Profesorius K. Petrikonis: šiemet abiturientai turės būti lankstesni

  • Teksto dydis:

Kokias studijas vertėtų rinktis šiemet ir ko tikėtis naujaisiais mokslo metais? Artėjant bendrajam priėmimui į šalies aukštąsias mokyklas šiuos klausimus vis dažniau kelia abiturientai ir jų tėvai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis stojantiesiems pirmiausiai rekomenduoja nusiteikti būti lankstiems – pandemijos metu gali keistis aukštųjų mokyklų studijų tvarkaraščiai, tam tikros tvarkos, todėl reikėtų apsiprasti su mintimi, jog ir artimiausi mokslo metai gali vykti su tam tikrais trikdžiais.

Šiuo metu labai svarbu prisijaukinti naująsias technologijas – dėl pandemijos aukštosioms mokykloms gali netikėtai tekti pereiti prie nuotolinių studijų, todėl reikės gebėti greitai išmokti naudotis įvairiomis elektroninėmis priemonėmis.

„LSMU jau siekia ir sieks, kad studentai ir dėstytojai būtų paskiepyti, kad universitete būtų saugu. Jei nebus skiepų – galbūt studentams ir dėstytojams atsiras daugiau galimybių testuotis, tada galėtume planuoti daugiau atlaisvinimų. Dėl to pradėjome keletą iniciatyvų, tikimės, jos bus sėkmingos“, – apie pasiruošimą naujiesiems mokslo metams kalba prof. K. Petrikonis.

Svarbi šeimos parama

Anot prorektoriaus studijoms, šiandien ypač svarbu aukštosioms mokykloms, abiturientams, jų tėvams ir netgi seneliams kalbėtis, kokie, tikėtina, bus ateinantys mokslo metai, kam reikėtų pasirengti. Jau netrukus, kovo 31 d., būsimųjų pirmakursių tėvai turės puikią progą aptarti visus svarbiausius studijų klausimus su pačiu profesoriumi K. Petrikoniu.

„Iki šiol tokių iniciatyvų, kaip pokalbiai su tėvais, LSMU nebuvo, nors tai – itin vakarietiška, pažangi, užsieniečių itin vertinama ryšio su studentų šeimomis forma. Universitetų atstovų susitikimai su stojančiųjų tėvais vyksta daugelyje užsienio šalių. Tokių pokalbių neretai vyksta ir lietuvių šeimos, siųsdamos vaikus studijuoti užsienyje.

Pastebime, kaip aktyviai, renkant vaikui tinkamiausią studijų programą, miestą, universitetą, dalyvauja mūsų užsienio studentų tėvai – ir šiemet, kai nuotolinis bendravimas daugeliui prieinamas bei įprastas, nutarėme šią pažangią bendravimo patirtį įdiegti universitete plačiau. Pasaulinė praktika rodo, kad šiandienos jaunuoliams svarbi tėvų parama, neretai abiturientams reikia padėti pasirinkti, apsispręsti, juos motyvuoti, galbūt kartais ir „paspausti“, – pastebėjo LSMU prorektorius studijoms.

Profesoriaus diskusija su tėvais – kovo 29 – balandžio 1 dienomis vyksiančios nuotolinės studijų parodos „Susitik su LSMU“ dalis. Parodoje apie studijų aktualijas prorektorius prof. K. Petrikonis taip pat kalbės su abiturientais, o LAMA BPO atstovai aptars svarbiausius šių metų bendrojo priėmimo klausimus. Renginyje dalyvaus ir LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis, kuris pasidalins savo įžvalgomis apie ateities studijas.

Studijų parodoje esami ir būsimi abiturientai bei jų šeimos nariai galės susipažinti su visais LSMU fakultetais ir studijų programomis, pasikonsultuoti rūpimais klausimais su pasirinktu universiteto specialistu. Į konsultacijas vis dar galima registruotis adresu: www.susitiksulsmu.com/registracija.

Parodos dalyviai susipažins su Studentų atstovybės, meno kolektyvų, Sporto centro veikla, gaus vertingų karjeros patarimų.

Renginyje bus aptarta, kodėl verta rinktis LSMU, trumpai pristatyta kiekviena studijų programa, jos privalumai. Abiturientai išmoks įsivertinti, į kokias studijų programas jie galėtų įstoti, sužinos, kokios šiandien absolventų galimybės Lietuvoje ir užsienyje, kokių savybių reikia vienoms ar kitoms studijoms.

„Tai dalykai, kurie svarbūs visiems. Abiturientams svarbu konkursiniai balai, egzaminų rezultatai, o štai tėvams ir netgi seneliams aktualu, ką vaikas gyvenime veiks. Tėvai, susidūrę su sveikatos sistema, jau mato jos galimybes ir perspektyvas, kurių galbūt dar neįžvelgia vaikai.

Todėl kviečiame į susitikimą ir senelius: dažnoje šeimoje jie autoritetas, gali patarti, nukreipti, galbūt netgi paremti finansiškai. Juk renkant atžalai studijas, neretai renkasi ir drauge sprendžia kelios kartos, šeimų tarybos“, – į nuotolinį susitikimą abiturientų tėvus kviečia profesorius. Visą svarbiausią informaciją apie parodą galima rasti adresu: www.lsmu.lt/susitiksulsmu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių