizuoja veiklą

Lietuvos pašto atstovė Monika Pulokė dienraščiui teigė, kad sprendimas naikinti pašto skyrių Rumšiškėse buvo priimtas įvertinus įvairius veiklos rezultatus.

„Šiuolaikiškų ir patogių paslaugų teikimas klientams yra vienas svarbiausių bendrovės prioritetų, numatytų Lietuvos pašto veiklos strategijoje. Siekdami to, keičiame paslaugų teikimo būdą ir Rumšiškių miestelyje. Pabrėžiame – keičiasi tik paslaugų teikimo būdas, miestelio gyventojams ir toliau bus užtikrinamos pašto paslaugos.

Pokyčius inicijuojame atsižvelgdami į daugelį skirtingų aspektų. Vienas svarbiausių – pasikeitę klientų poreikiai. Jau kelerius metus matoma tendencija, kai laiškų kiekis mažėja, o siuntų – auga. Tai lemia, kad iš laiškus pristatančios bendrovės tapome bendrove, pristatančia siuntas. Rumšiškių miestelis nėra išimtis. Šiuo metu net 80 proc. pašto paslaugų Rumšiškių gyventojams suteikia laiškininkai, t.y. pristato siuntas ir laiškus į namus. Tik labai maža dalis paslaugų teikiama pašto skyriuje. Atkreipiame dėmesį į tai, kad beveik pusė jame teikiamų paslaugų nėra tiesiogiai susijusios su pašto paslaugomis, be to, pašto skyriuje klientų skaičius mažėja“, – tikino M.Pulokė.

Dėl to Lietuvos paštas esą nusprendė keisti paslaugų teikimo būdą – Rumšiškių gyventojus aptarnaus mobilusis laiškininkas.

„Tai vienas sėkmingiausių Lietuvos pašto projektų. Jis pradėtas įgyvendinti dar 2017 m. Mobilusis laiškininkas – tai įprastos pašto paslaugos, tik suteikiamos daug patogiau: išsikviestas telefonu, laiškininkas atvyksta pas klientą į namus ir suteikia visas įprastas pašto paslaugas. Atkreipiame dėmesį į mobiliojo laiškininko, kaip socialiai orientuotos paslaugos, svarbą – šiuo metu ne visi Rumšiškių gyventojai turi galimybę atvykti į pašto skyrių, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus ar atokesnių vietovių gyventojai, nevairuojantys automobilio. Jiems patiems nebereikės vykti į paštą ar ieškoti artimųjų ir aplinkinių pagalbos – mobilusis laiškininkas atvyks pas juos“, – nurodė Lietuvos pašto atstovė.

Ji pažymėjo, kad sprendimas jau priimtas ir jo keisti neplanuojama. „Visus pokyčius įgyvendiname vadovaudamiesi pašto veiklą reglamentuojančiais įstatymais ir taisyklėmis“, – pridūrė pašnekovė.

Pasak M.Pulokės, apie būsimus pokyčius daugiau nei prieš mėnesį buvo informuota Rumšiškių seniūnė, o po kelių dienų informacija pateikta ir Kaišiadorių rajono savivaldybei.

„Taip pat likus mėnesiui iki pokyčio informavome ir Rumšiškių gyventojus – pašto skyriuje pakabintas informacinis plakatas, o miestelio gyventojams į pašto dėžutes įmestos informacinės skrajutės“, – tikino Lietuvos pašto atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kawianskam

kawianskam portretas
Nebūtų kawianskas glušius - žinotų kad Rumšiskėse vienetai rumšiškiečių belikę. Savo laiku ne vieną sklypą gavo kauniečiai (buvo toks treigys valdžioj - sklypus už kyšius pardavinėjo) ,o dabar kauniečiai ir senas trobas baigia išpirkti. Nes naujų sklypų nėra - automagistralė, regioninis parkas plėstis neleidžia. Visas grožis, kurio tūpas kawianskas nežino, tame kad pasiturintys žmonės dirba mieste o gyvena užmiestyje. Ir net toliau negu Rumšiškės. Beje, Rumšiškėse, ant marių šlaito, Šleževičiaus dvaras. Brangiausiai parduotas 30 metų senumo namas su 30 a sklypu - pernai už 130 000 jievrų. Tiksliau tik sklypas, nes nušlavė naujas savinykas net pamatus. Ir stato naujai.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kas tos Rumšiškės teko būti kaimų kaimas, jokios pažangos apleistyas miestelis kuris niekas jau neidomus, apart patiems miersto gyventojams. Jai ne muziejus net nežinotų žmonės kas tos Rumšiškės.

Paštininkas

Paštininkas  portretas
Pasitelkite į pagalbą karvelius ir problemos kaip nebūta. Reikia būti arčiau gamtos
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių