Mūšis dėl cigarečių keliasi į Lietuvą

Europos Parlamentas nutarė – dėl prieštaringai vertinamų elektroninių cigarečių šalys narys turi apsispręsti pačios – vaistas tai ar tabako gaminys. Kuriuo keliu pasuksime ir kiek užtruksime spręsdami, kad mūsų vaikai netaptų elektroninio tabako įkaitais?

Tvarka griežtės

ES sugriežtino tabako gamybos ir pardavimo taisykles. Atnaujintose taisyklėse net 65 proc. rūkalų pakuotės ploto turi būti skirta įspėjimams apie grėsmę sveikatai. Cigaretės negali būti parduodamos pigiai ir imituoti kosmetikos.

O dėl pančių žaibiškai populiarėjančioms elektroninėms cigaretėms ES šalys narys turės apsispręsti pačios. Pasirinkimas toks – elektronines cigaretes pardavinėti kaip vaistus, padedančius mesti rūkyti, arba kaip tabako gaminius. Antruoju atveju elektroninėms cigaretėms būtų taikomi visi tabako gaminiams skirti reikalavimai ir reklamos apribojimai.

Kai prieš keletą metų pasirodė elektroninės cigaretės, jos žadėjo perversmą tabako pramonėje. Tačiau pavojinga riba priartėjo labai greitai. Jau randasi mokslinių tyrimų, skelbiančių apie kinų išradimo pražūtingą poveikį sveikatai. Vis garsiau ir dažniau kalbama, kad tie "nekalti ir mieli" daikčiukai tapo mūsų vaikų mėgstamais žaisliukais.

Pagautų esą nėra

"Kauno diena" rašė apie netoli Kauno "Aušros" gimnazijos esančią kepyklėlę, kurioje dėl nuolatinio gimnazistų elektroninių cigarečių rūkymo atsirado užrašai, draudžiantys rūkyti elektronines cigaretes.

Ką per mėnesį nuo "Kauno dienoje" pasirodžiusio rašinio nuveikė "Aušros" gimnazijos vadovai, siekdami jaunajai kartai priminti apie galimą žalą jų sveikatai? Ogi nieko. "Naujos tvarkos dėl elektroninių cigarečių nepriėmėme. Galioja gimnazijos vidaus tvarka, kuri draudžia mokykloje rūkyti", – oficialiu atsakymu apsiribojo Kauno "Aušros" mokyklos direktorės pavaduotojas ugdymui Gintautas Rimkevičius.

Tvarka paprasta: pirmą kartą pagautas su elektronine cigarete įspėjamas, antrą -- baudžiamas už vidaus tvarkos pažeidimus. Ir, nepaisant to, kad vaikai aplinkui gimnaziją rūko praktiškai nesislapstydami, pavaduotojas tikina, kad pagautų nėra.

Kvapas tualetuose

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos gimnazistė (pavardė redakcijai žinoma) pasakojo apie kitokį pedagogų požiūrį nei "Aušros" gimnazijoje. "Mokiniai sutiko su mokytojų pasiūlymu, kad jei kuris nors bus pagautas su elektronine cigarete, ji bus sulaužyta prie jo akių", – dėstė gimnazistė.

Tiesa, gimnazijos direktorė Irena Kašienė oficialiai tokios bausmės nepatvirtino. "Reikalaujama, kad mokiniai nesineštų į mokyklą dalykų, kurie nesusiję su mokymo procesu", – gimnazijos vidaus tvarką aiškino I.Kašienė. Pasak direktorės, elektroninių cigarečių problema jų gimnazijoje išryškėjo tik šiemet po Naujųjų metų. I.Kašienė neslėpė, kad tualetuose kartais būna juntamas salstelėjęs kvapas. Ji tiki, kad mokykloje vykdomas projektas "Pakeliui į nerūkančią klasę" sustabdys klimpstančius.

Tačiau kol kas, atrodo, stabdo ne visus jaunuosius gimnazistus. Dalis jų kaip traukė elektroninį dūmelį, taip ir tebetraukia. "Vyko bendra pamoka su dvyliktokais. Kai tik mokytoja užsisukdavo ką nors parašyti lentoje, jie tuoj pat užsitraukdavo dūmą. Tačiau mokytoja tikrai nematė, nes jokio kvapo nesijaučia, o dūmą išpučia į užantį, ir viskas", – pasakojo nelinksmų dvyliktokų išdaigų liudytoja tapusi jaunesnė moksleivė.

Pirkėjai – gimnazistai

Vienos parduotuvėlės, kurioje prekiaujama elektroninėmis cigaretėmis, pardavėja nesileido į atvirą pokalbį, tačiau leido suprasti, kad didelė dalis jos pirkėjų yra gimnazistai. Iš pradžių perka visą įrenginį, o po to vis ateina papildų, būtinų tolesniam papsėjimui. Nieko įstatymiškai blogo pardavėja, parduodama elektronines cigaretes, nedaro, nes jokio šiuos daikčiukus kontroliuojančio ar reguliuojančio įstatymo vis dar nėra.

Tačiau jai, kasdien matančiai elektroninių cigarečių pirkėjų amžių, yra baisu. Įsikalbėjus moteris neišlaikė: "Rūkančiųjų elektronines cigaretes mastai milžiniški. Nei tėvai, nei mokytojai net neįsivaizduoja, kas darosi."

Ne paslaptis, kad į parduotuvę pirkti elektroninių cigarečių ateina toli gražu ne visi. Interneto skelbimų portalai mirga nuo pasiūlymų už įvairias kainas įsigyti šių iš pirmo žvilgsnio mielų dalykėlių. Kai kurie jų primena kosmetiką, kiti tikrai atrodo žaisliniai, o kitų paskirties nežinodamas gali nė nesuprasti. Jokio tabakui būdingo kvapo elektroninis rūkymo prietaisas neskleidžia.

Žada kautis

Kokius žingsnius jau žengė Lietuva, grynindama savo požiūrį į elektronines cigaretes? Ėmėme galvoti – taip būtų galima apibūdinti dabartinę padėtį. Tiesa visai neseniai, prieš keletą metų, jau buvo griebtasi reglamentuoti elektroninių cigarečių pardavimą, tačiau nesėkmingai. Bandymai nutilo Seimo koridoriuose.

Dabar sveikatos apsaugos ministras žada kautis iš paskutiniųjų. "Aš pats asmeniškai, kaip medikas, kaip ministras, kaip žmogus, kuris supranta, kokia pavojinga ši nauja cigarečių rūšis, laikausi labai griežtos pozicijos. Mes siūlysime, kad elektroninės cigaretės būtų priskirtos prie medicininių prekių", – "Kauno dienai" pareiškė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Ministras dar negalėjo tiksliai pasakyti, koks ir kada bus lietuviškas tabako kontrolės projektas. Jo dar tik ėmėsi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Gąsdina kontrabanda

ES direktyva leidžia šalims apsispręsti per dvejus metus. Kiek užtruks Lietuva? Ministras tiki, kad jau rudenį projektas bus pateiktas Vyriausybei. "Galiu drąsiai pasakyti – pasipriešinimas bus didžiulis. Kai ši direktyva buvo priiminėjama Europoje, mano žiniomis, per trejus metus tabako industrijos atstovai išleido 260 mln. eurų tam, kad Europos Parlamentas jos nepriimtų", – rėžė ministras.

Lobistai esą kiekvienai šaliai atskirai parengė projektus, atseit paremtus tyrimais. O Lietuvą, V.P.Andriukaičio žodžiais, šie lobistai, siekdami, kad nebūtų priimtas griežtas reglamentas, gąsdina dar didesniais kontrabandos mastais.

Niūrios prognozės

Gerokai mažesniu optimizmu nei ministras trykšta įvairių projektų prieš tabaką iniciatorius, komisijų sprendžiant tabako apribojimus narys, gydytojas Aurelijus Veryga. "Paprastai lietuviai niekur neskuba. Ir kai tik prasideda dalykai, susiję su verslu, tada užverda didžioji košė, pykčiai, aiškinimai, kad čia yra verslas ir visai čia nepavojinga ir, kad daug čia kas versle nukentės", – įprastą Lietuvos politikų dainelę, remdamasis patirtimi, įgyta rengiant siūlymus dėl įvairių tabako ar alkoholio apribojimų, vardijo A.Veryga.

Jis priminė, kad iniciatyvų uždrausti elektronines cigaretes buvo, tačiau jos visos sustojo. Tada imta laukti ES direktyvos, o dabar, kai jau direktyva yra ir teks patiems kažką daryti, viskas lyg ir aprimo. "Prognozės niūrios. Bus labai sunku.

et jei kažkas imsis inicijuoti pataisas, neįmanoma prognozuoti, kaip viskas pasisuks. Ir nors ministras labai iniciatyvus ir turi savo nuomonę šiuo klausimu, ne jis vienas sprendžia" – optimizmu netryško nerūkymo šalininkas.

Magnatai nesnaudžia

"Aš neturėčiau nieko prieš elektronines cigaretes, jeigu jų neparduotų vaikams ir nereklamuotų. Jeigu jos būtų pagamintos saugios ir jas būtų galima skirti pacientams", – savo poziciją dėstė gydytojas A.Veryga. Tačiau elektroninių cigarečių gamintojų šūkis praktiškai atvirai pasako jų užmačias: "Kam mesti, jeigu gali pakeisti."

Daugiau nei dešimtmetį vaistinėse dulkėjusios elektroninės cigaretės buvo visai neįdomios, kol 2004-aisiais vienas farmacininkas kinas sugalvojo įtaisyti į cigaretę garą gaminantį prietaisą, padarė jas žaismingas ir sudomino vaikus. Tabako pramonės magnatai greitai suprato, kuriuo keliu reikia eiti.

A.Veryga patvirtino, kad tabako pramonės susidomėjimas elektroninių cigarečių gamintojais ir jų įmonių supirkimas leidžia daryti prielaidą apie sąmoningą nuostatą pratinti jaunąją kartą prie rūkymo. "Didieji tabako magnatai pradeda pirkti elektroninių cigarečių gamintojus ir pardavėjus. Vieną tokią netgi žinau. Tie gaminiai intensyviai reklamuojami. Ko gero, jau yra padaryta atitinkama rinkos analizė, todėl tabako pramonė žino, ką daro", – svarstė A.Veryga.

Plečia rinką

Yra įtarimų, kad tabako kompanijos, perimdamos elektroninių cigarečių rinką, auginasi naują rūkalių kartą. Tai specialistai vadina socialinio išmokimo teorija. Elektroninės cigaretės vaikams yra panašiai kaip vaikiškas šampanas. Pasak A.Verygos, jei tokios priemonės jiems lengvai prieinamos, tai iš esmės jie mokosi rūkyti.

Jeigu vaikas rūko elektroninę cigaretę su nikotinu, tai jam vystosi ne tik psichologinė sociologinė priklausomybė, bet ir reali, fizinė. "Yra duomenų, kad ilgainiui vaikai elektroninę cigaretę keičia į tikrą", – pastebėjo specialistas.

"Nikotinas iš elektroninės cigaretės lėtai patenka į kraują, o iš paprastos – greičiau. Kiek rūkusiųjų elektroninę cigaretę pakeis į tikrą, sunku pasakyti, tačiau žiūrint pagal tai, kaip plečiasi ši rinka, matyt, gamintojai ne veltui investuoja į tas kompanijas, nes mato perspektyvą", – grėsmes įžvelgė A.Veryga.

Plūsta tėvų skundai

Nors dar visai neseniai kalbėta, kad nėra mokslinių tyrimų, įrodančių elektroninių cigarečių žalą arba pranašumą, ministras remiasi naujausiais duomenimis, kuriuos žada būsimuose svarstymuose – už ir prieš – mesti kaip kozirį.

"Dabar jau yra studijų, kurios aiškina elektroninės cigaretės poveikį sveikatai. Ir tai nebūtinai onkologiniai susirgimai – intoksikacijos, priklausomybės, galvos svaigimas, kraujospūdžio kilimas. Jau yra mokslinės studijos, kurios nagrinėja septynerius metus elektronines cigaretes rūkiusių žmonių sveikatą", – teigė V.P.Andriukaitis.

Sveikatos ministerija sulaukia šimtų skundų iš tėvų. Pasak ministro, visai neseniai ministeriją pasiekė tėvo skundas, kuriame vyras guodėsi nežinojęs, kad jo vaikas rūko elektronines cigaretes. Atkreipė tik dėmesį į tai, kad vaikas nuolat apdujęs. Paaiškėjo, kad vaikas cigaretę parsisiuntė internetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

esmė

esmė portretas
Rūkančius kaimynus atpratinti pūsti cigarečių dūmus į kaimyno butą galima teisiniu keliu..Kai kaimynas rūko, pašvieskit stipriu žibintuvėliu jam į išsikišusį veidą ir perspėkit ,kad kreipsitės į policijos įgaliotinį dėl prievartinio nuodijimo dūmais. Įsidėmėkit veidą, langą kur rūkoma. Parašykit trumpą pareiškimą nuovados viršininkui pagal savo gyvenamą vietą. Tolimesni žingsniai yra tokie: 1.Gavę nuovados atsakymą, kreipkitės į polikliniką dėl preivartinio pasyvaus rūkymo,pablogėjusios sveikatos;2.Surašykit pareiškimą teismui dėl sveikatos sutrikdymo ,įvertinkit padarytą žalą,pvz.10 tūkstančių litų.

Valdzia CBB

Valdzia CBB portretas
Paprastos cigaretes turi nuo 4000 iki 7000 toxiniu medziagu, o elektronines cigaretes 1-2 kurios randamos visuose limonaduose ciulpinukuose, tai kodel negalvoja valdzia draust maisto kuris kenkia sveikatai. Ir jei tokios jau "kenksmingos" tos elektronines cigaretes tai kodel sveikatos ministerija nededa ispejimu lipduku ant skyscio buteliukiu, kaip deda ant tabako pakeliu... Mastykit zmones, europa gauna belenkiek saibu uz bendradarbiavima su tabako kompanijom, o elektronines cigaretes konkuruoja tabaka ir del to cia taip ir nori uzdrausti jas. Pagalvokit kas geriau, kai einat gatve ir visur smirdancios cigaretes kurios kenkia ir aplinkiniams, ar elektronines kurios nei aplinkiniams kenkia nei smirda ir nei paciam praktiskai nekenkia.

Čia priėjo kinziulis ir tarė:

Čia priėjo kinziulis ir tarė: portretas
Tai ką darys, vers rūkyti įprastas, nes elektronines pripažins vaistu?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių