Menininkai pučia dulkes nuo genijaus paveikslo

Kauno M.K.Čiurlionio muziejuje dvi dienas vyksta intensyvios kūrybinės dirbtuvės. Dailės studentai kartu su iliustratorėmis Migle Anušauskaite ir Gerda Jord kuria komiksus apie dar galbūt niekam nežinomą M.K.Čiurlionio gyvenimo pusę.

Kauno M.K.Čiurlionio muziejuje dvi dienas vyksta intensyvios kūrybinės dirbtuvės. Dailės studentai kartu su iliustratorėmis Migle Anušauskaite ir Gerda Jord kuria komiksus apie dar galbūt niekam nežinomą M.K.Čiurlionio gyvenimo pusę.

Pirmą kūrybinių dirbtuvių dieną dalyviams buvo papasakota apie menininko biografiją ir kūrybą, atskleisti įdomesni faktai. „Pakalbėjome apie komikso formą, kaip jį piešti, davėme praktinę užduotį pabandyti sukurti kelis skirtingus personažus“, - pasakojo viena iš dirbtuvių vedėjų, žinoma komiksų autorė M.Anušauskaitė.

Šiandien visa informacija apie M.K.Čiurlionį pradėjo gulti ant popieriaus: dirbtuvių dalyviai kūrė savo herojaus išvaizdą, bruožus, charakterį. Birželio 18 dieną muziejuje bus atidaryta paroda, kurioje bus pristatyti per savaitę sukurti komiksai.

„Apie M.K.Čiurlionį yra labai daug biografinės ir vizualinės medžiagos, pati jo gyvenimo istorija yra turtinga įdomių faktų. Todėl dalyviai patys rinkosi istorijas. Medžiagos yra tiek, kad dar daugiau studentų turėtų ką sukurti“, - šypsojosi dirbtuvių vedėja G.Jord, kuri kartu su M.Anušauskaite neseniai išleido komiksą apie S.Darių ir S.Girėną.

„M.K.Čiurlionis yra labai patraukli istorinė figūra, su kurios gyvenimo istorijomis galima būtų žaisti, ir tai dar niekada nebuvo padaryta. Patiems muziejininkams buvo labai linksma rinkti tokią medžiagą. Dažniausiai mūsų yra prašoma surasti formalių faktų, o dabar buvo prašymas surasti įdomybių. Visi kibo į medžiagą su visai kitokiu įkvėpimu, pasirodė, kad tų istorijų yra begalė, ir jas panagrinėti yra labai įdomu“, - sakė muziejininkė Julija Račiūnaitė.

Anot jos, dirbtuvių vedėjos buvo pasirinktos neatsitiktinai. „Mano ir kolegų nuomone, komiksas apie S.Darių ir S.Girėną buvo smagus šviežio oro gūsis, o visas jo humoras buvo taktiškas ir subtilus. Man atrodo, kad mūsų kartos žmogui sunku žiūrėti į asmenybę, kai vienintelis jos pristatymo būdas – išstatymas su didžiuliu patosu ant pjedestalo“, - pasak A.Račiūnaitės, M.K.Čiurlionio muziejus šiuo ir kitais renginiais siekia nupūsti dulkes nuo vien akademikams pritaikyto M.K.Čiurlionio įvaizdžio.

Kol kas komiksus galima bus paskaityti muziejaus parodoje, o vėliau jie galbūt atsiras ir kultūros žurnale „Literatūra ir menas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laurynas

Laurynas portretas
awwwwwhhhhhhhhhhh
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių