Pacientų pavėžėjimas – žingsnis į priekį, lengvinantis jų kasdienybę

Kauno rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, nuo liepos 1 d. pradedama teikti pacientų pavėžėjimo paslauga, kai jiems reikia nuvykti iki gydymo įstaigos ir grįžti namo.

Pavėžėjimo paslauga galės naudotis asmenys, kuriems nustatytas 55 proc. ar mažesnis darbingumo lygis ir jie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų, taip pat tokiomis pačiomis sąlygomis 75 m. ir vyresni asmenys ir asmenys, kuriems pavėžėjimo paslauga yra reikalinga dėl medicininių priežasčių.

Kas teiks paslaugą

Kauno rajono savivaldybės gydytoja Gabrielė Petraitė pabrėžė, kad pavėžėjimas skirstomas į dvi rūšis: nespecializuotą ir specializuotą. Specializuoto pavėžėjimo metu turi dalyvauti medicinos išsilavinimą turintis asmuo. Nespecializuoto pavėžėjimo metu medikas pacientų nelydi.

„Savivaldybių lygmens nespecializuotam pavėžėjimui priskirtas tik hemodializuojamų pacientų pavėžėjimas. Kauno rajono savivaldybėje nespecializuotą hemodializuojamų pacientų pavėžėjimą organizuos Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centras, paslaugą teiks ir užtikrins viešojo konkurso būdu atrinkti paslaugų teikėjai“, – sakė G. Petraitė.

Visais kitais atvejais pavėžėjimas bus priskiriamas valstybės lygmeniui, už jo organizavimą bus atsakinga nacionalinė Greitosios medicinos pagalbos tarnyba. Norėdami gauti šią paslaugą gyventojai turi kreiptis telefonu 1808.

Gabrielė Petraitė / Organizatorių nuotr.

Jau pasiruošę

Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius Danas Bortkevičius „Kauno dienai“ teigė, kad Kauno rajone yra 35 pacientai, kuriems reguliariai atliekamos hemodializės procedūros. „Tai potencialūs pacientų pavėžėjimo paslaugos gavėjai, kuriems galime užtikrinti patogią ir saugią kelionę į gydymo įstaigas ir atgal namo“, – sakė D. Bortkevičius.

Siekiant užtikrinti patogų savivaldybės lygmens nespecializuotą pacientų pavėžėjimą, Vilkijos PSPC direktoriaus žodžiais, bus naudojami trijų kategorijų automobiliai, kurių kiekvienas atitinka skirtingus pacientų poreikius: lengvasis automobilis (M1), automobilis M1SH, specialiai pritaikytas pacientams su neįgaliojo vežimėliais, ir M1AFSC „A“ tipo automobilis, skirtas gulintiems pacientams vežti, kuriems nereikalinga speciali įranga ar specialistų priežiūra.

Šiais ir ateinančiais metais prasidės daug sveikatinimo projektų, kuriuose Kauno rajono savivaldybė dalyvaus kartu su partneriais.

„Ši transporto priemonių įvairovė leis užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų individualizuotą ir saugią paslaugą, atitinkančią jo poreikius. Tai yra žingsnis į priekį, siekiant tobulinti sveikatos priežiūros sistemą ir pagerinti mūsų bendruomenės gyvenimo kokybę. Viešųjų pirkimų procedūros jau baigtos, liko pasirašyti sutartis su M1 ir M1SH kategorijų transporto priemonių paslaugų tiekėjais. Esame tikri, kad šis procesas užtikrins sėkmingą ir efektyvų paslaugų teikimą ateityje“, – sakė D. Bortkevičius.

Kauno rajono savivaldybė Vilkijos PSPC suteikė greitosios medicinos pagalbos „A“ tipo kategorijos automobilį M1AFSC, kuris leis ne tik teikti pavėžėjimo paslaugas sėdintiems ir gulintiems pacientams, bet ir patogiai vežti slaugos ligoninės pacientus: tiek į gydymo įstaigą, tiek atgal į namus. „Šis greitosios medicinos pagalbos automobilis yra svarbus priedas mūsų transporto priemonių parkui, užtikrinantis didesnį paslaugų spektrą ir aukštesnę kokybę. Tai leis mums dar efektyviau rūpintis pacientų komfortu ir saugumu, ypač tais atvejais, kai reikalingas gulinčių pacientų vežimas be specialios įrangos ar specialistų priežiūros“, – pasakojo pašnekovas.

Direktorius džiaugėsi bendradarbiavimu su Greitosios medicinos pagalbos tarnyba, kuri administruos pavėžėjimo projektą ir suteiks galimybę Vilkijos PSPC naudotis vieninga respublikine informacine sistema. „Tai leis mums dar efektyviau organizuoti pavėžėjimo paslaugas ir užtikrinti sklandžią komunikaciją ir duomenų mainus tarp įvairių sveikatos priežiūros įstaigų“, – įsitikinęs vadovas.

Patyręs Vilkijos PSPC personalas yra pasiruošęs konsultuoti, registruoti ir spręsti bet kokias iškilusias problemas, susijusias su pavėžėjimo paslauga. „Mes suprantame, kaip svarbu, kad hemodializės pacientai laiku ir patogiai pasiektų procedūras, todėl skirsime ypatingą dėmesį jų poreikiams. Esame pasiryžę užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų aukščiausios kokybės paslaugas, pritaikytas jo individualiems poreikiams“, – patikino D. Bortkevičius.

Danas Bortkevičius / Organizatorių nuotr.

Naujovių yra daugiau

Kauno rajono savivaldybės gydytoja džiaugėsi, kad gerų naujienų esama ir daugiau: šiais ir ateinančiais metais prasidės daug sveikatinimo projektų, kuriuose Kauno rajono savivaldybė dalyvaus kartu su partneriais.

„Projektai bus orientuoti į kokybiškų visuomenės sveikatos stiprinimo paslaugų prieinamumo gerinimą, ambulatorines slaugos paslaugas namuose teikiančias mobilias komandas, stacionarinių slaugos paslaugų infrastruktūros plėtojimą ir modernizavimą. Kartu su Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybėmis planuojama bendrai pradėti teikti mobilias krūties vėžio prevencijos programos paslaugas ir Kauno rajone. Jonavos rajono savivaldybė planuoja įsigyti mobilų mamografą, kuris pagal iš anksto suderintą grafiką lankysis ir Kauno rajono savivaldybėje“, – pasakojo G. Petraitė.

Pasak savivaldybės gydytojos, rudenį bus organizuojamos jaunų asmenų profilaktinės onkologinių ligų patikros, orientuojantis į prostatos (PSA antigeno tyrimas iš kraujo), krūtų patikrinimus (echoskopija). Bus įtraukiami jauni pacientai, kurių ištyrimo nefinansuoja Valstybinė ligonių kasa.

„Sieksime ugdyti Kauno rajono gyventojų sveikatos raštingumą, skatinti profilaktinį sveikatos tikrinimą, siekiant užkirsti kelią ligoms arba diagnozuoti ligą ankstyvoje stadijoje. Paslauga finansuojama iš Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos“, – pabrėžė G. Petraitė.

Transporto priemonių įvairovė leis užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų individualizuotą ir saugią paslaugą, atitinkančią jo poreikius.

Nemažai pokyčių šioje srityje jau įvyko ir pirmąjį šių metų pusmetį. Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligonine, Kauno rajono gyventojams pavasarį siūlė kelias galimybes atlikti krūties vėžio, storosios žarnos vėžio, prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos patikras pagal programą be eilių ir pasinaudoti pavėžėjimo paslauga. „Skatiname gyventojus rūpintis savo sveikata ir profilaktiškai atvykti tikrintis, todėl ateityje tokių kvietimų planuojama pasiūlyti ir daugiau“, – patikino savivaldybės gydytoja.

Šiuo metu prie Kauno rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų yra prisirašę daugiau kaip 70 tūkst. pacientų. Džiugu, kad Kauno rajone kuriasi vis daugiau sveikatos įstaigų, kurios priartina paslaugas arčiau gyventojų. Vasarį atidarytas naujas bendrovės „Žaliakalnio poliklinika“ padalinys Vijūkuose, gegužę duris atvėrė nauja „Altamedica“ reabilitacijos klinika Garliavoje. Asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo namuose veiklą Kauno rajone pradėjo vykdyti bendrovė „Socmedicus“.

Pasak savivaldybės gydytojos, daugiau kaip 300 Kauno rajono gyventojų šį pavasarį nemokamai buvo skiepijami pirmąja erkinio encefalito vakcinos doze, siekiant aktyvinti gyventojų įsitraukimą į užkrečiamųjų ligų prevenciją ir sveikatos rūpinimąsi. Paslauga finansuojama iš Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos.

Šių metų pradžioje Vilkijos PSPC atidarė papildomą palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių. Dėl šio skyriaus įsteigimo buvo padidintas slaugos paslaugas teikiančio personalo skaičius ir daug dėmesio skirta paslaugų kokybės gerinimui ir užimtumo veiklų organizavimui. „Dėl šių pokyčių ligoninė šiuo metu yra visiškai užpildyta. O vis didėjanti pacientų eilė rodo, kad įstaigos teikiamos paslaugos yra reikalingos ir vertinamos“, – įsitikinusi savivaldybės gydytoja.

Sustiprinimas: Kauno rajono savivaldybės skirtas greitosios medicinos pagalbos automobilis yra svarbus priedas įstaigos transporto priemonių parkui, užtikrinantis didesnį paslaugų spektrą ir aukštesnę kokybę. / Organizatorių nuotr.

Skatina fizinį aktyvumą

„Pagrindinis sveikatinimo akcentas ir būtinas sveikos gyvensenos veiksnys Kauno rajone ir toliau išlieka fizinio aktyvumo skatinimas įvairiomis formomis. Fizinis aktyvumas yra svarbus ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai, socialinei gerovei ir bendrai gyvenimo kokybei. Todėl svarbu skatinti įvairaus amžiaus žmones reguliariai mankštintis ir įtraukti fizinę veiklą į savo kasdienę rutiną, o tai Kauno rajone užtikrinama veiklų tęstinumu“, – sakė G. Petraitė.

Pakaunėje organizuojamos įvairios veiklos, tokios kaip bendruomenių mankštos Mastaičių baseine, treniruotės su treneriais skirtingose bendruomenėse, „sveikatos iššūkis“ moksleiviams renkant žingsnius, pėsčiųjų žygių organizavimas, šiais metais kai kuriose seniūnijose planuojama įrengti profesionalių ir modernių lauko treniruoklių.

„Nemokamų sveikatinimo veiklų Kauno rajono gyventojams organizuojama daug, todėl kviečiame gyventojus sekti informaciją ir aktyviai dalyvauti užsiėmimuose, juk esame patys atsakingi už savo veiksmus ir pasirinkimus, o tai tiesiogiai veikia mūsų fizinę ir psichinę sveikatą“, – ragino pašnekovė.

Pasak G. Petraitės, taip pat daug dėmesio skiriama gyventojų psichologinei sveikatai, sukurta Kauno rajono savivaldybės psichologinių krizių valdymo grupė, siekiama užtikrinti psichologinės krizės paveiktiems bendruomenės nariams reikalingos pagalbos teikimą, tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir informacijos perdavimą. Rengiamas Kauno rajono savivaldybės reagavimo į savižudybių riziką algoritmas, kurį koordinuos Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro savižudybių prevencijos koordinatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacientų pavėžėjimas

Pacientų pavėžėjimas portretas
tai ligoniu mirtys belaukiant pagalbos

marijampolietė Aldona

marijampolietė Aldona portretas
prieš keletą metų prašiau greitosios pagalbos darbuotojų, kad padėtų parvežti "pagydytą' motiną į namus ir padėti užvesti į butą. nors atstumas nedidelis, bet užsiprašė 80 eurų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių