Merginos, išgelbėjusios Lietuvos nepriklausomybę

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

1919 m. Lietuvai buvo iškilusi didžiulė lenkų karinės organizacijos POW ("Polska organizacja wojskowa") grėsmė, tačiau jauna mūsų valstybė apgynė savo nepriklausomybę. Tai padaryti padėjo pirmoji moteris žvalgė Marcelė Kubiliūtė, jos bendražygė Aldona Čarneckaitė ir dar viena iki šiol buvusi nežinoma šios istorinės dramos veikėja.

Radinys bulvių lauke

1919 m. rugsėjo pabaigoje kauniečius stebino Jurgio Bobelio mokomosios kuopos karių elgesys vieno Kalnų gatvėje (dabar V.Putvinskio g.) medinio namelio sklype. Po bulvių lauką kariai vaikščiojo badydami žemę ant šautuvų užmautais durtuvais. Veiksmas vyko pavakarę maždaug toje dabartinės V.Putvinskio gatvės vietoje, kur dabar Žaliakalnio funikulieriaus papėdėje įrengtas mažas skverelis su gulinčia Broniaus Zalenso skulptūra "Mergaitė su dūdele".

Paieškos davė vaisių – netrukus atkaklūs kareiviai aptiko metalinę talpą su dokumentais (kita jų dalis buvo rasta namelio šeimininko malkinėje), kurie tapo akivaizdžiais įrodymais mirtiną grėsmę Lietuvos nepriklausomybei kėlusios POW narių teismo procese.

Kas buvo toji POW ir kaip pavyko išaiškinti jos sąmokslą, grėsusį jaunutei Lietuvos valstybei nepriklausomybės praradimu?

Kai 1918 m. nepriklausomybę paskelbusi Lietuva dar tik kūrė savo valdymo struktūras ir kariuomenę, Lenkija visa tai jau turėjo, tačiau nepanoro padėti apsiginti nuo 1918 m. pabaigoje įsiveržusios sovietų Rusijos kariuomenės, o 1919 m. pavasarį, net neinformavusi Lietuvos, okupavo Vilnių ir jo kraštą, pradėjo skverbtis gilyn į Lietuvos teritoriją.

Lenkijos vadovas Juzefas Pilsudskis kartu siekė įgyvendinti savo slaptą planą – nuversti Lietuvos vyriausybę iš vidaus ir kartu parodyti pasauliui, jog to nori patys Lietuvos gyventojai. Šis sumanymas turėjo būti įgyvendintas per ginkluotą sukilimą prieš nepriklausomos Lietuvos vyriausybę. Ją išvaikius, į jos vietą būtų pasodinta klusni lenkams valdžia, kuri paprašytų J.Pilsudskio ir Lenkijos seimo įjungti Lietuvą į Lenkijos sudėtį.

Šis mirtinai pavojingas Lietuvos nepriklausomybei perversmas buvo suplanuotas 1919 m. rugpjūčio 28-ąją, tačiau šį lenkų sumanymą sužlugdė puikiai dirbusi Lietuvos žvalgyba.

Atidėjo dėl pinigų

1918 m. pabaigoje į Kauną atvyksta leitenantas Raimondas Kovalecas (slapyvardis Adamas Juzwikas) dirbti lenkų gimnazijoje mokytoju. Po šia priedanga jis įkuria Kaune maždaug 100 narių POW skyrių, kurio nariai rezgė šios organizacijos tinklą visoje Lietuvoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ačiū

ačiū portretas
buvo labai įdomu .Daugiau tokių nelėkštų straipsnių

dėkui autoriui

dėkui autoriui portretas
už istorijos priminimą. Nors kai kas mums ES nepatinka, bet tai galbūt mūsų nepriklausomybės garantas. Akivaizdu, kad kaimynės Lenkija ir Rusija nėra mums draugiškos.

JA

JA portretas
Tai tarpukario Lietuvos būsimosios ponios.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių