Kauno kovai su aplinkos teršėjais – palankūs aplinkos ministro vertinimai

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Kaune lankęsis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika su Kauno miesto savivaldybės vadovais aptarė įsibėgėjančius taršos kontrolės darbus bei iššūkius identifikuojant gamtai žalą darančius asmenis. Kryptingos miesto pastangos nustatyti ir taikyti atsakomybę įstatymų nesilaikantiems asmenims sulaukė palankių ministro vertinimų ir, anot jo, gali būti laikomos sektinu pavyzdžiu.

„Aplinkosaugos sritis paremta bendradarbiavimu ieškant sprendimų, kaip pagerinti esamą sistemą ar ieškoti naujų sprendimų taršos prevencijai. Noriu padėkoti Kaunui už parodytą lyderystę bei ryžtingą darbą nustatant aplinkos teršėjus, darančius žalą miesto upeliams ir kitoms erdvėms“, – kalbėjo aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Susitikimo metu iškeltas poreikis peržiūrėti įstatyminę bazę dėl atsakingų kontrolę atliekančių specialistų patekimo į privačias valdas. Ypač svarbu numatyti griežtesnį traktavimą, kada prie centralizuotos nuotekų sistemos neprisijungusių būstų šeimininkai buitines nuotekas tvarko netinkamai.

„Savivaldybės darbuotojai drauge su „Kauno vandenų“ atstovais stiprina pajėgas ir deda daug pastangų, kad piktybiški aplinkos teršėjai ir jų tyčinė žala gamtai būtų išaiškinta bei atitinkamai įvertinta. Palaikymas iš ministerijos pusės šiuos procesus gerokai pastiprina.

Kaunas – žalias miestas ir tai turi būti ne vien žodžiai, bet ir realybė.

Kaunas – žalias miestas ir tai turi būti ne vien žodžiai, bet ir realybė. Esame dėkingi ministrui ir jo patarėjų komandai už dėmesį mūsų miestui. Suvieniję kompetencijas galime veikti greičiau ir rezultatyviau“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Poreikis peržiūrėti teisinę bazę iškeltas atsižvelgiant į tai, kad ne į visas gyventojų valdas pavyksta prisibelsti, o jiems siunčiami kvietimai atvykti ir suteikti reikiamą informaciją bei dokumentaciją apie vietines nuotekų sistemas ar atliekų tvarkymą labai užvilkina procesus. Vien per šiuos metus parengta daugiau kaip 4 tūkst. tokių laiškų.

Diskusijos metu buvo svarstyta idėja nuotekų tvarkymą pripažinti neatitinkančiu reikalavimų ir taikyti nuobaudas, jeigu asmuo nesugeba pateikti visų reikiamų dokumentų. Siūloma dar griežčiau į tai žiūrėti tuomet, kai iki jo būsto atvesti centralizuoti nuotekų tinklai.

Siekiant identifikuoti galimus vandens telkinių teršėjus, Kauno miesto savivaldybė šiuo metu derasi su mūsų šalies ir užsienio technologijų kompanijomis, siūlančiomis mobilius įrenginius taršos stebėsenai. Miesto vykdomi reguliarūs vietinių nuotekų sistemų patikrinimai, atliekami reidai ir požeminės žvalgybos georadaru ieškant nelegalių vamzdynų jau sulaukė pirmųjų pozityvių rezultatų – Kaune fiksuojamas padidėjęs nuotekų išvežimo sutarčių kiekis.

„Kauno vandenų“ atstovams šiuo metu žinoma per 5 tūkst. namų ūkių, kurie vis dar naudojasi individualiomis nuotekų sistemomis. Miestiečiai raginami nedelsti ir prisijungti prie miesto komunalinių nuotekų tinklų. Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklės numato, kad gyventojai, vos tik atsiradus galimybei, turėtų rinktis centralizuotus miesto surinkimo tinklus. Prisijungimo sąlygos bei prašymų teikimo tvarka skelbiama internete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi,

Oi,  portretas
tik nejuokinkit. Kovoja jie. Pažiūrėkit, kas prie konteinerių darosi. Medžiai: supuvusius laiko tol, kol vidury baltos dienos nugriūna. Gerai, kad šįkart ne ant žmonių, nes tas medis buvo prie pat perėjos. Naujai pasodinti paliekami likimo valiai sudžiūva, gėlynai priaugę piktžolių arba senų peržydėjusių gėlių stiebų. Tai kas čia teršėjai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių