Popiežiaus malda Santakos parke: nebijokime eikvoti savęs dėl mažiausiųjų

Santakos parke popiežius Pranciškus aukojo šv. Mišias ir meldėsi kartu su susirinkusiaisiais. 

„Gražaus jums sekmadienio! Skanių pietų“, – Mišių pabaigoje lietuviškai prabilo Šventasis Tėvas. Jis dėkojo visiems žmonėms ir šalies prezidentei už priėmimą Lietuvoje bei pažadėjo melstis už visus. 

Kalbėdamas šv. Mišių pabaigoje, Šventasis Tėvas priminė ir apie tai, kad prieš 75-erius metus buvo uždarytas Vilniaus getas, nes kaip tik rugsėjo 23-iąją tai įvyko, ir kentėjusią žydų tautą.

„Čia, Lietuvoje, yra Kryžių kalnas, kur tūkstančiai žmonių statė kryžius. Kviečiu jus kalbant Viešpaties Angelo maldą prašyti Mergelės Marijos, kad mums padėtų pastatyti mūsų tarnystės kryžių, mūsų apsisprendimą būti ten, kur mūsų reikia, ant to kalno, ant kurio gyvena paskutiniai iš paskutinių, kur reikalingas mūsų jautrus dėmesys atstumtiesiems, mažumoms, kad pašalintume iš mūsų aplinkos, iš mūsų kultūrų polinkį nieku paversti kitą, tęsti atstūmimą tų, kurie mums nepatinka ir trukdo mūsų patogumui. Jėzus mažiausiąjį pastato į centrą, jį pastato mūsų visų akivaizdoje, kad jaustume atsakomybę atsiliepti. Prisimindami Mergelės Marijos „taip“, prašykime, kad ir mūsų „taip“ pasidarytų tokiu dosniu ir tokiu vaisingu kaip jos“, – prieš tradicinę Viešpaties Angelo maldą kreipėsi popiežius Pranciškus.

Viešpaties Angelo malda iš Santakos parko buvo transliuojama visam pasauliui. Popiežius Pranciškus meldėsi lotynų kalba. Paprastai ši Šventojo Tėvo malda transliuojama iš Šv. Petro aikštės Vatikane.

Mišių pabaigoje į popiežių kreipėsi Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas. „Ganytojau, nuolat eidamas pas esančius paribyje, silpnuosius ir mažuosius, Jūs rodote, kad laimės pojūtis nepriklauso nuo geografinės vietos, kad Dievas savo jautria meile apgaubia kiekvieną, o vienintelis centras yra Kristus“, – sakė Kauno arkivyskupas. 

„Šventasis Tėve, palaiminkite visus čia susirinkusius. Tegul šis palaiminimas pasiekia visus Lietuvos vaikus Tėvynėje ir visame pasaulyje“, – paprašė L.Virbalas.

Visiems susirinkusiesiems, dalyvavusiems šv. Mišiose, popiežius Pranciškus suteikė apaštalinį palaiminimą.

Komuniją Santakoje dalijo 100 kunigų ir 100 ekstraordinarinių dalytojų – pasauliečių ir vienuolių, kurie yra baigę specialius kursus. Šalia dalijančiųjų komuniją stovėjo savanoriai su geltonais skėčiais, kad dalyvaujantieji Mišiose matytų dalytojus. Tiems, kurie nespėjo ar neturėjo galimybės priimti komunijos Mišių metų, sudaryta galimybė tai padaryti pasibaigus pamaldoms specialiai tam įrengtose palapinėse Santakos parke. 

Šv. Mišių metu aukas prie altoriaus nešė Lietuvos ir išeivijos šeimos. Prie altoriaus buvo nešamos tik liturgijai reikalingos aukos – duona ir vynas. Atsisakyta kitų aukų – gėlių, paveikslų ir pan., kokios dažniausiai būna aukojamos ypač iškilmingų Mišių metu.

Visa Lietuva gali paliudyti, kaip nukrečia šiurpas vien tik išgirdus žodį Sibiras arba getai Vilniuje, Kaune ir kitur.

„Ką tik girdėjome antrąją iš trijų Jėzaus kalbų apie savo kančią. Krikščionio gyvenimo kelias visuomet veda per kryžių, kuris tuo metu atrodo, kad niekada nesibaigs“, – homilijoje šv. Mišiose kalbėjo popiežius Pranciškus. Jis vėl priminė sunkų Lietuvos kelią į laisvę.

„Visa Lietuva gali paliudyti, kaip nukrečia šiurpas vien tik išgirdus žodį Sibiras arba getai Vilniuje, Kaune ir kitur“, – sakė pontifikas.

Šventasis Tėvas priminė, kad ir apaštalai nenorėjo girdėti Jėzaus kalbant apie kančią. „Broliai ir seserys, valdžios ir garbės troškimas yra labai paplitęs gyvenimo stilius tų, kurie nepajėgia išgyti iš praeities žaizdų, ir galbūt todėl nenori šiandien įsipareigoti darbui. Todėl ir diskutuoja apie tai, kaip kas labiau sužibėjo, kieno praeitis buvo tyresnė, kas turi daugiau teisių nei kiti gauti privilegijas. Šitaip paneigiame mūsų istoriją, kuri yra garbinga kančiomis, viltimi, kasdiene kova. Tai sterilus ir tuščias požiūris – dabarties kūrime neturime kontaktų su mūsų tikinčios liaudies iškentėta realybe“, – homilijoje kalbėjo Šventasis Tėvas.

„Ten, Vilniaus mieste, Vilnelės upei tenka aukoti savo vandenis ir netekti vardo įtekant į Nerį. Čia, Kaune, yra tas pats: Neris praranda savo vardą, atiduodama vandenis Nemunui. Tai mums kalba apie tai, kad turime būti „išeinanti“ Bažnyčia, nebijanti išeiti ir eikvoti savęs net tada, kai atrodo, kad tampame nematomi, prarasti savęs dėl pačių mažiausių, užmirštųjų, dėl tų, kurie gyvena egzistencijos pakraščiuose“, – ragino popiežius.

Prieš šv. Mišias Šventasis Tėvas papamobiliu važinėjo takais tarp sektorių ir laimino žmones.

Susirinkusieji paraginti Mišių metu nemojuoti vėliavomis. „Mišių metu nebus renkamos jokios piniginės aukos. Jeigu pastebėsite tokių iniciatyvų, įspėkite apie tai savanorius“, – į susirinkusiuosius kreipėsi kun. Artūras Kazlauskas, atsakingas už liturgiją. Visi norintieji prisidėti finansiškai prie popiežiaus vizito organizavimo, gali pervesti pinigus į specialią sąskaitą arba perduoti aukas per savo dvasininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neįgalioji

Neįgalioji portretas
Labai reikalingos šiomis dienomis ,kai palink negerbia neįgaliųjų- šios Popiežiaus mintys.

jojo

jojo portretas
egzorcista pietro giovani bambino atsiveze-vys velnius

Anonimas

Anonimas portretas
nukvakes kazkoks tas papa rimskis
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių