Kauno meras imasi spręsti griūvančio namo problemos

Dar liepą iš daugiabučio dėl skylančių sienų buvo evakuoti vienos laiptinės gyventojai, tačiau jie iki šiol negali grįžti į namus, nes jokie tvarkymo darbai nevyksta. Neapsikentę gyventojai kreipėsi į Kauno miesto merą. Šis pažadėjo jau trečiadienį imtis veiksmų.

Mero pažadas

Antradienį į tarybos posėdį sugužėjo Biržiškos g. 11-ojo namo gyventojai, kurie dar vasaros viduryje turėjo palikti savo namus, nes pradėjo skilti sienos, sutrūkinėjo laiptinės aikštelės. Kauniečiai vylėsi, jog miestas pagaliau atkreips dėmesį į nelaimės ištiktus žmones ir išties pagalbos ranką, prisidės prie namo tvarkymo darbų ir žmonės galės greičiau grįžti į namus.

Ten reikia sutvarkyti, kad žmonės galėtų oriai gyventi. Po to kalbėsimės su būsto administratoriumi apie tai, kaip jie dirba mūsų mieste.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis prisipažino, jog apie evakuotą daugiabutį jis iki šiol nežinojo, todėl po tarybos posėdžio išklausė gyventojus ir nutarė, jog reikia stengtis jiems padėti kaip įmanoma greičiau. Jis nurodė, kad jau trečiadienį ryte su keliais gyventojais dar aptars situaciją, apžiūrės turimus dokumentus ir po to iškart važiuos į įvykio vietą.

„Nusprendėme, kad šie žmonės yra Kauno gyventojai ir mes privalėsime jiems padėti, nežiūrint, kas administruoja tą namą. Iš tiesų, žmonės turėtų atsakingiau pasirinkti būsto administratorių, nuo kurių daug kas priklauso.

Rytoj ryte keturi-penki gyventojai ateis pas mane į kabinetą, pasišnekėsime ir apie 9.45 val. važiuosime pas juos. Kadangi yra ekstremali situacija, su savivaldybės atstovais nuvažiuosime ir pradėsime bandyti reguliuoti – atsivešime statybininkus, apžiūrėsime, ką ten reikia padaryti, o toliau įsivertinsime viską ir sugalvosime, kaip finansuoti. Kadangi žiema ne už kalnų, reikės viską daryti operatyviai, o ne piketuoti“, – tai, kaip savivaldybė padės į nelaimę papuolusiems gyventojams, kalbėjo V.Matijošaitis.

Įgėlė „Būsto valdai“

Anksčiau kalbėta, jog miestas padengs 15 proc. daugiabučio sienų įtrūkimų taisymo darbų kainos. Tačiau Kauno meras kol kas apie konkretesnes sumas nekalba.

„Ten reikia sutvarkyti, kad žmonės galėtų oriai gyventi. Po to kalbėsimės su būsto administratoriumi apie tai, kaip jie dirba mūsų mieste“, – savo poziciją išsakė V.Matijošaitis.

Jis dar kartą pabrėžė, jog gyventojai patys pasirinko, kas administruos jų namus, todėl turėtų patys dėti augiau pastangų, jog būtų sutvarkytas ne tik griūvantis daugiabutis, bet ir tai, kad gyventojams, kol jie negyvena savo namuose, nebūtų siunčiamos sąskaitos už komunalines paslaugas.

„Apie daug ką esu girdėjęs, bet ne visur galiu kištis, – į klausimą apie tai, jog ar anksčiau buvo nusiskundimų „Būsto valda“, atsakė miesto vadovas. – Daug gauname informacijos, bet yra pačių žmonių pasirinkimas. Man maloniau kalbėtis su jumis, bet jei reikės, bus pokalbis ir su „Būsto valda“.

Evakuotas daugiabutis

Portalas kauno.diena.lt primena, jog liepos 25-ąją buvo evakuotas Biržiškos g. 11-asis daugiabutis, nes buvo pranešta apie skylančias sienas, jose žiojosi kelių centimetrų plyšiai. Vienos laiptinės gyventojams į namus iki šiol neleista grįžti, tad jie priversti apsistoti pas giminaičius arba savivaldybės socialinių paslaugų įstaigose.

Ekspertai tąkart patvirtino, jog viena laiptinė yra avarinės būklės, laiptinės aikštelės gali bet kada griūti, todėl turi būti sutvirtintos. Tuomet minėta, jog visų namo sienų skilimo kaltininkas gali būti vienas kaimynas, remonto metu išgriovęs atramines sienas.

 

 

BNS skelbė, jog namo administratorius žadėjo, kad netrukus bus pradėtas remontas, jis gali atsieiti apie 200 tūkst. eurų. Sumokėti turėsiantys viso namo gyventojai renka pinigus avansui.

„Mes buvome suradę rangovą, kuris būtų pakankamai greitai galėjęs pradėti darbus, ir žmonės tikrai būtų galėję daug greičiau grįžti namo, bet vėlgi tie patys butų savininkai norėjo pasitikrinti situaciją rinkoje ir pažiūrėti, galbūt yra kokia nors statybų bendrovė, kuri galėtų pigiau atlikti tuos darbus“, – teigė namo administratoriaus „Civinity“ įmonių grupės atstovė žiniasklaidai Jolanta Venskutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RITA

RITA portretas
Dabar vyrauja masinis žmonių abejingus visiems ir viskam! Tai kur buvote ponai gyventojai kai kaimynas griovė sienas? Kodėl tada tylėjote? Dabar turite tai ko nusipelnėte.

senjoras

senjoras portretas
dabar gi visi labai mandri su savo euroremontais senuose namuose nori apartamentus padaryti ir griauna sienas kokias užsimano, neklausdami jokio leidimo..nesuprantu kur problema tos laiptinės? jei gyventojo kaltė , kad išgriovus sieną atsitiko tokia avarinė situacija, tai tegu jis ir padengia remonto išlaidas..

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nusibodo tas veidukas
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių