Kaune vykstančiame renginyje „#Switch!“ – rekordinis dalyvių skaičius

Didžiausias Baltijos šalyse nemokamas moderniųjų technologijų ir verslumo renginys "#SWITCH!" Kaune triumfavo. Skaičiuojama, kad čia susirinko apie 15 tūkst. dalyvių.

Atvyko galingiausieji

Antradienio rytą keliuose, vedančiuose į "Žalgirio" areną susidarė jaunimo spūstys. Tūkstančiai moksleivių iš Kauno ir kitų Lietuvos miestų pamokas išmainė į didžiausią Baltijos šalyse moderniųjų technologijų ir verslumo renginį "#Switch!".

"Svarbiausia jaunimui suprasti, kad pasaulis keičiasi. Dabar reikia protingų žmonių, žinančių kaip programuoti ir dirbti su naujausiomis technologijomis, – "#Switch!" tikslus darsyk akcentavo renginio sumanytojas, Europos Parlamento, ELP narys Antanas Guoga. - Mes norime įkvėpti jaunimą ir duoti žinių, kad jis eitų pirmyn kurdamas sėkmingą Lietuvą."

A. Guoga džiaugėsi ne tik jauniausiais renginio dalyviais, kurių vos tik prasidėjus dienai susirinko apie 15 tūkst., bet ir milijardais eurų įvertintomis pasaulinio garso kompanijomis, kurių atstovai atvyko į Kauną.

"Tai ir "Facebook", ir "Google", ir "Netflix" ir "Dash", – lenkdamas pirštus geriausiuosius vardijo renginio sumanytojas. A. Guoga neslėpė manąs, kad pastarųjų vizitas Kaune bus naudingas ne tik ateities planus dėliojančiam jaunimui, bet ir Kauno verslui, kuriam jis piešė šviesų rytojų.

"Jau dabar matau Kauną e.sveikatos ir medicininių technologijų srities lyderiu. Jei miestas turės aiškią viziją, sukurs daug gerų darbo vietų. Ką tai reiškia? Geros darbo vietos – gera pensija", – pasirinkimo svarbą akcentavo Europos Parlamento narys.

Naujovė – mokslo mugė

Trečius metus vykstantį renginį organizatoriai suskirstė dalimis. Profesionalų zonoje verslo gigantai diskutavo apie kibernetinį saugumą, privatumą ir prekybą elektroninėje erdvėje.

Medicinos technologijų ir e.sveikatos temomis kalbėjo Europos komisaras sveikatai Vytenis Andriukaitis. "Minecraft Gigafactory" projekto organizatoriai smalsiausiuosius perkėlė į laiką, kai šalies gatvėmis riedės tik elektromobiliai. Apie skaitmeninės rinkos galimybes finansinių paslaugų teikėjams kalbėjo Lietuvos banko valdybos ir "Swedbank" atstovai. Būriai jaunuolių knibždėjo  "Cool&Crazy" technologijų erdvėje ir technologijų pabėgimo kambaryje. Smalsuoliai užgulė stalą su 3D spausdintuvu.

Jau dabar matau Kauną e.sveikatos ir medicininių technologijų srities lyderiu. Jei miestas turės aiškią viziją, sukurs daug gerų darbo vietų.

Visi norintys išbandyti savo rankos ir akies tikslumą tai galėjo padaryti dronų zonoje.

"#Switch!" naujovė – mokslo mugė, apsisprendimo kryžkelėje stovinčius jaunuolius supažindinusi su studijų programomis, atveriančiomis naujus horizontus į informacines technologijas ir verslumą.

"Dumble gyvena bakterijos, mintančios organiniais junginiais. Metabolinių procesų metu jos gali generuoti elektronus", – stovėdamas prie stalo, po Kauno technologijos universiteto vėliava, su neaiškiomis dėžėmis ir keistu turiniu jose, chemikams suprantamais terminais kalbėjo Kauno technologijos universiteto studentas Arminas. Galiausiai jaunuolis pirštu bakstelėjo į degančią lemputę ir paaiškino, kad vandens valymas jo parodytu procesu, gali nešti dvigubą naudą – švarų vandenį ir elektros energiją.

Padės apsispręsti

Kiek tolėliau nuo jo, smalsuoliams bioplastiko siūlus žirklėmis karpė cheminės technologijos fakulteto darbuotoja Edita. Kiekvienam arčiau priėjusiam į delną įbrukusi keisto kvapo trijų spalvų virveles, pagamintas iš modifikuoto krakmolo, moteris aiškino, kuo jų panaudojimas praktikoje būtų naudingas žmonijai.

"Jei iš tokios medžiagos pagaminsime maišelį, numestas jis kaip mat išnyks. Kaip aš sakau – jį suvalgys mikroorganizmai", – su vandens stikline ir atkirptomis bioplastiko juostelėmis atlikti bandymą namuose kvietė chemikė.

Visi norintys galėjo išklausyti glaustą mobiliosios klasės kursą.

"Tai pirmoji šalyje mobili laboratorija, kuri supažindina moksleivius su naujausiais gyvybės mokslų laimėjimais. "Bioklasėje" moksleiviai ne tik išbando tikrus mokslinius prietaisus, bet ir patys gali atlikti modernius biomokslų eksperimentus, kurie, tarkim, atskleidžia kas yra DNR ir kaip ji funkcionuoja", – rankose laikydamos mėgintuvėlius arčiau kvietė jaunosios Vilniaus universiteto laborantės.

Arenoje besisukę mokiniai neslėpė, kad toks renginys buvo ne tik puiki proga atitrūkti nuo pamokų, bet ir neįkainojama proga papildyti žinių bagažą, vieniems – praktinėmis, kitiems – teorinėmis žiniomis. 

"Sunku pasakyti, kas paliko didžiausią įspūdį. Visko tiek daug, kad vos spėjame suktis ir gaudyti informaciją", – trumpam atsiplėšusi nuo KTU stendo ir prie jo vykstančių užsiėmimų, kalbėjo aštuntokė Miglė. Drauge su būriu klasiokių į Kauną atvykusi uteniškė prasitarė svajojanti apie dizainerio specialybę, tačiau neatmetė galimybės, kad po vizito šiame renginyje jos nuomonė dar pasikeis.

"Niekada nesvarsčiau būti programuotoja, bet kas žino?", – atsisveikindama šyptelėjo moksleivė.

Tiesioginę renginio visų programų transliaciją rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

g.levinsky

g.levinsky portretas
Labai patiko-idomus renginys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių