KTK karjeros dienos – galimybė pritraukti reikiamus specialistus

  • Teksto dydis:

Kauno technikos kolegijos (KTK) karjeros dienos išsiskiria ne tik dideliu moksleivių ir studentų susidomėjimu, bet ir žinomiausių Lietuvos ir pasaulio įmonių gausa. Dažnai čia savo karjeros kelią pradeda didžioji dauguma jaunųjų specialistų.

„Continental“ auginti raumenis padeda ir KTK

Tarp gausių KTK karjeros dienų dalyvių galima sutikti ir labai gerai žinomų pasaulinių vardų kaip „Continental“, kurių atstovų teigimu, tokie renginiai padeda rasti reikalingus įmonei specialistus. Dažniausiai įmonė ieško elektronikos, mechanikos, automatikos inžinierių bei gamybos technikų. Šių sričių specialistų trūkumas yra jaučiamas jau kelerius metus.

„Nuo įsikūrimo prieš 5-erius metus Lietuvoje, „Continental“ kasmet plečiasi ir auga, yra nuolatos atidaromos naujos darbo pozicijos. 2022-aisiais atidarėme net 300 naujų darbo vietų, kitais metais augsime panašiu tempu. Iki šiol daugiausia reikėjo inžinerinės krypties specialistų, o tokius ir ruošia KTK, tad nusprendėme glaudžiai bendradarbiauti ir, žinoma, dalyvauti KTK karjeros dienose. Tai puiki proga tiesiogiai susitikti su studentais, pasikalbėti apie praktikos bei darbo galimybes, papasakoti apie organizaciją ir karjerą plačiau nei galima perskaityti darbo skelbime“, –  sako UAB „Continental Automotive Lithuania“ atstovė Laura Urbonavičiūtė.

Pasak kompanijos atstovės, jauni žmonės vis geriau įsivaizduoja ką nori dirbti ir kaip gali atrodyti jų darbo diena.

„Tokių renginių metu  dažniausiai susilaukiame klausimų būtent apie praktiką – studentai aktyviai ieško įmonių, kuriose galėtų atlikti savo profesines, mokomąsias praktikas. Jiems visada siūlome privalomąsias praktikas apjungti su mūsų praktikos programa: pagal galimybes pradėti dirbti anksčiau arba pasilikti padirbėti vasarai. Tokiais atvejais, praktikos vieta dažnai virsta fiksuota darbo pozicija. Pastaraisiais metais studentai bei jauni specialistai vis konkrečiau įsivaizduoja, kokį darbą jie norėtų dirbti. Teisingo ar klaidingo įsivaizdavimo čia nėra – juk patys žmonės ir kuria savo darbo aplinką. Tuo tarpu karjeros kelią įsivaizduoti sunkiau, bet reikia atsiminti, jog jis laisvai judantis ir jau pradėjus dirbi gali pakrypti į bet kurią pusę. Svarbiausia, turėti užsispyrimo – tam tikras galimybes ir gaires suteikia įmonės ir labiau patyrę kolegos, tačiau karjeros kelią privalome tiestis ir patys“, –  sako ji.

Pasak L. Urbonavičiūtės, didelėje organizacijoje karjeros galimybės labai įvairios.

„Galima judėti vertikaliai ir tapti vyresniaisiais specialistais arba iš techniko tapti inžinieriumi. Yra pavyzdžių, kai po 2-3 metų tampama tam tikrų komandų vadovais. Taip pat vyksta ir horizontalūs pokyčiai – esami darbuotojai skatinami aplikuoti ir į kitas naujas darbo vietas, kartais tai virsta visiškai netikėtais, tačiau labai sėkmingais karjeros pokyčiais“, – karjeros galimybes pristato L. Urbonavičiūtė.

Aviacijos sektorius vėl stiebiasi

UAB „FL Technics“ Žmonių ir kultūros partnerė Viktorijos Speteliūnaitės teigimu, aviacijos sektorius po pandemijos vėl pradeda atsigauti ir net sparčiai augti, o tai jaučiasi ir didėjančiu jaunų žmonių dėmesiu.

„Aviacija, lėktuvai ir jų priežiūra visada sulaukdavo labai daug susidomėjimo. Maža pauzė buvo COVID-19 pandemijos metu, tačiau šiandien ji baigėsi. Galima sakyti, kad remonto ir priežiūros srityje sektorius išgyvena tikrą piką, nes keletą metų stovėję lėktuvai ir vėl turi būti sutvarkyti, atliktos būtinos techninės priežiūros. Tam reikia daugybės naujų specialistų. Nors mūsų kompanijoje dirba beveik 900 žmonių, iš kurių daugiau nei pusė yra aviacijos inžinieriai bei didelę darbinę patirtį turintys aviacijos mechanikai, tačiau specialistų poreikis vis tiek yra didelis. Deficitą augina ir konkurencija dėl geriausių. Lietuva tampa vis labiau žinoma kaip aviacijos šalis, čia lėktuvai prižiūrimi iš viso pasaulio, savo bazes įkuria ir angarus atidaro kompanijos Vilniuje, Kaune, Šiauliuose. Pavyzdžiui, tik šį rudenį priėmėme 40 mechanikų, tačiau jų reikia daugiau, dar papildomai ketiname priimti bent 20 mechanikų“,  – sako ji.

Pasak „FL Technics“ atstovės, KTK karjeros dienų metu, jauni žmonės gauna galimybę ne tik užduoti rūpimus klausimus, bet ir sutarti dėl praktikos ar įsidarbinimo galimybių.

„Ieškant mechanikų, matome, kad neužtenka vien tik aviacijos švenčių, darbo skelbimų, komunikacijos socialinėse medijose. Nuolat ieškome kitų priemonių, kaip pasiekti galimus kandidatus. Tad labai džiaugiamės galimybe dalyvauti tokiuose renginiuose. Jų metu labai dažnai girdime klausimus, kaip pradėti dirbti, ko reikia, kokie mokymai laukia, ar reikės anglų kalbos. Tai taip, anglų kalbos reikės, nes ji naudojama visur ir visada. Tai tarptautinė specialybė, tad dirbti reikės pasauliniu lygiu ir bendrauti taip pat. Mūsų įmonė suteikia visus reikalingus pirminius aviacinius bendruosius mokymus, suorganizuojame ir kompensuojame EASA Part-66 modulių konsultacijas bei egzaminus, orlaivio tipo mokymus, apmokame licencijos išdavimo bei orlaivio tipo įsirašymo į licenciją išlaidas ir tokiu būdu iš naujoko aviacijoje padarome puikų specialistą. Įprastai inžinieriumi galima tapti per 4-5 metus. Baigus Kauno technikos kolegiją, tas laikotarpis šiek tiek trumpesnis. Nemažai laiko reikalauja reikalingos patirties kaupimas. O visa kita yra tik noras. Kaip mes sakome, reikia tik norėti tobulėti bei mokytis, turėti motyvacijos nepasiduoti pusiaukelėje, o visais mokymais, patirties kaupimu ir puikiomis karjeros galimybės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje pasirūpinsime – mes“, – rinktis aviacijos sektorių ragina UAB „FL Technics“ Žmonių ir kultūros partnerė V. Speteliūnaitė.

Reikalingi autotransporto elektronikos specialistai

Kauno technikos kolegijos karjeros dienų metu sau reikiamus specialistus randa ir UAB „CarPro LT“ kompanija, kuri specializuojasi sudėtingiausiuose automobilių elektros ir elektronikos remonto darbuose.

„Mūsų įmonės specifika yra automobilių elektros ir elektronikos remontas dėl to nuolat ieškome motyvuotų ir gabių autoelektrikų. Turime kelis padalinius Lietuvoje, partnerius Didžiojoje Britanijoje, dėl to autotransportų elektronikos specialistų poreikis yra didelis. Su Kauno technikos kolegija bendradarbiaujame jau ne pirmus metus, kadangi jie turi autotransporto elektronikos studijų programą ir ruošia mums reikalingus specialistus. Labai džiaugiamės, kad Kauno technikos kolegija yra labai atvira įmonėms, itin suinteresuota savo studentų ne tik praktikos atlikimo vietomis, bet ir įdarbinimo po studijų galimybėmis. Aktyviai dalyvaujame jų organizuojamose karjeros dienose, nes tai puiki proga pristatyti būsimiems darbo rinkos dalyviams save ir savo įmonės veiklą“, – pasakoja UAB „CarPro LT“ atstovė Justė Monkelytė.

Pasak jos, dažniausiai tokių renginių metu jauni žmonės domisi galimybėmis atlikti praktiką ir po to pasilikti dirbti.

„Mes siūlome ne tik įdomią sritį, iššūkius darbe, bet ir karjeros galimybes. Didelė dalis studentų, atlikusių pas mus praktiką, pasilieka dirbti toliau, įgijus žinių ir patirties visada galima tapti vyr. meistrais, padalinio vadovais ar kurti nuosavą verslą. Manome, kad šis karjeros kelias nėra skirtas daugeliui žmonių. Dar būnant moksleiviu ar renkantis šią specialybę reikia įsivertinti, ar tikrai nori sieti savo gyvenimą su automobiliais, jų gedimais ir remontu. Jei automobiliai, juose vykstantys procesai, įvairios modifikacijos yra tai, kas neduoda užmigti naktimis ir „žiauriai veža“, tuomet autoelektriko specialybė yra kaip tik tai ko reikia, nes tai ne tik teiks didžiulį vidinį pasitenkinimą, bet ir atneš finansinę naudą“, –  specialybės privalumus atskleidžia J. Monkelytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių