Kaune atidarytos dirbtuvės, kokių Lietuvoje dar nebuvo

  • Teksto dydis:

Kauno technologijos universitete (KTU) šiandien duris atvėrė pirmosios Lietuvoje „Fab Lab“ inžinerinės kūrybinės dirbtuvės, į kurias investuota apie pusė milijono eurų. „Fab Lab“ (angl. Fabrication Laboratory) vadinama gamybos laboratorija su įrengtomis dirbtuvėmis, kurios leidžia technologines idėjas paversti realybe.

Elektronikos inžinerijos kūrybinės dirbtuvės „Fab Lab Kaunas“ – tai mini šiuolaikinė elektronikos gamykla, suteiksianti studentams galimybę praktiškai susipažinti su visais elektronikos gamybos technologijų procesais, realizuoti savo idėjas ir projektus iki realaus, gamyklinio prototipo. KTU nuo šiol veikia Elektronikos technologijų, Avionikos ir nanopalydovų bei Elektromagnetinio suderinamumo laboratorijos.

„KTU siekia studentams suteikti visapusišką ir kokybišką išsilavinimą, skatina ne tik kaupti žinias, bet ir lavinti kūrybinį mąstymą, gebėjimą inovatyviai spręsti kylančias problemas. Šių kompetencijų svarbą supranta ir verslas, o prie jų ugdymo svariai prisideda įgyvendindamas prasmingas iniciatyvas“, – teigė KTU rektorius Petras Baršauskas.

Skelbiama, kad „Fab Lab Kaunas“ – glaudaus KTU Elektros ir elektronikos fakulteto ir Lietuvos elektronikos pramonės atstovų bendradarbiavimo rezultatas, kursiantis vertę tiek universitetui, tiek verslui.

„Elektronikos studentai universitetą baigia turėdami stiprias teorines žinias, tačiau pirmą kartą prie masinei gamybai skirtos įrangos jie paprastai prisiliečia tik tuomet, kai pradeda dirbti. Įmonės turi dar daug investuoti, kol absolventai tampa visaverčiais darbuotojais. Tai gali užtrukti iki pusantrų metų. Naujų kolegų mokymu užsiimantys darbuotojai atitraukiami nuo savo tiesioginio darbo, tad įmonių patiriami kaštai dar labiau išauga“, – pasakojo bendrovės „Kitron“ generalinis direktorius Mindaugas Šeštokas.

Strateginių problemos sprendimo būdų nusprendusi ieškoti elektronikos gamybos paslaugas teikianti bendrovė į universiteto mokymo bazę investavo 120 tūkst. eurų. Už šias lėšas aukštoji mokykla įrengė Elektronikos technologijų laboratoriją, kurioje studentai savo idėjas galės realizuoti iki gamyklinio lygio.

„Elektronikos inžinerijos pramonė vystosi labai sparčiai, šiuolaikinės technologijos yra sudėtingos ir brangios. Siekiame, kad naujovės būtų prieinamos studentams, tačiau universitetų galimybės ribotos. „Fab Lab“ dirbtuvės leis ugdyti itin aukštos kvalifikacijos elektronikos specialistus, skatins elektronikos studentų kūrybiškumą, suteiks praktinių įgūdžių. Planuojame, kad ateityje šia infrastruktūra galėtų naudotis ne tik studentai ar fakulteto moksliniai darbuotojai, bet ir visi elektronika besidomintys piliečiai“, – teigė KTU Elektros ir elektronikos fakulteto dekanas Algimantas Valinevičius.

Pasak dekano, rugsėjį modernią „Fab Lab Kaunas“ infrastruktūrą papildys ir specialios elektronikos kūrybinės dirbtuvės pradedantiesiems šios srities entuziastams „Fab Lab Junior“.

Naująsias KTU laboratorijas apžiūrėjęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis teigė, kad mokslo ir verslo bendradarbiavimas yra ypač svarbus visai valstybei. „Džiaugiamės, kad įmonės, žiūrėdamos labai toli į ateitį, investuoja į tai, kas šiandien yra svarbiausia – kad jaunimas mokydamasis universitete turėtų galimybę išmėginti realią gamybą. Tada įsidarbinę po studijų jie iškart galės kurti pridėtinę vertę“, – kalbėjo R. Dargis, tačiau apgailestavo, kad Lietuvos universitetai verslo investicijų sulaukia dar gana retai.


Pirmasis „Fab Lab“ duris atvėrė dar 2001 m. JAV Masačiusetso technologijos instituto (angl. Massachusetts Institute of Technology, MIT) iniciatyva. Šiuo metu pasaulyje jau veikia 638 oficialios „Fab Lab“ tinklui priklausančios ir tinklo chartiją pasirašiusios technologijų kūrybinės dirbtuvės. „Fab Lab Kaunas“ – pirmosios šiam tinklui priklausančios kūrybinės dirbtuvės Lietuvoje.

„Fab Lab“ dirbtuvės visame pasaulyje skiriasi savo sudėtingumu: nuo paprasčiausia įranga (lituokliais, 3D spausdintuvais ir frezavimo aparatais) aprūpintų kūrybinių erdvių iki modernių, moksliniams tyrimams pritaikytų laboratorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Milijonus investuoja o kiek nusėdą kišenėse investuotojų pinigų.Lietuvos tuojau nebeliks,kam bus panaudotos įrengtos parodomosios šitos ”naujovės”,negrams iš Afrikos,dantis gydo nemokamai o nuo savo ,Lietuvos piliečių nulupą paskutinę skūrą.Dantis susistatyti reikia turėti mašinai pinigų,tokios kainos,ar negėda tokiomis kainomis dantis statyti.Kas kontroliuoja odontologų paslaugų kainas,norėtusi paklausti? Ar žino VMI,FNTT tarnybos kiek yra nelegalių odontologų ,kurie gydo dantis ,protezuoja nelegaliai? Jie juk mokesčių nemoka valstybei.

mulkiui

mulkiui portretas
O pries tai ten buvo arklides,kodel sunaukino arkliukus,grazinkite sudus i vieta,ane?

Kaune

Kaune portretas
ikurtos dirbtuves, kokiu dar nebuvo, ir TEO sunaikino Istorijos rysiu muzieju, kokio neb uvo ir daugiau jau nebebus...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių