Lengvata viešajam transportui – tik po karantino?

Kauno miesto tarybos sprendimu, sulaukę 80-ies ir vyresni kauniečiai turi 99 proc. lengvatą važiuoti viešuoju transportu. Šiai amžiaus kategorijai jau ne pirmus metus priklausanti kaunietė Irena susirūpino, nes bilieto galiojimo terminas greitai baigsis, o telefonu buvo informuota, kad naują įsigyti galės tik pasibaigus karantinui.

Neišvengiamos kelionės

Vasario 24 d. baigia galioti elektroninis bilietas, kurį garbaus amžiaus kauniečiai įsigyja trejiems metams už 3 eurus. Vardinis lengvatinis elektroninis bilietas suteikia teisę 1 095 dienas neribotai važiuoti Kauno miesto autobusais ir troleibusais su 99 proc. (tai sudaro 822 eurus) nuolaida.

83-ejų kaunietė Irena (pavardė redakcijai žinoma), važiuodama viešuoju transportu, ten įrengtuose ekranuose perskaitė, kad, prasidėjus karantinui, buvo uždarytas kauniečių aptarnavimo centras "Mano Kaunas", kur važiuodavo įsigyti lengvatinio bilieto, todėl paskambino skelbime nurodytu telefonu.

"Pasakiau, kad vasario 24 d. baigiasi terminas, ir man pasakė, kad  bilieto galiojimas nebus pratęstas, kol bus karantinas. Patarė pirkti paprastus elektroninius bilietus. Bet karantinas gali baigtis vasarą", – susirūpino pensininkė.

Moteris papasakojo, kad kovą ruošiasi planinei širdies kraujagyslių operacijai, todėl turės važiuoti į polikliniką atlikti reikiamų tyrimų prieš operaciją, susirinkti reikalingus dokumentus, teks važiuoti atlikti COVID-19 testą. Tad važinėti teks.

Moteris neslėpė apmaudo, kad pensininkams ir taip nelengva sudurti galo su galu, o čia dar papildomos išlaidos viešajam transportui.

Lengvatos priklauso, tik šio bilieto galiojimas laikinai nebus pratęstas.

Kolegos nežinojo

Dėl pernai lapkričio 9 d. Vyriausybės paskelbto karantino pasikeitė savivaldybių ar kitų savivaldybės įmonių, valstybės institucijų paslaugų teikimo būdai, tačiau neteko girdėti, kad karantinas būtų daręs kažkokią įtaką jau galiojančių lengvatų apribojimams.

"Kauno diena" taip pat paskambino nurodytu telefonu, kuriuo skambino ponia Irena. "Taip, kol karantinas, klientų aptarnavimo centras "Mano Kaunas" yra uždarytas, šių bilietų galiojimas bus pratęstas jau po karantino. Tą pačią elektroninio bilieto kortelę reikėtų pildyti vienkartiniais bilietais pagal poreikį. Lengvatos priklauso, tik šio bilieto galiojimas laikinai nebus pratęstas", – maloniai paaiškino telefonu atsiliepusi Monika ir dėl papildomų klausimų patarė kreiptis į atsakingus asmenis.

"Kas jai taip paaiškino? Tai klaidinga informacija. Turbūt į "Mano Kaunas" skambino", – suabejojo "Kauno autobusų" atstovas Karolis Dekeris. Tačiau net ir "Kauno autobusų" tinklalapyje yra skelbimas, kad, uždarius "Mano Kaunas", "siekiant užtikrinti klientų aptarnavimą karantino metu, paslaugų teikimas perkeliamas į UAB "Kauno autobusai" troleibusų parką, Islandijos pl. 209. Įmonės klientai bus aptarnaujami itin svarbiais klausimais ir tik iš anksto užsiregistravę tel. 8 37 549 829". Būtent šiuo numeriu pasiteirauti ir skambino 83-ejų kaunietė Irena.

"Tas telefonas priklauso "Kauno autobusams", gal juo galėjo atsiliepti dispečerė ar dar kas nors. Kai baigsis bilieto galiojimas, ponia galės atvažiuoti į paskelbtą, tikiuosi, ne vieną vietą, ir, sumokėjusi 3 eurus, galės įsigyti naują bilietą. Viskas paprasta. Mano kolegos, atsiliepę telefonu, galėjo nežinoti šios informacijos. Jie žino, kad "Mano Kaunas" neveikia", – paaiškino K.Dekeris.

Informuos apie įsigijimą

"Kauno autobusų" atstovas paaiškino, kad į įmonės patalpas galima atvykti tik iš anksto susitarus ir tik tais atvejais, kai paslaugos negalima suteikti nuotoliniu būdu: kai klientas prarado kortelę, kortelė buvo sugadinta ar nori atsiimti pinigus ir negali pasinaudoti įmonės siūlomu nuotoliniu būdu.

"Šie trejų metų senjorų bilietai pradės baigti galioti vasario antroje pusėje. Tada ir bus paskelbta, nes mūsų praktika rodo, jūs turite tai žinoti, jeigu iš anksto kažką pradedame skelbti, baigiasi ar nesibaigia, tie vyresnio amžiaus žmonės yra suklaidinami ir užplūsta tas platinimo vietas, kuriose tai vyksta", – kodėl neskubama informuoti, kur senjorai galės įsigyti naujus vardinius elektroninius bilietus, argumentavo K.Dekeris.

Jis taip pat apgailestavo, kad senjorai ne visada įsiklauso į Vyriausybės rekomendacijas be reikalo neišeiti iš savo namų, o ir gatvėse esą šiuo metu nesaugu dėl oro sąlygų.

"Mes nenorime, kad pagyvenę žmonės eitų į slidžias gatves, jie, patyrę traumas, negaus pagalbos, kokios reikia, ir jiems dar kils papildoma rizika. Jūs pradėsite rašyti ir jie, nesuprasdami, kas vyksta, vis tiek atvyks", – sakė K.Dekeris.

"Kauno autobusų" atstovas ragina tuos asmenis, kurių trejų metų lengvatinio bilieto galiojimas baigiasi vasario 24 d., būti kantrius. Žmonės bus informuoti, kur ir kada galės įsigyti naujus galiojančius vardinius elektroninius bilietus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medikė

Medikė portretas
Gėda „Kauno dienai", nežino ką rašo ir dar nemoka rašyti lietuviškų kabučių. Ar normalu skatinti mūsų senjorus važiuoti viešuoju transportu per covid? Kiek miršta tokių žmonių šiuo metu ar žinote? Perpildyti morgai. Senjora turi dukrą, kuri randa laiko pasiskųsti, bet nuvežti mamos į polikliniką tyrimams prieš operaciją negali. Lai geriau mama užsikrečia ir miršta, gera dukrytė.

Fama

Fama  portretas
Atsakymas anonimui žąsinas buvai ir žąsinu liksi jeigu rašai tokias pievas.

anūkams

anūkams portretas
reikia atsilygint už atvažiavimą , todėl nelieka centų.Mums-seniams-nebaisu nei virusas, nei slidumas...Net operuoti širdį važiuosim troleibusu, o gal grįšim autobusu.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių