Pandeminis verslo barometras: vieni susiduria su sunkumais, kiti ieško naujų galimybių

Praėjusių metų pradžioje oficialios statistikos portalo (https://osp.stat.gov.lt/) duomenimis, Kauno rajone buvo registruoti 6 424 ūkio subjektai, o šių metų – 6 899. Šie skaičiai leidžia teigti, kad pakaunės gyventojai pandemijos laikotarpiu ieškojo galimybių įvairiai veiklai vykdyti. Nors šio krašto verslas COVID-19 kirčius atlaikė palyginti gerai, deja, ne visiems sekėsi vienodai. Daugiausia sunkumų kilo smulkųjį ir vidutinį verslą organizuojantiems žmonėms.

Kaip ir visoje Lietuvoje, pakaunėje labiausiai nukentėjo didmeninė ir mažmeninė prekyba, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei aptarnavimo veiklos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas, apdirbamoji gamyba. Būtent šioms sritims ir skirta didesnė dalis paramos lėšų. Koronastop.lrv.lt balandžio 23 d. duomenimis, Kauno rajone parama verslui pandemijos metu pasinaudojo 505 įmonės, kurių bendra paramos suma yra per 1,9 mln. eurų. Tai sudaro 3 proc. visų paramos lėšų.

Neliko nuošalyje

Kauno rajono savivaldybė, deklaruojanti solidarumą su verslu, taip pat neliko nuošalyje – sprendimus dėl pagalbos priemonių verslui, nukentėjusiam dėl COVID-19 pandemijos, priėmė dar pirmosios pandemijos bangos ir karantino metu. Savivaldybės taryba pritarė, kad asmenys, įsigiję verslo liudijimus, bus atleisti nuo fiksuotų pajamų mokesčio, kurio nereikėjo mokėti už laikotarpį nuo 2020 m. kovo 1 iki rugpjūčio 31 d.

Pernai gruodį vykusiame tarybos posėdyje nuspręsta palengvinti mokesčių naštą verslo subjektams – jie buvo atleisti nuo negyvenamųjų patalpų nuomos mokesčio karantino laikotarpiu. Politikai taip pat pritarė Kauno rajono savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimo fondo valdybos siūlymui keisti fondo lėšų sąmatą, taip suteikiant daugiau galimybių remti vietos verslą.

Pasitelkė teisininkus

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC), kurio veikla, kaip sufleruoja pavadinimas, susideda iš dviejų dalių, taip pat ištiesė pagalbos ranką verslui.

"Be turizmo aktyvinimo, mes dirbame ir su Kauno rajone veikiančiais verslo subjektais: teikiame konsultacijas ir kitą su verslu susijusią informaciją. Pastebėjome, kad pandemijos laikotarpiu verslui iškyla labai daug sudėtingų klausimų, į kuriuos kompetentingai atsakyti gali tik kvalifikuoti specialistai. Siekdamas padėti su COVID 19 pandemijos padariniais susiduriantiems verslininkams, KRTVIC pasirašė sutartį su teisininkais ir teikia nemokamas teisines paslaugas Kauno rajone registruotiems ir čia veikiantiems verslo subjektams", – dar vieną iniciatyvą pristatė KRTVIC laikinai direktorės pareigas einanti Raminta Popovienė.

Pasak KRTVIC laikinai direktorės pareigas einančios R.Popovienės, dėl nemokamos teisinės paslaugos kiekvieną mėnesį kreipiasi nuo septynių iki dvylikos verslo subjektų ar individualią veiklą vykdančių žmonių. 

Margas klausimų spektras

Pasak R.Popovienės, daugelis įmonių, dar nespėjusių atsigauti po pirmojo karantino, paskelbus antrąjį, patyrė didžiulių finansinių smūgių ir neteko pajamų, susidūrė su sunkumais pildant įvairius dokumentus. "Kartu sulaukdavome ir gausybės klausimų dėl verslo pradžios, dėl finansinių įsipareigojimų, nuomos sutarčių sudarymo", – sakė KRTVIC laikinoji vadovė.

Nemokamos teisinės paslaugos teikiamos nuo šių metų sausio. Kiekvieną mėnesį kreipiasi nuo septynių iki dvylikos verslo subjektų ar individualią veiklą vykdančių žmonių. Sulaukta nemažai užklausų ir dėl verslo pradžios: kokią teisinę formą pasirinkti, kur kreiptis norint pradėti verslą, kaip užpildyti vieną ar kitą dokumentą. Kreipiamasi ir siekiant išsiaiškinti dėl subsidijų ar priklauso išmokos darbuotojams.

Kauno rajone parama verslui pandemijos metu pasinaudojo 505 įmonės, kurių bendra paramos suma yra per 1,9 mln. eurų.

"Dažniausiai kreipiamasi dėl finansinių problemų. Tai apima ir nuomos nemokėjimo klausimus: ką daryti, kur kreiptis, kaip surašyti dokumentus. Sulaukiame ir atvirkštinių klausimų: dėl uždelstų mokėjimų, kai skundžiamasi, kad nuomininkai nemoka nuomos mokesčio, – pasakojo R.Popovienė ir pateikė konkretų pavyzdį: kirpyklos savininkė kreipėsi konsultacijos – kirpykla yra jos nuosavybė, kurią ji nuomoja veiklai ir kitoms kirpėjoms. Bet jos nenorėjo šiuo laikotarpiu mokėti nuomos, kadangi pačios nedirbo, o valstybės mokama kompensacija neleido joms išsilaikyti ir dar nuomą mokėti. Taip susidarė dideli įsiskolinimai. Kirpyklos savininkei teisininkas padėjo išnarplioti susidariusią situaciją. Tai vienas iš pavyzdžių, tačiau tokių atvejų šiuo pandeminiu laikotarpiu buvo labai daug."

Kaip organizuojama ši paslauga?

Teisinės konsultacijos teikiamos Kauno rajone registruotiems ir veikiantiems verslo subjektams. Dėl teisinių konsultacijų reikia kreiptis į Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centrą tel. 8 672 65 948; 8 672 666 94. Visą informaciją galima rasti www.kaunorajonas.lt/verslas.

Turizmo ir informacijos centras taip pat planuoja organizuoti ir mokymus teisiniais klausimais: darbo, viešųjų pirkimų ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių