Kauniečiai piktinasi: už balkonų nuotraukas – kosminė sąskaita

Kauniečiai piktinasi „Civinity namai“ išrašyta tūkstantine sąskaita už balkonų ekspertizę. Balkonai buvo tik nufotografuoti ir konstatuota tai, kas ir taip akivaizdu, – juos reikia tvarkyti.

Už ką mokėti?

K.Baršausko g. 70-ojo namo gyventojai nustėro gavę iš būsto administratoriaus „Civinity namai“ sąskaitą už tai, kad buvo apžiūrėti balkonai. Visi gyventojai turi sumokėti daugiau nei 1,74 tūkst. eurų.

Minėtame name yra 32 butai, tad suma paskirstyta pagal buto plotą. Vis dėlto gyventojai nustebę, kad be jų žinios buvo atlikta balkonų ekspertizė. Pasak kauniečių, tokios paslaugos niekam nereikėjo, nes namas senas ir taip visiems aišku, kad tiek balkonus, tiek fasadą reikia tvarkyti.

Išvada: ekspertai konstatavo, kad balkonus reikia tvarkyti. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Gavome sąskaitą, ir tiek. Joje buvo nurodytas prierašas, kad suma paskirstyta pagal butų plotą. Parašiau laišką, pasidomėjau, už ką tokia suma. Gavau atsakymą, kad buvo atlikta balkonų apžiūra ir kitoje laiptinėje už beveik 500 eurų įstatytos elektros skydinės durys. Tai čia bent daiktas, jis naudojamas, nors irgi kaina atrodo išpūsta, bet namo balkonų apžiūra, kai namas statytas 1960 m., tai jau nežinau, ką ir sakyti“, – „Kauno dienai“ pasakojo namo gyventoja Vilma.

Kaip jie gali padaryti tinkamą ekspertizę, jei neužėjo nė į vieno gyventojo namus?

Moteris įsitikinusi, kad „Civinity namai“ taip tiesiog pasisavino žmonių pinigus, nes sugalvojo paslaugą, kurios rezultatai buvo aiškūs nuo pat pradžių. Ekspertai konstatavo, kad balkonus reikia tvarkyti.

„Greičiausiai paima šabloną, kuris tinka visiems tokios statybos namams, ekspertizę papildo to namo nuotraukomis ir be gyventojų sutikimo pasiima daugiau nei 1,7 tūkst. eurų. Namas yra ne pirmos jaunystės, jį visą reikia tvarkyti. Už tokią sumą tiesiog konstatavo tai, kas ir taip plika akimi matoma. Faktas, kad balkonai nėra geros būklės. Tai gal geriau rengti projektą, siūlyti, už kiek būtų tvarkomi tie balkonai, bet nereikia iš gyventojų plėšti pinigų už niekinę ekspertizę. Taip tiesiog sukčiaujama“, – teigė pašnekovė.

„Kaip aš suprantu, būsto administratorius turi ginti namo gyventojų interesus, o dabar žmonių neinformuoja, ateina kažkas, nufotografuoja balkonus ir pasiima tūkstantines sumas. Gyventojai ir patys gali padaryti balkonų nuotraukas. Dabar turime mokėti už orą“, – pridūrė Vilma.

Pasak pašnekovės, reikia visą namo fasadą renovuoti, o ne tik  balkonus. Tačiau gyventojai vis labiau nepasitiki būsto administratoriumi dėl neaiškių sąskaitų, todėl namo renovacija vis atidedama, nes nerandama sutarimo.

Su „Civinity“ yra kažkokia gyvenimo bėda. Ne pirmą kartą gauname neaiškias sąskaitas. Buvo pakeisti langai, paprašiau sąmatos, peržiūrėjau, ten įrašytos keturios palangės, nors yra trys. Tuomet jie aiškino, kad čia smulkmena ir suma vis tiek nesikeis. Keitė šildymo sistemą, irgi nieko nederino. Tad ir dabar žmonės nenori renovacijos vien dėl to, kad bijo gauti sąskaitas nežinia už ką“, – kalbėjo kaunietė.

Net neužėjo

Daugiabučio namo gyventojus ne tik piktina, kad be jų žinios buvo atlikta brangi balkonų ekspertizė, bet ir abejonių kelia jos kokybė.

Specialistai namo konstrukcijas įvertino tik iš lauko. Nė vienas namo gyventojas ekspertams nebuvo atvėręs durų, tad kyla klausimas, kaip jie galėjo visapusiškai įvertinti balkonus.

„Kaip jie gali atlikti ekspertizę, jei neužėjo nė į vieno gyventojo namus? Balkonas yra ne tik iš lauko matomas. Iš buto taip pat matyti galimi defektai. Be to, ar tikrai viską galima įvertinti tik pasižiūrėjus? Nereikia atlikti papildomų tyrimų, fiziškai įvertinti konstrukcijų būklės? Pasirodo, užtenka tik pažiūrėti, nufotografuoti“, – stebėjosi K.Baršausko g. 70-ojo namo gyventoja.

Neužėjo: ekspertai vertino tik balkonų vaizdą iš lauko, o kokia jų būklė iš vidaus – liko nepastebėta. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pašnekovė su „Kauno diena“ pasidalijo ir balkonų ekspertizės aktu. Ekspertizę „Civinity namai“ užsakymu atliko kiti rangovai.

Išvadoje konstatuota, kad namo antrame, trečiame ir ketvirtame aukštuose yra 24 balkonai, trys jų – įstiklinti, virš keturių balkonų įrengti lengvų konstrukcijų stogeliai.

„Visos laikančiosios konstrukcijos turi neleistinų defektų, o dalis jų – ir galimai avarinės būklės bruožų. Nulūžę plokščių kampai, briaunų darbo armatūra nuoga, giliai pažeista korozijos, apsauginis betono sluoksnis supleišėjęs, kelių plokščių apatiniai lentynų paviršiai apirę. Trys balkonų plokštės nebuvo prieinamos apžiūrėti. Šių būklę reikia tikslinti, pradėjus balkonų konstrukcijų remonto darbus“, – dėstoma išvadose ir kartu pripažįstama, kad ekspertizės metu nebuvo galima išsamiai apžiūrėti balkonų.

Jaučiasi teisūs

„Civinity Namai Kaunas“ direktorius Rokas Drąsutavičius dienraščiui tikino, kad esą K.Baršausko g. 70-ojo namo gyventojai apie planuojamus darbus buvo informuoti. Būsto administratorius nematė ir bėdos, kad ekspertai, vertindami balkonus, net neužsuko į gyventojų namus.

„Apie užsakytus balkonų ekspertizės darbus daugiabučio namo gyventojus informavome. Informaciją pateikėme skelbimų lentose, kurios yra daugiabučio namo laiptinėse, ir savitarnos platformoje mano.civinity.lt“, – teigė R.Drąsutavičius.

Už tokią sumą tiesiog konstatavo tai, kas ir taip plika akimi matoma.

Pasak jo, ekspertizę atlikti gali tik tinkamą atestatą turintys ekspertai. „Taip pat svarbu paminėti, kad ekspertui, atliekančiam balkonų ekspertizę, buvo perduotos galimai avarinės būklės balkono nuotraukos, kurios buvo padarytos techninio prižiūrėtojo neeilinės apžiūros metu. Jeigu ekspertas mano, kad reikia patekti į balkoną ar į kitas vidaus patalpas, tuomet organizuojamas patekimas į vidų“, – nurodė „Civinity namai Kaunas“ vadovas.

Pasiteiravome, iš kelių rangovų buvo rinktasi, kas atliks balkonų ekspertizę, ir už kokią kainą šiuos darbus būtų atlikę kiti. Tačiau taip ir liko neaišku, kokios kainos buvo siūlomos kitų įmonių.

„Apklausos būdu rangovas buvo atrinktas pagal kainos ir ekspertizės atlikimo laiko kriterijus. Atrinkta įmonė UAB „Įraža“, – komentavo R.Drąsutavičius.

Priminėme, kad būsto administratorius ir taip reguliariai privalo apžiūrėti pastato būklę. Negi tokių apžiūrų metu nebuvo matyti, kad balkonai yra seni ir aptrupėję?

„Techninis prižiūrėtojas namo kasmetines apžiūras atlieka du kartus per metus. Po paskutinės techninio prižiūrėtojo apžiūros buvo pastebėta, kad balkonų būklė dėl atmosferos poveikio smarkiai pablogėjo, todėl buvo organizuota papildoma neeilinė balkono apžiūra. Ekspertizė buvo užsakyta, nes atlikęs 23 buto balkono neeilinę apžiūrą techninis statinio prižiūrėtojas nustatė, kad balkonas turi avarinės būklės požymių“, – nurodė „Civinity namai Kaunas“ vadovas.

Ką darys toliau?

„Civinity namai“ ketina atsiklausti gyventojų, ką toliau daryti su senais balkonais. Atsisakius juos remontuoti bendrai, galiausiai tai teks padaryti savo lėšomis.

„Kadangi pakeistas daugiabučio namo, esančio K. Baršausko g. 70, bendrojo naudojimo objektų aprašas, už balkonų remontą yra atsakingi butų savininkai, kurie turi balkonus. Toliau organizuosime balsavimą raštu ir buto savininkai, turintys balkonus, priims sprendimą, ar sutinka, kad būtų atliekamas balkonų remontas. Gyventojams atsisakius balkono remonto, jų savininkai prisiims atsakomybę už balkono būklę ir savalaikius remonto darbus“, – komentavo R.Drąsutavičius.


Komentaras

Raimundo Endrikio

Kauno miesto savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas

Pagal Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatus pagrindinis administratoriaus uždavinys – administruoti namo bendrojo naudojimo objektus, užtikrinti jų priežiūrą pagal teisės aktų nustatytus privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus įgyvendinti namo butų ir kitų patalpų savininkų su bendrąja nuosavybe susijusius Civilinio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka priimtus sprendimus ir pavedimus.

Statybos techniniame reglamente „Statinių techninės ir naudojimo priežiūros tvarka. Naujų nekilnojamojo turto kadastro objektų formavimo tvarka“ nustatyta, kad statinio techninis prižiūrėtojas, atlikdamas konkretaus statinio techninę priežiūrą, vykdo organizacines ir technines priemones statinio techninei būklei palaikyti, kad būtų užtikrinti statinio esminiai reikalavimai per ekonomiškai pagrįstą statinio naudojimo trukmę. Organizacinės priemonės yra nuolatiniai statinio stebėjimai, periodinės ir specializuotos apžiūros, statinio tyrimai, energetiniai auditai, ekspertizės.

Administratorius privalo, jeigu bendrojo naudojimo objektų būklė kelia grėsmę jų išlikimui, žmonėms ar aplinkai, pagal teisės aktų reikalavimus imtis būtinų priemonių, kad būtų išvengta žalos ir pašalinta grėsmė.

Statybos techniniame reglamente „Statybiniai tyrimai. Statinio avarija“ yra nurodyta, kad, siekiant įvertinti statinio (jo dalių) techninę būklę, atliekami esamų statinių tyrimai – statinių konstrukcijų, statinio inžinerinių sistemų tyrimai, matavimai, tyrimų tikslas – įvertinti esamų statinių techninę būklę ir pateikti tyrimų ataskaitą, joje nurodant rekomendacijas dėl statinio ekspertizės atlikimo reikalingumo. Statinių tyrimai atliekami vadovaujantis statinių tyrimų užsakovo – statytojo (užsakovo) ar statinio naudotojo patvirtinta tyrimų užduotimi ir tyrimų rangos sutartimi.

Tik patys daugiabučių gyvenamųjų namų bendraturčiai turi savininkų teisių įgyvendinimo ir gynybos mechanizmą, nustatytą LR civiliniame kodekse ir LR civilinio proceso kodekse, nes tik savininkams priklauso materialinė reikalavimo teisė, kad tik patys bendrosios nuosavybės dalininkai (butų ir kitų patalpų savininkai) gali naudotis savininkų teisėmis, įtvirtintomis LR CK straipsniuose, reglamentuojančiuose bendrosios dalinės nuosavybės įgyvendinimą (4.82–4.85 str.), turto administravimą (4.236–4.252 str.) ir pan. Įstatymuose visais atvejais yra numatyta galimybė fiziniams ir juridiniams asmenims kreiptis į teismą dėl kitų fizinių ir juridinių asmenų veiklos, kai, jų manymu, ši veikla vykdoma / įvykdyta neteisėtai arba pažeidžiant trečiųjų asmenų teises ir teisėtus interesus.

Pažymime, kad į Savivaldybės vykdomą namų valdytojų veiklos priežiūrą ir kontrolę neįeina finansinių dokumentų turinio ir atliekamų darbų kokybės kontrolė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Ne, nu graziai grazu, apiplesineja vidury dienos ir zmones nieko negali padaryti? Kiek dar gali testis toks plesikavimas? Niekas nenori rimtai uzsiimti - paduoti tas imones-plesikes, kurios savinasi gyventoju pinigus nebutai teiseta forma, i teisma. Bet tie teismai taip ilgai uzsitesia, kad niekas to ir nedaro. O tos imones tuo ir naudojasi. As pareikalauciau saskaitos-fakturos kiekvienam butui,kur yra balkonai atskirai ir paziureciau uz ka gi cia sitaip plesiama. Dasigyvenome iki to, kad neimanoma rasti teisybes?

Kaipgi

Kaipgi portretas
Juk jie dar otkatą grynais iš tų samdytų firmų gauna.kokius 10-20%. Ir tą otkatą apmokate.už tai taip išbrangsta paslaugos

G

G portretas
Tenka su šia įmone bendraut. Kas mėnesį išrašo neaiškias sąskaitas už neaiškias ekspertizės..Cia ne civinity namai, o 'ciupk iš namo' įmonė. I laiškus neatsako. Dirba prastai. Nebendrauja. Na visiškas blogis. Laukiu kada kas neapsikes ir pradės teistis. Jei kas duos i teismą -prisijungusių. Skelbkite viešai.
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių