Lietuva pamiršo Maironį? Per 90-ąsias mirties metines poeto kapas Kaune liko tuščias

Birželio 28 dieną sukako 90 metų, kai netekome vieno ryškiausių Lietuvos poetų – Maironio. Tačiau kauniečiai pasigedo šios datos minėjimo ir tikino, kad ši istorinė asmenybė nebuvo tinkamai pagerbta.

Vos viena žvakelė

Kauno nacionalinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas atkreipė dėmesį į tai, kad antradienį, kuomet buvo minimos Maironio 90-osios mirties metinės, jo kapas buvo tuščias. Panašu, kad niekas poeto neaplankė, gėlių nepadėjo ir net neprisiminė.

Žymus, žmonių mėgstamas ir gerbiamas kunigas po mirties buvo palaidotas Kauno arkikatedros bazilikos rūsyje. Pietinėje šventovės pusėje įrengta atminimo lenta ir mauzoliejus. Būtent šioje vietoje, minint 90-ąsias mirties metines, Maironis nesulaukė jokio dėmesio.

Degė viena maža žvakutė ir kamputy susigėdusi raudonavo kažkieno jau prieš kelias savaites padėta guboja.

„Šiandien Lietuvos dainiaus prelato Jono Mačiulio Maironio mirties 90 metų paminėjimo sukaktis.

Kapas nei šalies, nei miesto, nei kolegų, nei gerbėjų, nei Jo vardo muziejaus dėmesio nesulaukė. Degė viena maža žvakutė ir kamputy susigėdusi raudonavo kažkieno jau prieš kelias savaites padėta guboja“, – apie tuščią istorinės asmenybės kapą birželio 28 dieną socialiniuose tinkluose mintimis pasidalijo E.Stancikas.

„Arkikatedroje šv. Mišiose kunigo Artūro Kazlausko prisimintas ir mūsų eilėmis bei daina paliestas“, – apie vienintelį Maironio atminimo žybsnį pridūrė Kauno dramos teatro vadovas.

 

 

Pasipiktinę internautai

E.Stanciko įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ įžiebė diskusiją.

„Niekada stengiuosi nekomentuoti viešai, bet neįsivaizduoju, kaip įmanoma pamiršti ir dar patį iškiliausią, žinomiausią poetą, dainių, kurį žino kiekvienas moksleivis mokyklos suole. Valdžios ir visuomenės atstovams galvos užkimštos „kitais dalykais“. Lietuva brangi, mano tėvyne... Ir visa pagarba nepamiršusiems ir pagerbusiems“, – pasisakė Rimgailė G.

„Gėda visiems, kurie valdžioje“, – antrino ir Monika G.

„O mūsų Kaunas – Europos kultūros! Gal ir Maironį išbrauksime ne tik iš savo atminties, bet ir iš mokyklinės programos.. Ir paminklą iškelsime?“ – pasipiktinimo neslėpė ir žurnalistas Vidas Mačiulis.

Visgi, pats E.Stancikas įsitraukė raminti kolegas, mat tokią poeto mirties datą pamiršo paminėti ne tik valdžia, bet ir visi Lietuvos žmonės.

„Atmintis – tai ne valdžios, o kiekvieno piliečio vertybinis reikalas“, – pridūrė Kauno dramos teatro vadovas.

Paminėjo žinute

Maironio lietuvių literatūros muziejaus vadovė Deimantė Cibulskienė „Kauno dienai“ patvirtino, jog jokių poeto mirties metinėms paminėti skirtų renginių nebuvo organizuota. Muziejus Maironį prisiminė žinute socialiniuose tinkluose, o didesni renginiai numatomi rudenį, kuomet bus minimos jo 160-osios gimimo metinės.

„Šiemet tiesiog žinute paminėjome mirties metines. Daugiau ruošiamės rudeniui. Tuomet planavome žymiai didesnį renginį, teikėme ne vieną paraišką, bet Kultūros taryba atmetė. Norėjome ir leidinį, audiogidą išleisti, ir didelę konferenciją surengti, kad būtų galima visapusiškai atspindėti Maironio asmenybę, tačiau dalis mūsų sumanymų atkrito. Visgi, audiogidas bus pristatytas. Taip pat darysime konferenciją, bet ji bus mažesnės apimties“, – kalbėjo D.Cibulskienė.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus internetinėje svetainėje jokio paminėjimo mirties metinių proga visai nebuvo, o socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje birželio 28 dieną įkelta žinutė, trumpai pristatanti 90-ąsias poeto mirties metines.

„Maironis mirė Kaune 1932 m. birželio 28 d., eidamas 70-uosius metus. Per ketvirtąsias poeto mirties metines 1936-aisiais jo namuose atidarytas Maironio muziejus, šiandien – Maironio lietuvių literatūros muziejus“, – rašoma muziejaus socialinio tinklo puslapyje.

 

 

Nepamiršta paminėti ir apie muziejuje įvykdytus pokyčius, atnaujintas erdves.

„Dėkojame kolegoms ir bičiuliams prisidėjusiems prie muziejaus erdvių, veiklų ir istorijos puoselėjimo! Džiaugiamės, jog per pastaruosius metus muziejus kaip reikiant atsinaujino: 2020 metais atidarėme namų šeimininko ir muziejaus iniciatoriaus Jono Mačiulio-Maironio gyvenimo ir kūrybos ekspoziciją.

Pernai, minėdami muziejaus įkūrimo 85-metį, lankytojams pristatėme lietuvių literatūros istorijos ekspoziciją „Literatūra keičia“, kurioje – eksponatai nuo XVI a. iki šių dienų. O šiemet, lygiai prieš mėnesį, atidarėme unikalią patyriminę parodą „Dalia Grinkevičiūtė (1927–1987). Kambariai / Įveikti atstumai“, – toliau dėstoma Maironio lietuvių literatūros muziejaus socialinių tinklų įraše.

Šios įstaigos atstovai pakvietė visus apsilankyti Maironio bute ir atnaujintas erdves bei parodas pamatyti savo akimis.

Panašu, kad socialiniuose tinkluose ši muziejaus žinutė pastebėta buvo negausiai. Birželio 29-ąją ties įrašu buvo vos vienas komentaras, šeši pasidalijimai ir kiek daugiau nei pusšimtis paspaustų patiktukų.

Gimnazistai palydėjo daina

Kauno Maironio universitetinė gimnazija skelbia, jog mokiniai visgi poeto kapą aplankė ir Lietuvos dainiaus mirties metinės buvo simboliškai paminėtos.

„Birželis, toks turtingas vasaros žiedų, mums visada yra susijęs su poetu Jonu Mačiuliu-Maironiu. Šiandien, birželio 28 dieną, minime didžiojo dainiaus 90-ąsias mirties metines. Labai prasminga, kad Maironio universitetinės gimnazijos I–II klasių mokiniai, šiandien susibūrę į mokslo metų pabaigos šventę, ją pradėjo daina pagal Maironio žodžius.

Po renginio gimnazijos maironiečiai aplankė poeto kapą ir pagerbė jo atminimą padėdami gėlių ir uždegdami žvakelių. Susirinkę po vasaros, ruošimės didelei ir labai svarbiai šventei – Maironio 160-ųjų gimimo metinių iškilmėms“, – nurodoma gimnazijos socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Šalia Kalantos atminimo vietos yra mokykla-nelanko mokiniai

Konservatorius

Konservatorius  portretas
Čiurlionis jėga o Maironis muu Lansbergis jėga statysime prie savivaldybės antrą Vytauto paminkla daug didesni iš gryno aukso.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ar nebėra Maironio mokyklos Kaune
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių