Nieko prasmingesnio už išgelbėtą gyvybę (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

8. ILONA ALDAKAUSKIENĖ – Kauno klinikų Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovė, viena iš medikų, kurių pastangomis išgyveno mažiausia šalies naujagimė – 350 g mergytė. Gydytoja su kolegomis yra padėjusi daugybei anksčiau laiko šį pasaulį išvydusių mažylių, kad šie kabintųsi į gyvenimą ir augtų kuo sveikesni.

Daugiau nei medicinos pagalba

"Be abejo, džiaugiuosi patekusi į finalą. Rinkimams tik prasidėjus,  negalvojau nei apie kitus etapus, nei apie finalą. Stebėdama rezultatus džiaugiausi tuo, kad žmonėms yra svarbus mano ir mano kolegų atliekamas darbas, įvertinant jį daugiau nei profesinę pareigą", – sakė medikė, sužinojusi, kad atsidūrė tarp šešių projekto "Metų kaunietė" finalo dalyvių.

Minėjo, kad patekusi į konkurso finalą dar labai džiaugiasi ir todėl, kad šiuose rinkimuose atstovauja ne tik sau, bet ir visai skyriaus, klinikos komandai. "Sunkiai dirbdami kartu, galime kurti stebuklus ir už tai esame įvertinti", – komentavo dr. I.Aldakauskienė.

Ji pasakojo, kad visą savo profesinį gyvenimą siekė būti ne tik gera gydytoja. "Savo pacientams, jų šeimoms stengiausi ir stengiuosi skirti šiek tiek daugiau nei tik medicininę pagalbą – ir empatiją, šilumą, padrąsinimą, paguodą. Labai džiugu, jei tai yra pastebima ir įvertinama", – kalbėjo pretendentė į Metų kaunietės titulą.

Projektas "Metų kaunietė", anot jos, suteikia daugiau galimybių pažvelgti į įvairių profesijų žmones, skleisti žinią apie jų nuveikiamus darbus. "Daug labai profesionalių moterų kiekvieną dieną tyliai atlieka savo veiklas. Jei vieną dieną jos tampa pastebėtos, tai tik pagražina ir praturtina mus", – vertino I.Aldakauskienė.

Atiduoda patiems mažiausiems

Pašnekovė yra pasakojusi, kad jos medicinos studijos truko dešimt metų, o profesinę patirtį kaupia jau beveik du dešimtmečius. "Sukaupiau daug žinių, patirties. Tai galiu naudoti ir naudoju kasdien padėdama labai sunkiai sergantiems naujagimiams. Nieko negali būti prasmingesnio už išgelbėtą gyvybę", – kalbėjo I.Aldakauskienė.

Net sunkiausiomis akimirkomis galvoju, kad pasirinkimas buvo teisingas.

Dar mokydamasi pradinėje mokykloje ji jau žinojo, kad taps gydytoja. Konkurencija tarp bandančių pradėti medicinos studijas visada buvo labai didelė, tad, baigusi vidurinę mokyklą, buvo nusprendusi, kad jei nepavyks įstoti į tuometę Medicinos akademiją, bandys dar bent kelis kartus. Likimas buvo palankus, ir sėkmingas buvo jau pirmas bandymas.

"Gydytojo specialybė man atrodė labai romantiška ir prasminga. Tačiau studijuodama akademijoje supratau, kad man kasdienybėje reikia ir šiek tiek streso, invazijos, ir kad ambulatorinė medicina ne man", – prisiminė I.Aldakauskienė.

Ji visada norėjo dirbti su vaikais, tad save atrado naujagimių medicinos srityje. "Turbūt spinduliavau noru dirbti ten, kur sunku ir intensyvu, nes pasiūlymą po rezidentūros likti dirbti Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje gavau rezidentūrai vos įpusėjus. Džiaugiuosi, kad gyvenimas susiklostė taip, kad esu ten, kur esu, ir dirbu šį darbą. Net sunkiausiomis akimirkomis galvoju, kad pasirinkimas buvo teisingas", – neabejoja medikė.

Nekeistų į jokį kitą

Savo darbo, tikino I.Aldakauskienė, nekeistų į jokį kitą, nors, dirbant su labai sunkiai sergančiais naujagimiais, sunkių momentų yra labai daug.

"Sunkiausia, be abejo, yra mūsų mažųjų pacientų mirtys. Sunku ir pačiai priimti netektį, nes supranti, kad nuveiktas darbas nedavė norimo rezultato. Negano to, privalai padėti su netektimi susitaikyti paciento šeimai. Nepaisant didelės patirties, prie mirties negalima priprasti ir su ja susitaikyti kiekvieną kartą tenka iš naujo. Dirbdama gydytoja, aš suprantu, kad negaliu palūžti su kiekvienu mirusiu naujagimiu, privalau išlikti ir dirbti toliau kitų labui", – kalbėjo I.Aldakauskienė.

Visą nuovargį ir patirtas skaudžias emocijas tarsi nuplauna akimirkos, kai vaikai ima stiprėti, sveikti, kai jiems jau nebereikia priežiūros stacionare, viską atperka šypsenos tėvų akyse ir paaugusių buvusių pacientų vizitai, patvirtinantys, kad jiems viskas gerai.


Nugalėtoją kviečiame rinkti iki kovo 3 d. 12 val.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“, "Bosca" (be alkoholio).

Renginio automobilis: naujasis "Peugeot 2008".

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
PAGARBA mažiukais besirūpinantiems!

ILONA

ILONA portretas
ŠI GYDYTOJA VERTA PIRMOS VIETOS.

2020 02 20

2020 02 20 portretas
tikrai smagu girdet pozityvias naujienas Lietuvos spaudoje
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių