Forume Kaune aptars iššūkius, su kuriais susiduria Baltijos jūros tinklo miestai

„Įtraukaus ir į gyventoją orientuoto miesto kūrimas. Baltijos šalių patirtis“ – tokia yra pagrindinė tema 15-osios Baltijos miestų sąjungos (BMS) generalinės konferencijos, kuri nuo antradienio iki savaitgalio vyks Kauno centre esančiame viešbutyje.

Pasak vienos iš organizatorių – Kauno miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėjos pavaduotojos Linos Duobaitės, šiame renginyje dalyvaus apie 250 aukšto lygio politikų, miestų tarnautojų, kitų ekspertų ir jaunimo organizacijų atstovų. Konferencijos metu, ketvirtadienį, vyks BMS generalinė asamblėja.

BMS generalinės konferencijos metu bus atskleista įtraukaus miesto vizija, paremta dialogu tarp gyventojų ir sprendimų priėmėjų, siūlant dalyvauti plėtojant geras idėjas interaktyviame ir kūrybiškame forume. Diskusijose bus aptariamos ne tik urbanizacijos ar skaitmeninimo, bet ir regioninio bei europinio bendradarbiavimo temos. Vienas iš posėdžių bus skirtas kultūrai kaip miesto plėtros varomajai jėgai.

„Kaune vyksianti generalinė konferencija – atviras forumas, kurio metu bus aptariami pastarojo meto iššūkiai. Norime orientuotis į įtraukties klausimus. Kaip miestiečius paskatinti įsitraukti ir dalyvauti? Kaip įtraukti jaunimą, kad jie pradėtų jaustis atsakingi už savo ateitį?“ – konferencijos išvakarėse dalį klausimų, į kuriuos bus mėginama diskusijose ieškoti atsakymų, vardino BMS prezidentas Peras Bødkeras Andersenas.

Pranešime teigiama, kad 15-osios BMS generalinės konferencijos posėdžiuose bei seminaruose bus aptariamos temos, susijusios su tuo, kas Baltijos jūros regionui daro įtaką. Tarp pranešėjų bus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Suomijos vietos valdžios ir nuosavybės valdymo ministrė Sirpa Paatero ir Baltijos jūros valstybių tarybos sekretoriato generalinio direktoriaus pavaduotojas Berndas Hemingway'us.

BMS miestų narių ir partnerių organizacijų atstovai dalyvaus diskusijose apie Baltijos jūros regiono ateitį.

Anot Baltijos miestų sąjungos viceprezidento, Kauno miesto mero pavaduotojo Manto Jurgučio, vienas iš pagrindinių iššūkių, su kuriuo susiduriama pastaruoju metu, yra visuomenės pasitikėjimo praradimas. „Ar tokį praradimą sąlygoja prastėjanti valdžios darbo kokybė, ar miestiečiai pradėjo kelti didesnius lūkesčius? Tai būtina aiškintis, nes norint užtikrinti ekonomikos augimą ir sustiprinti socialinę sanglaudą, pagrindiniu tikslu turėtų tapti pasitikėjimo ugdymas. Miestų vaidmuo, atkuriant visuomenės pasitikėjimą demokratinėmis organizacijomis bei vertybėmis, yra be galo svarbus“, – įsitikinęs Kauno vicemeras.

Greta temos „Įtraukūs miestai“, aktualios kalbant apie ES ir Baltijos regiono bei nacionalinių politikų vystymą, kuris įtrauktų piliečius į įvairius politinius ir socialinius procesus, reikšminga ir konferencijos antroji tema „Kultūra kaip miestų plėtros variklis“. Ją nagrinėjant savo patirtimi pasidalins 4 Europos kultūros sostinių vadovai, atskleisdami, kaip šis titulas pakeitė miestus, ką teigiamo ar neigiamo davė. ELTA primena, kad Kaunas bei Kauno rajonas Europos kultūros sostine taps 2022-aisiais.

15-osios BMS generalinės konferencijos metu BMS Jaunatviškų miestų komisija organizuos jaunimo konferenciją, kurioje dalyvaus 70 dalyvių. Joje dalyvaus jaunuoliai iš 12 Baltijos jūros regiono miestų.

„Jaunimo konferencijos tikslas yra spręsti tokius bendruosius klausimus, kaip dalyvavimas, migracija ir lyderystė. Taip pat svarbu ir suburti jaunuolius iš viso regiono, siekiant pasidalinti tarpusavio idėjomis bei patirtimi. Be to, jaunimo konferencijos metu bus sąveikaujama su BMS generaline konferencija, kadangi jaunimo atstovai dalyvaus daugelyje jos posėdžių, siekdami išdėstyti jaunų žmonių požiūrį aptariamais klausimais“, – teigė Kauno mero pavaduotojas M. Jurgutis, 2017-aisiais išrinktas BMS viceprezidentu bei nulėmęs organizacijos sprendimą surengti 2019-aisiais jos forumą Kaune.

Kaip teigia konferencijos organizatoriai, į Lietuvą iš užsienio atvykusiems svečiams bei kitiems šio renginio dalyviams bus suteikta proga susipažinti su Kauno regionu. Suorganizavus jiems du turus po miestą, numatoma aprodyti Kauną garsinančią tarpukario modernizmo architektūrą, pristatyti kitą kultūrinį paveldą ir šiandienos pasiekimus.

Šiuo metu Baltijos miestų sąjunga turi 87 narius – įvairių šalių (Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos ir Švedijos) miestus. Sąjunga įkurta 1991-aisiais Gdanske. Tai – pirmaujantis Baltijos jūros regiono miestų tinklas, siekiantis pažangos ir išsamių bei saugių miestų sprendimų, gerinančių gyvenimo kokybę, skatinančių miestus augti sumaniai, tausojant išteklius, ekologiškai ir tvariai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmmm

hmmm portretas
Kaunas prie Baltijos jūros ??? Vieningieji grobuonys ir Klaipėdą prisijungs ?

hara

hara portretas
Gal Kaune geriau butu aptarineti Nemuno tinklo miestelius. ;)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių