Kaune duris atvers mokykla, vaikams suteikianti įrankius siekti laimės

  • Teksto dydis:

Kaune 2022 m. rugsėjį veiklą pradėsiančioje naujoje privačioje ugdymo įstaigoje „Pažinimo medis“ vaikai nuo mažens mokysis kurti santykį su savimi, kitu, pasauliu ir užduotimis. Pasak mokyklos vadovės Onutės Verygaitės, šie keturi santykiai yra kiekvieno žmogaus laimės pagrindas.

„Pažinimo medis“ jau keliolika metų Vilniuje koncentruojasi ties bendrųjų kompetencijų stiprinimu: neskatina vaikų konkurencijos, nelygina jų tarpusavyje, profesionaliai dirba su vaikų emociniais poreikiais, taip užtikrindamas sklandesnį akademinį procesą.

„Bendrųjų kompetencijų ugdymas tampa pagrindu ir akademiniam mokymuisi, kadangi didelė dalis vaikų patiriamų sunkumų susiję su emociniais trukdžiais, o ne akademine dalimi, todėl džiaugiuosi, kad ir Kauno vaikai turės galimybę taip mokytis“, – sakė O. Verygaitė.

Dirbdama personalo atrankų ir karjeros konsultavimo srityse edukologė, socialinių mokslų magistrė O. Verygaitė teigė pastebėjusi, kad nemažai suaugusių žmonių savęs iš esmės nepažįsta ir dažnai tik brandžiame amžiuje susimąsto, kas jie iš tiesų yra. Be to, pastaraisiais dešimtmečiais itin intensyviai kintant aplinkai, jau susiformavusioms asmenybėms sunkiai sekasi priimti tiek save, tiek kitus, tiek apskritai pokyčius. Ilgametės darbo su žmonėmis patirties turinti mokyklos vadovė nuo kitų mokslo metų rengiasi Kaune praktiškai įgyvendinti viziją, kaip galima ugdyti vaikus, kad jie užaugę nesusidurtų su panašiomis dilemomis.

Naujoji ugdymo įstaiga įgyvendins Vilniuje jau išbandytą 4 santykių ugdymo filosofiją – nuo mažens pratinti vaikus tyrinėjant pažinti save, formuoti konstruktyvų santykį su kitais žmonėmis, jausti atsakomybę už pasaulį, rasti jame savo vietą bei išmokti atkakliai dirbti.

Keturi santykiai – laimės formulė

O. Verygaitė pasakojo, kad prieš porą metų po Kauno technologijos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo mokyklos steigėjai išskyrė laimės formulės sudedamąsias dalis – keturis santykius. Tai leido perorientuoti ugdymo procesą ir tikslingiau ugdyti bendrąsias kompetencijas.

Žmogus geriau jausis visuomenėje ir galės atskleisti visus savo gebėjimus tuomet, kai nuo mažens bus mokomas būti ir dirbti su kitais.

Prieš dvejus metus „Fortune“ atlikta 500 didžiausių pasaulio darbdavių apklausa parodė, kad jie labiausiai vertina „minkštąsias“ kompetencijas, o šią vasarą paskelbto Kanadoje atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog COVID-19 pandemija šių kompetencijų poreikį darbo rinkoje dar labiau išryškino. Pastarojo tyrimo duomenys patvirtina, kad geidžiamiausi darbo rinkoje yra norintys mokytis, patikimi, bendradarbiaujantys, lengvai prisitaikantys, iniciatyvūs ir problemų sprendimo įgūdžius turintys darbuotojai.

Naujos mokyklos vadovė sakė, jog kiekvienam žmogui būtina pirmiausia sukurti santykį su pačiu savimi, t. y. save priimti ir mylėti. Vaikų atveju, teigė ji, šis santykis ima formuotis vaiką atspindint ir nelyginant jo su kitais. Priimančioje ir saugioje aplinkoje bręsta autentiškos ir savarankiškos asmenybės, kurios užaugę bus labiau linkę ne aklai vykdyti nurodymus, o pačios kurti. Anot O. Verygaitės, ugdymo įstaiga su kryptinga filosofija gali atlikti prevencinę funkciją ir auginti save pažįstančius ir priimančius vaikus.

Vadovės patirtis konsultuojant darbuotojus taip pat parodė, kad stiprias dalykines žinias turintys žmonės neretai sunkiai pritampa kolektyvuose, nes neturi bendradarbiavimo, komunikavimo, darbo su skirtingomis asmenybėmis ir problemų sprendimo įgūdžių.

„Norint darnių ir efektyvių organizacijų, dirbti reikia ne su jau suaugusiais žmonėmis, o kur kas anksčiau. Žmogus geriau jausis visuomenėje ir galės atskleisti visus savo gebėjimus tuomet, kai nuo mažens bus mokomas būti ir dirbti su kitais“, – įsitikinusi O. Verygaitė.

Onutė Verygaitė/Asmeninio archyvo nuotr.

Save pažįstantis ir bendradarbiaujantis vaikas lengviau prisiima ir atsakomybę už tai, kokioje aplinkoje gyvena, bei drąsiai inicijuoja joje pokyčius. Santykis su pasauliu formuojasi kai tikslingai ugdomi vaikai savo savitumą ar net egoizmą geba nukreipti link visuomeninio intereso, jaučia atsakomybę ir atranda vietą pasaulyje, sako vadovė.

Dirbdama su suaugusiais O. Verygaitė sakė pastebėjusi, kad net sėkmingais laikomi žmonės neretai nesugeba pabaigti pradėto darbo, nebendradarbiauja, atidėlioja, vengia atsakomybės, neplanuoja laiko ir turi kitų santykio su užduotimis sunkumų. Jos teigimu, šias svarbias darbines kompetencijas taip pat palankiausia ugdyti vaikystėje, kai vaikas imlus, žingeidus, motyvuotas ir lankstus, kai mokytis jam yra natūralu. Vėliau, jau dirbant, darbdaviai tikisi darbuotojų su jau įgytomis stipriomis bendrosiomis kompetencijomis, o patys teigia norintys stiprinti nebent profesines ar skaitmenines kompetencijas.

Mokyklos vadovė įsitikinusi – visus šiuos keturis santykius reikia formuoti vaikystėje, nes suaugusiajam gilūs pokyčiai gal būti gana skausmingi. Todėl mokykla ir puoselėja ambiciją auginti asmenybes, kurios žino, ko nori ir kaip tai konstruktyviai pasiekti.

„Pažinimo medis“ Vilniaus gyventojams žinomas tuo, kad teikia kompleksines į asmenybės integralų ugdymą ir bendrųjų kompetencijų vystymą orientuotas ugdymo paslaugas, grindžiamas individualiąja (Alfredo Adlerio) psichologija ir šiuolaikiniais ugdymo metodais. Mokykla yra viena iš nedaugelio pasaulyje ir vienintelė Lietuvoje, kuri visus mokyklos procesus (ugdymo, personalo atrankos, mokyklos valdymo ir pan.) organizuoja vadovaudamasi individualiosios psichologijos principais. Mokykla savo veikloje įgyvendina unikalią autorinę socialinių-emocinių kompetencijų ugdymo programą SEKU.

„Pažinimo medis“ Kaune startuos su ikimokykline, priešmokykline grupėmis bei 1–ąja klase. Mokyklos steigėjų ateities planuose – ir gimnazija. Mokyklą laikinojoje sostinėje planuota atidaryti dar šiemet, tačiau startą trumpam atidėti privertė pandeminė situacija.

Patogioje Kauno vietoje įsikursianti mokykla netrukus pakvies miesto gyventojus registruotis į naujai formuojamas darželio grupes ir klases.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas bus

kas bus portretas
...jei tokią mokyklą baigę vaikai tos laimės nepasieks? Verygaitė gražins nors dalį mokslams išleistų pinigų?

Nuomonė

Nuomonė portretas
Būtų geriau, jei būtų įkurta siekti mokslo.

Matomai

Matomai portretas
Komentatoriai nelankė išvis jokios mokyklos
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių