Narai švarino Drąseikius

Pavargę nardyti tarp šiukšlių narų portalo www.nardyk.lt lankytojai savaitgalį iš visos Lietuvos suvažiavo į Drąseikius - išvalę karjerą narai tapo ir neatlygintinais kraujo donorais.

Pabodo nardyti šiukšlyne

Po visą pasaulį nardyti važinėjantys įvairių narų klubų atstovai sutaria: ir Lietuvoje yra nuostabių vandens telkinių, kuriuose galima nardyti. Esą lietuviška vandens augmenija ir gyvūnija, dugno reljefas gali pakerėti ne mažiau nei dangaus mėlynumo pakrantės Egipte.
"Didžiausia mūsų šalies vandens telkinių problema - užterštumas. Labiau lankomų karjerų, ežerų dugnas nuklotas įvairiausiomis šiukšlėmis", - pastebėjo akcijos organizatorius, klubo "X-Pro" narys Viktoras Matiušovas. Esą narai dažnai traukia mėgautis užsienio vandens telkiniais, nes Lietuvoje ežerai pernelyg užteršti.
"Norime, kad ir Lietuvoje nardyti būtų malonu", - akcijos priežastį nurodė V.Matiušovas.
Drąseikių karjeras, anot jo, yra mėgiamas poilsiautojų, nes jo vanduo - skaidrus ir švarus, apylinkės - gražios.
"Pažvelgę į karjero dugną matome, kad nemenka dalis gyventojų pailsėję nesusirenka šiukšlių, jas meta į vandenį, dėl to visas karjero dugnas yra nuklotas tuo, ką paprastai žmonės meta į konteinerius", - pasakojo V.Matiušovas.

Suplūdo iš visos šalies

Drąseikių karjeras - mėgstama Lietuvos narų vieta, o užvirus diskusijoms portale www.nardyk.lt, apie karjero užterštumą, netrukus kilo minčių imtis veiksmų - telkinį sutvarkyti.
Kauniečiai, klaipėdiečiai, vilniečiai, mažesniuose miestuose gyvenantys narai - visi jie šeštadienio rytą suvažiavo prie mėgiamo Drąseikių karjero.
"Išgirdęs apie akciją iškart jai pritariau, man rūpi Lietuvos karjerai, mūsų gamta, noriu prisidėti, padaryti gerą darbą", - sakė tryliktus metus nardantis Valdas Kepežinskas. Nardęs Baikale, išmaišęs Norvegijos pakrantes vyriškis sako, kad didžiausią įspūdį jam paliko Dahabas Egipte.
"Lietuvoje nardyti gali būti ne mažiau smagu, tik reikia sutvarkyti dugną, pakrantes, labiau prižiūrėti ir sergėti gamtą", - įsitikinęs V.Kepežinskas.
"Techdiving" klubo narė Inita šeštadienį Drąseikiuose vadino "visuomenei naudingu nardymu". Esą paprastai narai plaukioja savo malonumui, o dabar malonumą teks derinti su darbu.

Išvežė sunkvežimį šiukšlių

Maždaug trisdešimt "X-Pro", "DiveLT", "Techdiving", "Narų pagalba" klubų narių nuo vidurdienio iki popietės švarino Drąseikių karjerą. Iš pradžių tinkliniais maišais dugną skrodę narai skaičiavo pripildytus šiukšlių maišus, vėliau, pametę skaičių, tiesiog juos krovė į sunkvežimį. Apie 14 valandą transporto priemonė jau buvo pilna.
"Kai kurie narai šiukšles krovė į savo automobilius, paskui jas išmetė miesto konteineriuose", - pasakojo V.Matiušovas. Daugiausia ištraukta plastikinių ir stiklinių butelių, statybinių medžiagų, čipsų pakelių. Narai iš dugno išrideno tris 200 l talpos dugne palaidotas statines su neaiškiu skysčiu, surado ir kompiuterio monitorių.
"Šiukšlių ten dar yra. Daugiau traukti nebegalėjome, nes pernelyg susidrumstė dugnas" , - aiškino V.Matiušovas.
Užbaigę darbą narai pasivaišino Lapių seniūnijos atvežtais cepelinais ir tapo neatlygintinais kraujo donorais. Prie akcijos prisijungė Kauno kraujo donorystės centras ir Nacionalinės donorų asociacijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių