Kaune pradeda veikti ukrainiečių registracijos centras

Ukrainos karo pabėgėliai vis labiau plūsta į šalį, todėl didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau veikia ukrainiečių registracijos centrai. Toks centras pradeda veikti ir Kaune.

Registracijos vieta

Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė „Kauno dienai“ teigė, kad šiuo metu ukrainiečių registracijos centras steigiamas Kauno kultūros centre (Vytauto pr. 79).

„Šiuo metu registravimo centre veikia visos tarnybos („Maisto bankas“, „Lietuvos Raudonasis kryžius“, VšĮ „Gelbėkit vaikus“), dirba dešimtys savanorių. Teikiamos socialinės ir apgyvendinimo paslaugos. Miestas maksimaliai greitai padarė labai daug – čia įrengta 100 laikinų miegamųjų vietų, vaikų žaidimo kambariai, poilsio, valgymo erdvės“, – nurodė specialistė.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Pasak pašnekovės, kaip tik naktį iš antradienio į trečiadienį laukiama atvykstančių ukrainiečių, kurie galės centre saugiai pernakvoti bei užsiregistruoti, gauti kitą reikiamą pagalbą.

„Kol kas tęstiniu režimu dirba tik Migracijos departamentas. Planuojama, kad visu pajėgumu centras pradės veikti nuo šio ketvirtadienio“, – pridūrė R.Jančauskaitė.

Miestas maksimaliai greitai padarė labai daug – čia įrengta 100 laikinų miegamųjų vietų, vaikų žaidimo kambariai, poilsio, valgymo erdvės.

Kiek vietų siūlo Kaunas?

Kaip teigė Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja, laikinam ir ilgesniam prieglobsčiui Kaune paruošta apie 1500 apgyvendinimo vietų.

„Tam skirti net keli miesto viešbučiai, prikelti antram gyvenimui, kuriuose bus apgyvendinti tik atvykėliai iš Ukrainos. Be to, apgyvendinimas pritaikytas ir buvusiame sanatorijos pastate Kulautuvoje, tam skirta ir 30 savivaldybės valdomų butų bei kauniečių pasiūlytuose būstuose. Atvykstantys galės laikinai apsistoti Kauno registracijos centre iki tol, kol bus paskirti būstai ilgesniam apgyvendinimui“, – komentavo R.Jančauskaitė.

„Taip pat pasirūpinta pagalbos priemonėmis, maitinimu, medikamentais, viešojo transporto lengvatomis, parengti vaikų užimtumo algoritmai, sklandi jų integracija į Kauno mokyklas“, – apie pagalbą karo pabėgėliams pridūrė specialistė.

Ji teigė, kad šiuo metu didelė dalis į Kauną atvykusių asmenų dar nėra užsiregistravę Migracijos departamente, todėl tikslaus skaičiaus pasakyti negalima. Skaičiuojama, kad į Kauno miestą jau atvykę daugiau nei 1 tūkst. asmenų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Prisidėti gali visi

Kiekvienas turintis laisvą būstą, jį gali registruoti „Stiprūs kartu“ svetainėje. Taip pat žmonės gali prisidėti ir kitais būdais – savanoriauti registracijos centre, suteikti kitokią pagalbą ukrainiečiams.

„Mūsų pareiga – suteikti saugų ir kiek įmanoma komfortiškesnį prieglobstį, visapusiškai pasirūpinti Ukrainos gyventojais – nuo migracijos dokumentų sutvarkymo, įdarbinimo, medicininės, socialinės ir psichologinės pagalbos iki kokybiško vaikų ugdymo mokyklose.

Gavome vieną neveikiantį viešbutį, kurį turėjome paruošti ir atnaujinti. Taip pat pritaikome naujai įsigytus būstus, apstatome reikiamais baldais. Miesto skiriamos patalpos buvo sutvarkytos, atnaujintos, į jas nugabentas svarbiausias inventorius kuo patogesniam gyvenimui“, – kalbėjo R.Jančauskaitė.

„Kol kas turime pakankamai laisvų apgyvendinimo vietų, tačiau visada laukiame ir gyventojų iniciatyvos, kuri šiuo metu be galo svarbi. Gyventojai, savo namuose, butuose, sodybose ar kambariuose galintys priimti ukrainiečius arba teikti pavėžėjimo paslaugą nuo Ukrainos-Lenkijos pasienio į Lietuvą kviečiami kreiptis į www.stipruskartu.lt“, – pridūrė Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Verslo atstovai, galintys pasiūlyti dideles patalpas karo pabėgėlių apgyvendinimui, prisidėti lovomis, čiužiniais, nemokamai maitinti savo įstaigose ar pasiūlyti darbo vietas, gali kreiptis el.paštu ukraina@kaunas.lt arba telefonu 8 616 45772.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių