Jauną šeimą maitina rapsų laukas

Protėvių žemėje pastatytas namas, keturi žavūs vaikai, kiekvieną savaitgalį klegantys svečiai, aplinkinių pagarba. Didžiuosiuose Ibėnuose ūkininkaujančių 31 metų Olego ir Inesos Naturjevų gyvenimas iš pažiūros panašus idilę.

Protėvių žemėje pastatytas namas, keturi žavūs vaikai, kiekvieną savaitgalį klegantys svečiai, aplinkinių pagarba. Didžiuosiuose Ibėnuose ūkininkaujančių 31 metų Olego ir Inesos Naturjevų gyvenimas iš pažiūros panašus idilę.

Namą statė patys

Vis dėlto jaunai šeimai ne viskas klojasi taip, kaip norėtųsi. Už namą paimtą paskolą jau pavyko sugrąžinti, tačiau liko skolos už techniką. Ateities planuose – grūdų džiovyklos statyba, todėl vėl teks planuoti investicijas.

Beveik 200 kv. m gyvenamąjį namą šeima pastatė per metus. Jiems padėjo Inesos brolis Robertas. "Namelį surentėme maždaug už 400 tūkst. litų. Jei nebūtume dirbę patys, statyba būtų atsiėjusi gerokai brangiau", – pasakojo Olegas.

Jaunasis ūkininkas spėjo pamiršti, kas yra poilsis. Naturjevai dirba 230 ha žemės,  kurios 190 ha nuomojasi. Augina kviečius, žirnius.

Tačiau pagrindinė kultūra, maitinanti šešių asmenų šeimą, yra rapsai. Jų laukas, kiek mato akys, žaliuoja priešais sodybą. Kitoje pusėje telkšo tvenkinukas. Už jo boluoja Didžiųjų Ibėnų Švč. Dievo Motinos ėmimo į dangų sentikių cerkvė.

Stiprus ryšys su žeme

Didžiuosiuose Ibėnuose rusų bendruomenė atsirado po 1863 metų suklimo. Carinės valdžios sprendimu čia buvo atkeltos 37 sentikių šeimos. Didelė tikimybė, kad tarp jų buvo ir Olego protėviai.

O.Naturjevas gerbia savo tautos istoriją, tačiau tautiškumo pernelyg nesureikšmina. Jaunas vyras jaučiasi įaugęs į Lietuvos žemę.

Visos keturios Naturjevų atžalos pakrikštytos katalikų bažnyčioje. Trimetės dvynės puikuojasi senoviniais lietuvių deivių Medeinos ir Žemynos vardais. "Jos kaip medis ir žemė – viena be kitos negali", – tvirtino I.Naturjevienė.

Dvynės ir penkiametis Kernius lanko Eigirgalos vaikų darželį. Vienuolikmetis Nedas – Domeikavos gimnazijos mokinys.

Medicinos mokslus baigusi Inesa ketina grįžti į darbą Šilainių poliklinikoje. Tačiau ir namuose yra ką veikti. Moteris mėgsta tapyti, mezga, augina gėles. Kiekvieną dieną gamina šeimynai maistą.

I.Naturjevienė moka komponuoti puokštes, puošti stalus pokyliams, todėl svajoja apie savo verslą.

"Ir ko tik ji nesugeba. Kai susergame, mus slaugo, puoselėja namų jaukumą, puikiai auklėja vaikus, gaminą skanų maistą – ir dar dailiai papuoštą", – vardijo žmonos privalumus Olegas.

Padeda ir bendruomenei

Šeimos galva irgi yra gerbiamas bendruomenėje – ne tik suvaldo didelį ūkį, bet ir padeda seniūnijai valyti kelius, radęs laisvą minutę, žaidžia rankinį.

O.Naturjevas tvirtino, kad išgyventi iš žemdirbystės įmanoma: iš vieno rapsų hektaro galima gauti nuo 500 iki tūkstančio litų pajamų per metus. "Žinoma, daug kas priklauso nuo gamtos užgaidų ir supirkimo kainų", – teigė ūkininkas.

Kiekvieną savaitgalį Naturjevų namuose klega svečiai. "Kitaip neįsivaizduojame laisvadienių", – šypsosi iš gretimo Voškonių kaimo kilusi Inesa.

"Nebūna, kad atsikėlę nežinotume ką veikti. Mūsų kitos problemos – kaip sudėlioti prioritetus, už ko pirmausia griebtis", – antrino Olegas.

Neseniai Naturjevų sodybą Ibėnuose aplankė ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas su savo komandos nariais. Rajono vadovas domėjosi ūkininkų problemomis ir negailėjo šiltų žodžių abiem sutuoktiniams.

"Olegas ir Inesa yra puikus pavyzdys jaunimui, kad reikia ne dejuoti, o patiems imti į rankas savo gyvenimą", – pabrėžė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin

Kažin portretas
Komentatoriui rj - nemanau, kad gražu žmones įžeidinėti, bet matyt, čia tavo vienintelis argumentas.Manau, kad vis dėlto rašant tokį straipsnį, derėtų ir daugiau tikslumo. Kauniečiams tikrai neįdomūs tokie glazūruoti straipsniai lia, lia, oi, oi. Tuo labiau, panašu, kad ne visai taip yra. O komentaruose skaitytojai išreiškia savo nuomonę, tai kodėl toks greitas ir pavyduoliais ir vėplomis išvadinti?

to rj

to rj portretas
Tai ko putoji, jei tai ne tiesa? Tai jei viešai rašo, kiek pajamų gauna už rapsus, tai ko neparašo, kiek jau gavo pinigėlių už vaikus iš Sodros? Paslaptis? O vis dėl to šie pinigai mokesčių mokėtojų,gal dėl to ir reikėtų parašyti.

Vaikdirbiai

Vaikdirbiai portretas
sėkmės
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių