„Kauno dienos“ studijoje – VDU mokslininkai, išmokę kompiuterį kalbą paversti tekstu

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto doc. dr. Darius Amilevičius ir to paties fakulteto prof. dr. Gailius Raškinis.

Penkiolika metų užtruko, kol VDU mokslininkams pavyko sukurti kompiuterio programą, darančią du nuostabius dalykus. Kompiuteris sklandžia lietuvių kalba perskaito parašytą tekstą, taip pat atlieka atvirkštinę funkciją – kalbą užrašo tekstu.

Paprastas pavyzdys – žmogus, netekęs balso, norimą informaciją gali užrašyti ir kompiuteris ją perskaitys. Regėjimo negalią turintys žmonės visus tekstinius failus taip pat galės išgirsti. Kalbos automatinis užrašymas tekstu nuims nuo žmogaus pečių daug rutininio ir nuobodaus darbo. Vaizdo konferencijų įrašai, Seimo posėdžiai, teismų procesai, interviu žiniasklaidai – yra daug sričių, kur kasdien susiduriama su monotonišku darbu spausdinant kalbas tekstu.

„Kauno dienos“ studijoje VDU Informatikos fakulteto doc. dr. D. Amilevičius ir to paties fakulteto prof. dr. G. Raškinis plačiau papasakos, kaip buvo kuriama ši programa, su kokiais sunkumais tenka susidurti ir kodėl kompiuteris prabilo neuroniniu moters, o ne vyro balsu.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Begalvių aibė

Begalvių aibė portretas
Miegojote per intelektikos seminarus? Programos, kuri atpažintų lietuviškai pasakytus žodžius ir juos taisyklingai užrašytų bei sklandžiai verstų lietuvišką tekstą į kalbą nėra ir nebuvo niekada, ir niekas iš galingų užsienio kompanijų tokių dalykų santykinai nedidelei gyventojų populiacijai kurti nesiruošė, nes tai nemažas darbas ir vargu ar sugrįšianti investicija. Žinoma, ta kryptimi būta keliolika itin nedrąsių studentiškų bandymų Lietuvos universitetuose, teko matytiir kuklių mokslinių publikacijų, kurias mažai kas skaitė ar ką pritaikė. Užtat smagu sužinoti, kad atsirado entuziastai, pasitelkę naujas IT galimybes, siūlo įrankį, kurį integravus į modernias operacines sistemas turėtume puikų pagalbininką visur, kur naudojami didesni ar mažesni kompiuteriai (sakykim, vien lietuviška Siri ar Cortana jau būtų daug, o kur dar visas raštinės paketas, gimtąja kalba valdomi robotai, mašinos, dirbtinis intelektas,...).

Gidas

Gidas portretas
Gal nematėt programėlės,, Translate''.Bet valstybinės premijos parašykit.

Čia

Čia portretas
balandžio 1 juokelis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių