Prie nemokamo pieno Kaune nutįso eilės: perdirbėjai jau žada didinti supirkimo kainas

Pieno ūkių protestai tęsiasi. Ūkininkai gyventojams toliau dalija pieną arba jį tiesiog išpila laukuose. Kaune ūkininkai paruošė daugiau nei toną pieno, tad prie dalybos vietos nutįso ilga eilė.

Beveik tona

Ketvirtadienį ūkininkai prie Kauno Kovo 11-osios gimnazijos vėl atvežė nemokamo pieno. Šį kartą gyventojams paruošta 1,1 tūkst. l šviežio pieno. Ilgoje eilėje laukę gyventojai tikino, kad reikia padėti ūkininkams, jog šie galėtų daugiau uždirbti.

„Labai gerai vertiname tokią akciją. Tikrai geri žmonės atveža pieno. Matote, kokia valdžia, sunku ūkininkams išgyventi“, – nuomonę išsakė į pieno dalijimo akciją atėjusi moteris.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Kol pieno ūkiai nesteigs kooperatyvų, tol nieko nebus. Juos valdžia vis tiek suvalgys, jie kitaip neišgyvens. Reikia patiems prekiauti, kitaip nieko nebus. Kiekvienas darbas turi būti atlygintas“, – savo pasvarstymais pasidalijo ponas Vytautas.

Vieni eilėje laukę žmonės kalbėjo, kad šviežią pieną tiesiog išgers, tačiau buvo ir tokių, kurie ruošiasi gaminti sūrius, tad turės kuo pasmaližiauti.

„Žadu varškės sūrį daryti. Mačiau internete, kad reikia natūralaus jogurto, kiaušinių ir saldaus pieno. Esu kažką panašaus ragavus, tad dabar pati pabandysiu padaryti“, – tikino kaunietė Virginija.

Matote, kokia valdžia, sunku ūkininkams išgyventi.

Dalins dar kelias dienas

Į Kauną nemokamo pieno gyventojams atvežė ūkininkas Aivaras Jonutis iš Virkininkų kaimo. Jis rengia jau antrą tokią dalijimo akciją ir taip protestuoja prieš mažas pieno supirkimo kainas.

„Jau antrą kartą darom tokią akciją. Trečiadienį darėme pertrauką, o dabar vėl atvežėme. Planuojame dar penktadienį ir šeštadienį tęsti tokį protestą. Džiaugiuosi, kad susirenka žmonių ir mus palaiko, geras jausmas“, – pilstydamas pieną į žmonių atsineštas taras kalbėjo pienininkas.

Ūkininkas tikino, kad jei daugiau kolegų prisijungtų prie protesto, reikėtų maždaug keturių dienų tam, kad perdirbėjams pritrūktų žaliavos.

„Mums apsimokėtų dirbti, jei supirkėjai mokėtų 0,45 centus už litrą pieno, kaip buvo rudenį“, – tikslą įvardijo A. Jonutis.

Aivaras Jonutis/Regimanto Zakšensko nuotr.

Didina supirkimo kainas

Tęsiantis pieno ūkių protestams ir pieno dalijimo akcijoms, dalis gamintojų jau nurodo, kad didins supirkimo kainas ir tai esą darys savo sąskaita. Daugiau nei 250 Lietuvos pieno gamintojų vienijantis kooperatyvas „Pienas LT“ išplatino pranešimą, kad padidinus supirkimo kainą bus galima bent iš dalies amortizuoti ūkininkų patiriamus nuostolius.

„Matydami slogią pieno sektoriaus situaciją rinkoje, imamės iniciatyvos patys ieškoti sprendimų ir padėti ūkiams. Kooperatyvo valdybos ir administracijos nutarimu, mūsų pieno tiekėjams vidinių resursų sąskaita esame numatę padidinti pieno supirkimo kainą“, – teigė ŽŪK „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Tomas Raudonius.

Pranešime skelbiama, kad kooperatyvo atstovai prognozuoja, jog vasarį pieno supirkimo kaina pasieks žemiausią ribą, o stebint ateities sandorius, kovą esą galima tikėtis lengvo rinkos atsigavimo. T. Raudonius atkreipė dėmesį, kad trumpuoju laikotarpiu uždirbamo pelno sąskaita galima stengtis subalansuoti pieno gamintojų pajamas už pieną, tačiau galimybės ribotos ir reikalingi ilgalaikiai bendri suinteresuotų šalių sprendimai.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Kooperacinis perdirbimas šiuo metu Lietuvoje sudaro tik 15 proc. nuo žaliavinio pieno. Reikia stiprinti kooperaciją, tik tokiu būdų galima prailginti perdirbimo grandinę ir pasiekti tarptautinį konkurencingumą. Santykis tarp parduodamos kooperuotos ir nekooperuotos produkcijos turėtų ženkliai didėti ir siekti 40 procentų“, – įsitikinęs T. Raudonius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonei

Nuomonei portretas
Ponas/ponia, jeigu jūs pūenu laikote tai, ką prekybcentriuose pardavinėja, tau užsičiaupkit ir dinkit iš eterio. Ten pardavinėjamuose "pienuose" net pieno skonio nebuvo daugiau, kaip 10 metų. Ir dabar niekas šitu klausimu nepasikeitė. Pasikeitė tik tai, kad dar bent didesnei daliai žmonių tas "pienas" kelia greičiau ar lėčiau pasireiįkiančias sveikatos problemaa, nepaisant to, kad natūralaus pieno žmonės gali gerti ir jo produkciją vartoti, kad ir galonais (kasdien misti vien tik šia produkcija kurį laiką), bet jiems nieko nebūna ir, žiū, žmonės dar atkunta, įgauna jėgų, sveikata ima taisytis.

Anonimas

Anonimas portretas
Žmonės gerėji įmat pieną kibirais ,tai nors kiek ir pinigėlių paaukokit ,juk pienelį ne iš upelio semia ,nesinaudokit to ūkininko gerumu ,juk ir jam gyventi reikia.

vištai \\\\\.../////

vištai \\\\\...///// portretas
Taigi tu Londone gyveni, rašei Anglijoje, pasakojai vėjus, o čia mat pienelio užsinorėjai ,vis kada kada,tau-niekada
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių