Krūvandų koplyčią saugo naujas stogas

Krūvandų koplyčia – ne tik vienintelė šventovė Vilkijos apylinkių seniūnijoje. Tai ir vieninteliai maldos namai pakaunėje, priklausantys Kauno rajono savivaldybei. Prieš beveik 360 metų statytą koplyčią jau saugo naujas stogas.

Vietos gyventojų lėšomis pastatyta, o vėliau perstatyta medinė liaudies architektūros formų koplyčia yra palyginti neblogai išsilaikiusi, prižiūrėta. Laikui bėgant prie maldos namų atsirado kaimo kapinės, kurios veikia iki šiol.

Anksčiau, kol koplyčia buvo bešeimininkė, visi kapitaliniai darbai, tokie kaip sienų ir stogo dažymas, buvo atliekami rėmėjų lėšomis. Vienas tokių geradarių – vietinis gyventojas Petras Kondrotas.

Po ilgų teisinių procedūrų tik 2020 m. koplyčia buvo įregistruota kaip savivaldybės turtas. "Dabar rėmėjų pinigų neprašėme. Šiais metais numatėme lėšų Krūvandų koplyčios stogo kapitaliniam remontui", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskienė

Bendrovė "Statija" Krūvandų koplyčios stogą pakeitė per liepos mėnesį. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

22 tūkst. eurų buvo pervesti Vilkijos apylinkių seniūnijai. "Organizavome viešąjį rangos darbų pirkimą. Jį laimėjusi bendrovė "Statija", vadovaujama Vaidos Pėstininkės, Krūvandų koplyčios stogą pakeitė per liepos mėnesį. Darbai atlikti gerai, koplyčia įgavo naują veidą", – teigė Vilkijos apylinkių seniūnas Arūnas Bačiūnas.

Savivaldybė pagal galimybes planuoja skirti lėšų langų, durų ir sienų remontui.

"Beveik 360 metų medžiui yra daug, todėl svarbiausia buvo stogas, kad nepratekėtų vanduo, neatsirastų puvinys. Nuardžius paaiškėjo, kad apačioje buvo senoviška skiedrų danga, o ant jos – skarda. Kaupiantis kondensatui, skarda pradėjo rūdyti, kiurti. Dabar stogo danga pakeista naudojant šiuolaikines technologijas, yra 30 metų garantiją. Žmonės labai dėkingi savivaldybei", – džiaugėsi Čekiškės parapijos klebonas Gintautas Kabašinskas.

Gintautas Kabašinskas/Justinos Lasauskaitės nuotr.

360 metų jubiliejus Krūvandų koplyčioje bus minimas 2023 m. "Savivaldybė pagal galimybes planuoja skirti lėšų langų, durų ir sienų remontui", – teigė R.Černiauskienė.

Tarpukariu Krūvanduose buvo 22 sodybos. Dabar šiame kaime gyventojų mažiau, tačiau šie maldos namai patogūs ir Daugėliškių kaimo žmonėms. Į koplyčią užsuka ir iš toliau atvykusieji sutvarkyti artimųjų kapų. Koplyčioje šv.Mišios vyksta kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį 15 val.. "Žmonių susirenka nedaug, apie penkiolika, tačiau tiems, kurie ateina pasimelsti, koplyčia yra labai svarbi ir sava", – pabrėžė klebonas. Artimiausios mišios bus aukojamos rugsėjo 5 d. 15 va.

"Savivaldybė didelį dėmesį skiria rajone esančių bažnyčių tvarkybai. Bažnyčios ir jose esantis sakralinis paveldas – autentiškiausia, tvirtą tikėjimo galią liudijanti krikščioniškojo Lietuvos meno dalis, paliekanti ryškų ženklą dvasiniame ir krikščioniškame lietuvių tautos gyvenime. Gražiausi, vertingiausi krikščioniškojo meno kūriniai, esantys bažnyčiose, suteikia tikintiesiems ir lankytojams ne tik ypatingą estetinį įspūdį, bet ir skatina gilesnį gimtojo krašto istorijos pažinimą. Ir svarbiausia, Jono Pauliaus II žodžiais, nenykstantį amžinojo gyvenimo pažinimą", – sakė R.Černiauskienė.

Rūta Černiauskienė/Asmeninio archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K.

K. portretas
Kada kas nors prisimins griūvančią Digrių koplyčią? Visą tarybų valdžios laikotarpį buvo bent teoriškai "valstybės saugoma", o dabar baigia sugriūti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių