Į „benderį“ nori ne kiekvienas studentas

Studentų bendrabutyje turi išmokti dalintis - net ir paskutiniu keptų bulvių šaukštu. O jeigu esi pratęs gyventi saugiuose ir ramiuose tėvų namuose, kur į paskutinį kąsnį nesikėsina netgi katė, tuomet priprasti prie studentų populiariai vadinamo „benderio“ gali būti sudėtinga.

Bendrabutis - ne visiems

Paskelbus priimtųjų studijuoti universitetuose rezultatus, būsimieji studentai skuba į kitą, ne mažiau svarbų konkursą: kam atiteks neatsiejamas studentiško gyvenimo atributas - bendrabučio kambarys.

Bendrabučių populiarumą liudija aukštųjų mokyklų pateikti skaičiai: Vytauto Didžiojo universitete (VDU) iš 825 į valstybės finansuojamas vietas įstojusių studentų prašymus gyventi bendrabutyje pateikė daugiau nei 560. Kauno technologijos universitetas (KTU) sulaukė 800 šiemet įstojusių studentų prašymų. Pasak šio universiteto atstovų, apgyvendinti bendrabučiuose planuojama visus norinčiuosius.

Lietuvos žemės ūkio universitetas (LŽŪU) taip pat turi galimybę bendrabučio kambarius skirti visiems pateikusiesiems prašymus. Tuo tarpu VDU ir Kauno medicinos universitete (KMU) ne visų prašymai lieka patenkinti. KMU bendrabučiuose apgyvendino 1045 būsimus ir esamus studentus, nepatenkinti liko 96 prašymai, VDU - laime gyventi bendrabutyje galės džiaugtis pusė norinčiųjų - 270 studentų.

Būsimieji gyventojai atrenkami remiantis keliais kriterijais.

„Pirmiausiai patenkiname neįgaliųjų ir našlaičių prašymus. Tada - socialiai remtinos šeimos statusą turinčių būsimų studentų bei iš šeimų, turinčių keturis ir daugiau vaikų. Likusius prašymus išrikiuojame pagal pajamas vienam šeimos nariui ir eilės tvarka skiriame bendrabutį“, - aiškino VDU studentų reikalų tarnybos direktorius Ričardas Krikštolaitis.

Teigiama, kad našlaičiai ir neįgalieji šiame universitete ne tik turi pirmenybę skirstant vietas bendrabučiuose. Jiems taip pat gali būti taikomos nuolaidos nuomos mokesčiams.

Nuomos kainos skiriasi

Gyvenimas bendrabutyje kainuoja mažiau nei nuomojamame bute, tačiau skirtingų aukštųjų mokyklų bendrabučiuose kainos skiriasi.

KTU studentai už gyvenimą bendrabutyje per mėnesį moka vidutiniškai 80 litų. Prie šios sumos dar pridedami ir komunaliniai mokesčiai, kurie skirtingu metų laiku skiriasi. Tuo tarpu LŽŪU bendrabučių gyventojams už mėnesio nuomą gali tekti pakloti iki 150 litų. Komunalinės paslaugos į šį mokestį taip pat neįskaičiuotos.

VDU studentai už gyvenimą bendrabutyje nuo šių mokslo metų pradžios mokės 170 litų. Į šią kainą jau įskaičiuoti komunaliniai mokesčiai ir patalynės skalbimo išlaidos.

„Be įprastų baldų studentams suteikiama patalynė. Taip pat  yra skalbyklės ir džiovyklės. Dauguma studentų gyvena blokuose po du kambarius, jiems yra atskiras sanitarinis mazgas ir dušas. Daugiausia gyvena po du ir tris studentus viename kambaryje“, - patogumus vardijo R.Krikštolaitis.

Bendrabučiuose taip pat teikiamos studentui gyvybiškai svarbios interneto paslaugos, kai kuriuose už jas mokėti reikia atskirai, kituose - paslaugos kaina įskaičiuota į bendrą nuomą.

Bendrabučių kainos skiriasi ne tik nuo universiteto ir teikiamų paslaugų, bet ir nuo bendrabučio kambarių kokybės.

Susitarti sunku, bet įmanoma

Užėjus į prestižiniu vadinamą VDU Baltijos bendrabutį, į akis iš karto krinta laiptinėje ant lango priklijuotas Lietuvos įstatymas, draudžiantis rūkyti bendrose gyvenamosiose patalpose. Čia pat po prikabintais lapais stovi šiukliadėžė-peleninė su nesuskaičiuojama galybe nuorūkų. Vis dėlto bendrabučio valdytoja Nijolė Burlingienė tvirtina, kad su studentais susitarti galima.

„Viename kambaryje studentai sugadino palangę, kaip visada niekas nenorėjo prisipažinti. Užteko pasakyti, kad už sugadintą inventorių teks mokėti viso aukšto gyventojams, ir kaltininkas tuoj pat atsirado“, - gudrybėmis bendraujant su studentais dalijasi N.Burlingienė.

Atnaujinto bendrabučio tvarkingai išdažytas sienas ir duris studentai pagyvina savomis interjero detalėmis. Ant durų galima išvysti užrašus „Procedūrinis“, „Aukšta įtampa“, „Įeiti draudžiama, dirba žmonės“.

Ar studentams būdinga drausmės stoka netrukdo patiems jaunuoliams? Studentė Kristina, jau trečius metus besidalysianti kambariu su dar dviem draugėmis, tvirtino, jog nekeistų bendrabučio į nuomojamą butą.

„Žinoma, kartais vargina nesutampantys norai, kai vieniems rūpi tik švęsti, tuo tarpu kiti nori pasimokyti, vis dėlto čia atrasi draugų, visada ištiesta pagalbos ranka ir galiausiai čia gali išmokti sugyventi su pačiais skirtingiausiais žmonėmis - tai neįkainojama patirtis“, - pasakojo mergina.

Studentas Jonas gyvenimu bendrabutyje džiaugėsi dėl nesibaigiančių vakarėlių. „Jei ne mano bloke, tai visada atsiras kita vieta, kur galima pašėlti. Tik negerai, kad draugams, ne bendrabučio gyventojams, ilgai pasilikt negalima“, - skundėsi vakarėlių liūtas. Tačiau ir šis studentas patvirtino, jog gyvenimas bendrabutyje pirmiausia išmoko kantrybės, pakantumo ir dėmesingumo kitam.

„Būna dienų, kai tu nieko nenori, o tavo kambario draugai trečia diena iš eilės „tūsinasi“. Turi priprast, prisitaikyt ir pakentėt. O kartais esi priverstas skirti visą laisvą laiką nelaimės ištiktam ar sergančiam draugui ir jam padėti, nepaisant to, jog pažįstami iš trečio aukšto tave kviečia į vakarėlį“, - atviravo Jonas.

Studentai vertina patogumą

Pagal Lietuvos universitetų studentų viešosios nuomonės tyrimą patogiausi Kauno universitetų bendrabučiai priklauso LŽŪU. Studentai juos įvertino 7,4 balo iš 10. Šiek tiek mažesnį įvertinimą gavo VDU bendrabučiai - 7, KTU bendrabučiai įvertinti 6,5 balo. Prasčiausiais Kauno universitetų bendrabučiais pripažinti Lietuvos kūno kultūros akademijos bendrabučiai. Juos studentai įvertino 4,9 balo.


Šiame straipsnyje: studentų bendrabučiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių