Karmėlavos bendruomenė: mes – tarsi tautos balsas

"Man jų nereikia kviesti ar raginti, jie patys ateina ir klausia, kuo galėtų padėti", – apie aktyviausius Karmėlavos ir Ramučių bendruomenių narius sako Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė.

Jaunimą moko tvarkos

Tarp aktyviausiųjų Karmėlavoje – Šv. Onos parapijos klebonas Virginijus Veprauskas, Balio Buračo gimnazijos direktorė Rima Kuktienė, krepšininko Jono Mačiulio tėvai Jonas ir Marytė Mačiuliai. V.Veprauskas organizuoja vasaros stovyklas socialiai remtinų šeimų vaikams, rūpinasi kalinčių nepilnamečių socialine integracija. „Į vieną švenčių klebonas atvežė vaikus iš nepilnamečių kolonijos. Atvažiavo jie tokie susigūžę. Klebonas taip gražiai sugebėjo juos pristatyti visiems susirinkusiems, kad jie akyse atsitiesė – visai kiti vaikai“, – pastebėjo seniūnė.

Parapijos jaunimą klebonas nevengia pamokyti tvarkos ne tik bažnyčioje. „Prie bažnyčios šventoriaus dažnai suvažiuoja vietinis jaunimas – žinau, kad ne tik traškučius valgo – ir alaus išgeria. Mokau, kad šiukšles susirinktų, aiškinu, kai patys turės žmoną ir vaikų, juk nenorės, kad ant žmonos išpuoselėto rožių krūmo kas tuščius bambalius mėtytų“, – vaizdingai pasakoja V.Veprauskas.

Karmėlaviškių teigimu, žmonių mąstymas keičiasi: anksčiau per talkas vien tik bendruomenės nariai šiukšles rinkdavo, tvarkydavosi, o dabar prisijungia vis daugiau gyventojų. Jo paskatinti iniciatyvūs karmėlaviškiai prie Neries iškirto brūzgynus, šią teritoriją sutvarkė, sukultūrino.  J.Mačiulis atvežė ąžuolą – skulptorius kuria pavėsinę. „Turėsim dar vieną sutvarkytą viešąją erdvę“, – džiaugiasi V.Armolaitienė.

„Trečdalį seniūnijos teritorijos užima miškai. Tenka daug bendraut su žmonėmis, konsultuot – taip ir tampi bendruomenės nariu. Klebonas, girininkas, pašto viršininkas, policijos vadovas – turi būti bendruomenės nariai. Be to, mes – ne tokie žmonės, kad gyventume užsidarę. Jei sėdėsi užsidaręs ir dejuosi, niekas nepasikeis“, – pastebi Kauno miškų urėdijos Karmėlavos girininkas J.Mačiulis.

M.Mačiulienė – aktyvi organizacijos „Caritas“ narė. „Neseniai buvo tokia situacija: klebonas išsiaiškino, kad vietinis septyniolikmetis namuose neturi kompiuterio – negali paruošti gimnazijoje skiriamų užduočių. Kartu su M.Mačiuliene suorganizavo, nupirko kompiuterį, nuvežė“, – pasakojo seniūnė. Mačiuliai laukia iš Ispanijos su šeima grįžtant sūnaus Jono, žaidžiančio Madrido „Reale“. Tarp kitų reikalų, spręs, kur pagarbiai padėti ąžuolinį krepšinio kamuolį, po jam itin sėkmingo sezono padovanotą draugų.

Tarsi tautos balsas

Bendruomenės iniciatyva, kartu su Balio Buračo gimnazija, lopšeliu-darželiu „Žilvitis“, kultūros centru, seniūnija, gimnazija rengiamos šventės: kalėdinės akcijos socialiai remtinų šeimų vaikams „Gerumo angelas“, Vaikų gynimo diena, Karmėlavos miestelio šventė, Vasario 16-oji, Kugelinė. Tradiciškai gimnazijos organizuojama Užgavėnių šventė šiemet taps tarptautine.

„Bendruomenės – tarsi tautos balsas. Esame tam, kad vietos gyventojams rūpimas problemas iškeltume į viešumą, perduotume seniūnijai, savivaldybei, kai kurias jų padėtume spręsti ar išspręstume patys“, – sako bendruomenės centro „Židinys“ pirmininkas Raimundas Jokimčius.

Didžiausia Karmėlavos infrastruktūros problema – pagrindinė Vilniaus gatvė nuolatos skęsta balose, yra nesaugi: čia nėra šaligatvių, neįrengta lietaus nuotekų kanalizacija. Seniūnė bendruomenės narius ramina: Vilniaus g. nuotekų, elektros tinklų ir šaligatvių projektavimo sutartis jau pasirašyta, vyksta projektavimo darbai, jie turėtų būti baigti balandžio mėnesį.

Ar gali bendruomenės užsiimti smurto šeimose, socialinės rizikos šeimose prevencija? „Niekas mūsų labiau nežudo kaip abejingumas. Ar aš „Židinio“ bendruomenės, ar Ramučių asociacijos narys, ar Kūjo ir pjautuvo organizacijos – mano pareiga informuoti apie pastebėtą blogį“, – įsitikinęs R.Jokimčius. Seniūnė prisimena visiškai naują atvejį: „Viena bendruomenės narė praėjusią savaitę pranešė mūsų socialinei darbuotojai apie šeimą, kurioje buvo geriama, smurtaujama prieš vaikus. O buvo dėvima puikios šeimos kaukė. Mergaitės lankė gimnaziją, gerai mokėsi, tvarkingos – niekas net neįtarė, kad toje šeimoje kažkas blogai. Bendruomenės narė visiškai atsitiktinai sužinojo apie tą situaciją. Ačiū jai – pranešė, vaikai iš tos šeimos bus paimti, pradėtos procedūros.“

„Židinio“ bendruomenės narės Rimos Šuliokienės manymu, socialinės rizikos šeimas reikia įtraukti į bendruomenės projektus: „Esame parengę didžiulį naują projektą, pagal kurį tikimės sukurti naujų darbo vietų. Čia, Karmėlavoje, planuojame rengti įvairių specialybių kursus. Į šį projektą norėtume įtraukti daugiau bedarbių. Jei nors keletas žmonių po šio projekto įsidarbins – bus puiku.“

Kol kas neaišku, ar projektui pavyks gauti finansavimą. Šansų – nedaug: tik dešimt procentų bendruomenių gaus paramą panašiems projektams.

Paskatino tvarkytis romus

Seniūnijos ir gimnazijos pastangomis tvarkytis pradėjo ir Karmėlavos romai. „Buvo nusiskundimas iš gimnazijos, kad romai teršia gimnazijos teritoriją – šešios šeimos gyvena viename name, kur nėra nei tualeto, nei vandentiekio. Bendruomenė parūpino jiems lentų. Kai atšils, nusiųsime jiems pašalpininkų, kad tualetą iškastų. Sakau: padėsime, bet susitvarkykit aplinką. Kai taip susitarėme, atėję romai prašė šiukšlių maišų ir pirštinių – patys rinko šiukšles. Tai buvo stebuklas!“ – šypsosi seniūnė.

Karmėlavos seniūnijos gyvenime aktyviai dalyvauja ir užeigos "Tigrasa" savininkas Vidmantas Salninas, "Hoptrans" vadovai remia renginius. Didelį dėmesį vietos bendruomenei skiria oro uosto vadovas Bruno Kasparas. Švenčiant miestelio šventę pernai, oro uostas visą savaitę buvo atviras karmėlaviškiams – vyko ekskursijos, parodomoji programa.

Sumažėjo nusikaltimų

Neseniai susikūrusi, tačiau labai aktyvi Ramučių bendruomenė. Ji paskatino gyventojus burtis į saugios kaimynystės grupes, kvietė bendradarbiauti su policija. „Rezultatas – akivaizdus: jei 2014 m. beveik kiekvieną dieną Ramučiuose įvykdavo vagysčių, plėšimų, tai per visus 2015 m. nebuvo nė vieno plėšimo“, – skirtumą pastebi Ramučių bendruomenės pirmininkas Arūnas Kmieliauskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnikų gvardija

Vatnikų gvardija portretas
Bendruomenę turi atstovauti geriausi - o kas čia dabar per cirkininkai? Karmėlava...

Adolfas

Adolfas portretas
Karmėlava - miesto vartai, bet kaip jie pasitinka svečius.? Tik išvažiavus iš oro uosto, sodybos pasitinka savo nevalyvumu. Žinoma, vietiniai tiek metų gyvenę be supratimo apie groži ir tvarką vargu ar pasikeis. Pasiūlyčiau seniunijai pasikviesti versilininkus ir tą atstumą nuo oro uosto iki Vilniaus gatvės užpildyti reklaminiais stendais. Būtų gražu, kad koks architektas brūkšteltų ką nors kad nors kiek pagražėtų ir kita kelio dalis.

Karmelava

Karmelava portretas
Citata: "klebonas išsiaiškino, kad vietinis septyniolikmetis namuose neturi kompiuterio – negali paruošti gimnazijoje skiriamų užduočių. Kartu su M.Mačiuliene suorganizavo, nupirko kompiuterį, nuvežė". Šiam septyniolikmečiui menamas albi neruošti namų darbų buvo kompiuterio namuose nebuvimas ir staiga jis dingo ;))). Tiek pačioje gimnazijoje, kuri užduoda tokius namų darbus, tiek seniūnijoje esančioje bibliotekoje yra galimybė pasinaudoti kompiuteriu. Nejuokinkit Karmėlavos ir Kauno.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių