Kalintys nepilnamečiai savo laisvę atrado dailėje

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto bibliotekoje (Muitinės g. 2) pirmadienį buvo atidaryta neeilinė paroda. Erdvės sienas papuošė darbai, kurių autoriai – Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus - pataisos namų auklėtiniai.

VDA Grafikos katedros dėstytojų inicijuotas projektas, kurio metu kalintys nepilnamečiai kartu su dėstytojais ir studentais kūrė lino raižinį, – graži bendradarbiavimo pradžia. Anot projekto autorių, planuojama panašius užsiėmimus rengti ir toliau.

Anot Grafikos katedros dėstytojo Rolando Rimkūno, per kitus susitikimus bus bandoma suteikti praktinių žinių, kurias nepilnamečiai galės panaudoti laisvėje: išmokti naudotis grafinėmis programomis, kuriomis galima susikurti plakatą, skelbimą, vizitinę kortelę.

„Keletas iš projekte dalyvavusių nepilnamečių patys piešia ar kažką kuria, juolab kad čia yra buvęs ne vienas meninis projektas, todėl jiems mūsų vizitas nebuvo kažkoks neįprastas“, – apie dalyvius pasakojo dėstytojas, pripažindamas, kad iš pradžių bendrą kalbą reikėjo surasti kaip ir su kiekvienu paaugliu.

„Pirmosios valandos buvo susipažinimas ir pasišnekėjimas apie tai, kad dailė mus supa labiau nei mums atrodo. Sakome, kad dailininkai kažkas tolima, bet ir automobiliais važinėjame, ir rūbus nešiojame, ir knygas skaitome. Su žmonėmis reikia šnekėtis ir jų nevyti nuo dailės“, – menininkas prisiminė mokyklos laikus, kai muzikos arba dailės mokytojai patys atsirinkdavo, kas yra gabus, o kas gali ir nelankyti pamokų, nes jam nieko nepavyks.

„Apskritai, dailės užsiėmimai mūsų visuomenėje yra traktuojami kaip rimtus vyrus žeidžiantys ir nelabai priimtini. Taigi reikėjo surasti bendrų temų: kalbėjome apie automobilių, marškinėlių, jų sportinių kelnių dizainą ir palaipsniui pradėjome raižyti“, – pasakojo R.Rimkūnas, pridūręs, kad mintį apie bendrą veiklą pasiūlė Nepilnamečių kolonijos tardymo izoliatoriaus socialinės reabilitacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Jurgilienė.

Pasak VDA Kauno fakulteto dekano Jono Audėjaičio, tai ne pirmas fakulteto socialinis projektas.

„Manome, kad 14-25 metų amžiaus žmonės tuo metu kaip tik apsisprendžia, pasirenka ir sužino, ko jiems reikia iš gyvenimo. Esame kartu su jais, kad galėtume padėti jiems ieškoti savęs, ieškoti savo galimybių ir jas realizuoti per menus“, – sakė dekanas.

Projekto autorė menotyrininkė Ingrida Veliūtė pabrėžė, kad laisvė yra sąlyginis dalykas, ir kiekvienas esame tam tikra prasme nelaisvi ir kažko apriboti: „Manau, kad išsilaisvinimas šiuo atveju yra atrastas per meną. Labai džiaugiuosi, kad atsirado iniciatoriai, kurie projektą paskatino, o mes jau ieškosime būdų, kaip surasti kelią į tą bendruomenę ir į miesto visuomenę. Tikiuosi, tą kelią surasime, Kaune tos tolerancijos tikrai yra“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas@takas.lt

Jonas@takas.lt portretas
Gera kompanija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių