Laisvės alėjoje siautėja benamiai: ar įmanoma juos suvaldyti?

Laivės alėjos suoliukus pamėgę benamiai yra nuolatinis policijos ir socialinių tarnybų rūpestis. Dažnai jie būna neblaivūs, kartais triukšmingi. Ar juos įmanoma suvaldyti?

Tik keturi

Kauno miesto Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos pavaduotoja Jūratė Putnienė „Kauno dieną“ informavo, kad šiais metais į miesto viešąsias erdves socialinio darbo gatvėje komanda vyko 110 kartų.

Per šių metų pirmąjį pusmetį nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų apsvaigusiems asmenims apnakvindinimo paslauga buvo suteikta net 1 688 kartus.

Kai kurie apnakvindinti žmonės dieną yra įpratę praleisti Laisvės alėjoje. Tai – reprezentacinė miesto vieta, tad neprognozuojami benamiai čia  nepageidaujami.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) turima informacija, Laivės alėjoje nuolat leisti laiką yra pamėgę tik keturi benamiai.

Tiesiog sėdi

Liepos pirmoje pusėje dėl benamių elgesio praeiviai į Laivės alėją buvo iškvietę policijos pareigūnus ir medikus.

„Gėrė viešojoje vietoje ir apsistumdė. Jie ten nuolat renkasi ir geria alų“, – komentuodamas incidentą sakė policijos pareigūnas.

VPK atstovė Odeta Vaitkevičienė paaiškino, kokias poveikio priemones benamiams gali taikyti policijos pareigūnai.

Gėrė viešoje vietoje ir apsistumdė. Jie ten nuolat renkasi ir geria alų.

„Jei asmenys daro administracinį nusižengimą, pareigūnai gali taikyti administracinę atsakomybę. Jei daro nusikalstamą veiką – asmenys gali būti sulaikyti. Tačiau dažniausiai šie asmenys tiesiog sėdi ar miega ant suoliukų viešosiose vietose. Būtent tokie skundai, apie sėdinčius ar miegančius asocialius asmenis, pasiekia pareigūnus prasidėjus šiltajam sezonui. Tokiu atveju informuojamos kitos tarnybos, galinčios pasirūpinti šių asmenų nakvyne“, – pabrėžė O. Vaitkevičienė.

Be narkotikų

Pasak jos, neužfiksuota, kad ant suoliukų įsitaisę benamiai vartotų narkotines, psichotropines medžiagas.

O. Vaitkevičienė pabrėžė, kad pareigūnai kasdien lankosi miesto centre, tikrina, ką šie asmenys veikia.

Anot jos, artimiausiu metu kartu su Kauno miesto socialinių paslaugų centro Laikino apgyvendinimo skyriumi planuojamos papildomos priemonės, kurių tikslas – maksimaliai kontroliuoti viešąją tvarka pažeisti linkusius asocialius asmenis, taip pat didinti socialinių paslaugų prieinamumą.

Vengia darbo

Kauno miesto Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos pavaduotojos J. Putnienės pastebėjimu, Kaune daugėja ne benamystę patiriančių asmenų, o asmenų, kurių gyvenimo būdas asocialus – vengia legalaus darbo, vartoja alkoholį, psichotropines medžiagas, būna apsvaigę viešosiose vietose.

„Šiais metais Mobilaus socialinio darbo gatvėje komandos nariai į Kauno miesto viešąsias erdves vyko 108 kartus, į Centro seniūniją – 36 kartus, o į Laisvės alėją vyko penkis kartus. Darbuotojai Centro seniūnijoje informavo apie teikiamą pagalbą ir motyvavo ją priimti dvylikai benamystę patiriančių asmenų, iš kurių penki asmenys sutiko priimti socialinę ir siūlomą pagalbą“, – pastebėjo specialistė.

Pasak jos, benamiai asmenys šaltuoju metų periodu yra labiau linkę naudotis teikiamomis laikino apnakvindinimo paslaugomis, nei šiltuoju metų periodu.

„Šiuo metu iš 34 esančių apnakvindinimo vietų užimta aštuoniolika. Šaltuoju periodu, kad nekiltų grėsmė asmenų sveikatai ir gyvybei, visos vietos būna užimamos ir netgi pastatoma papildomų lovų, dedama čiužinių, kad asmenys galėtų saugiai praleisti naktį. Šaltuoju metų periodu asocialų gyvenimo būdą vedantys asmenys, vengdami sušalti ir nušalti galūnes, renkasi apleistuose pastatuose ar kitose uždarose, jiems prieinamose vietose, todėl tikėtina, kad dėl šių priežasčių šaltuoju metų laikotarpiu jie yra mažiau pastebimi, tačiau jų gyvenimo būdas nekinta priklausomai nuo sezoniškumo“, – nurodė J. Putnienė.

Didžiausia įstaiga

Kauno miesto socialinių paslaugų centras yra didžiausia socialinių paslaugų įstaiga Kauno mieste.

Centre organizuojama ir teikiama penkiolika skirtingų socialinių paslaugų. Socialinis darbas apima darbą su asmenimis, kurie atsiduria ypač sudėtingose gyvenimo situacijoje, patiria krizių. Šiuo metu centre dirba beveik 200 socialinių paslaugų srities darbuotojų. Plėtra – nenumatyta, kadangi Kauno mieste plečiamas nevyriausybinių organizacijų tinklas.

Pastebėjus galimai benamystę patiriančius asmenis arba žinant apie jų lankomas vietas, apie jų laikino apsigyvenimo stoteles, kviečiama informuoti Mobilaus socialinio darbo gatvėje komandą telefonu +370 612 81 857 arba e. paštu info@kaunospc.lt.

Kauno miesto savivaldybė, pasitelkusi socialinį partnerį Kauno arkivyskupijos „Caritas“, finansuoja dienos priežiūros centrą, kuriame lankosi asmenys, patiriantys socialinės rizikos veiksnių. Asmuo gali kreiptis į dienos centrą: priėmimo laikas lankytojams kiekvieną darbo dieną nuo 13 iki 17 val. (Partizanų g. 5, Kaunas, interneto svetainės adresas: http://kaunas.caritas.lt.).

Kauno miesto savivaldybės socialinis partneris paramos fondas RIGRA teikia pagalbą švirkščiamąsias narkotines ir psichotropines medžiagas ne gydymo tikslu vartojantiems asmenims – jie gali kreiptis į žalos mažinimo programą „Žemas slenkstis“. Apsilankius paramos fonde RIGRA adresu Partizanų g. 5, Kaunas, stacionariame kabinete asmenys anonimiškai gali naudotas adatas ir švirkštus pasikeisti į sterilius, gauti dezinfekcijos priemonių, prezervatyvų, tvarsliavų, išsamią konsultaciją apie infekcijų plitimą ir kt.

Kauno miesto savivaldybė, pasitelkusi socialinį partnerį Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, organizuoja nemokamą maitinimą valgykloje (Partizanų g. 5, Kaune) asmenims, neišgalintiems maitintis savo namuose. Kiekvieną darbo dieną organizuojamas maitinimas karštu maistu – pietūs, trunkantys nuo 12 iki 14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prisimenu 2000

prisimenu 2000 portretas
kai geroves pagrindo organizatoriai bomzas gaudydavo ir prievarta darydavo is ju verslininkus...direktorius... paskuj gerbiamas naujos firmos administratorius ta bomza skubos tvarka i savartyna vezdavo pendeli duodavo ...kai kuriuos nelabai sukalbamus bomzdirektorius kurie nenoredavo imt paskolu prekiu ir paslaugu i skola tekdavo dar ir pamust, kaulus jiem palauzyt....... nu tiesa tai buvo senai ir pamirsta... gerbemi dedes ir tatos valdzioj nenori kad ju geroves pagrindu istorijas pajudintumet

laisve demokratija aferistu gerove

laisve demokratija aferistu gerove portretas
bomza...zmogus is kurio valdzia turintys jega mokesciais prievolemis apgaule ir aferistiskomis sutartimis ateme teise i ateiti... PSD yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu... valkatas selpt uzdrausta ystaymu : bauda ... padet valkatoms atsistot ant koju- bauda... pradet valkatoms kazka dirbt misija neimanoma... telefonas emailas banko saskaita viskas suskaiciuota , sukontroliuota ir atimta...a skaiciuot PSD ir juos gatvese reketuot galima...

psd vezdu nuzmogintas ir vakcina supilietintas

psd vezdu nuzmogintas ir vakcina  supilietintas portretas
arkledante tv laidoje pasake : PSD yra bet jis niekaip nesusijes su gydimu... tas pasakymas taip tonizuoja, kad isvis nebesinori intensyviai nei dirbt nei judet.... a del bomzu nepergyvenu - vakaru kulturos vertybe... mes gi sito norejom labai siekem...laisve abomenentas aferistiska sutartis gi...tiesiog bankomato gerove.........
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių