Vytauto Didžiojo karo muziejaus ekspozicija savaitgaliais dirbs ilgiau

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos ekspozicija savaitgaliais dirba ilgiau.

Kaip skelbia muziejus, ekskursijos vedamos antradieniais–sekmadieniais 10, 11, 12, 13, 14 ,15 val. Gegužės 1 d.–rugsėjo 30 d. organizuojamos papildomos ekskursijos šeštadieniais ir sekmadieniais 16 ir 17 val.

Ar žinote, kad XIX–XX a. sandūroje Kaunas buvo viena didelė tvirtovė, o tos tvirtovės VI forte dar ir šiandien randama sprogmenų ir gyvena įvairių gyvūnų, kad duoną galima kepti ne tik ceche, bet ir sunkvežimyje, o kateris gali būti ir su ratais? Ar išmanote, kaip ne karinę techniką galima sėkmingai pritaikyti kare, kaip veikia mobiliosios radiolokacinės sistemos, kokia ginkluotė po rugsėjo 11-osios atakų JAV saugojo Ignalinos atominės elektrinės oro erdvę? Atsakymus į šiuos nekasdienius klausimus galima išgirsti apsilankius Kauno tvirtovės VI forte.

2018 m. pavasariop VI forto kaimynams turėjo kilti įvairių minčių, kai sunkvežimiai be perstojo į fortą vežė įvairiausią karinę techniką, pradedant mažais sunkvežimiukais ir baigiant tankais, didžiulėmis radiolokacinėmis sistemomis ir lėktuvais. Taip į vienintelę Lietuvoje tokio tipo ir dydžio Karo technikos ekspoziciją po atviru dangumi buvo gabenti eksponatai. Čia eksponuojami šarvuočiai, sunkvežimiai, pabūklai, kita technika ir ginkluotė buvo naudojama Lietuvos ginkluotosiose pajėgose.

Šios ekspozicijos lankytojai ne tik sužino apie technikos litražus ir tonažus, bet ir kaip ji buvo gauta, jos paskirtį, gabentus krovinius. Daugelis šių pasakojimų remiasi kadaise šią techniką naudojusių Lietuvos karių atsiminimais. Pavyzdžiui, kokia radiolokacinė sistema saugojo Ignalinos atominės elektrinės oro erdvę. Ne mažiau įdomios yra Karinių oro pajėgų aikštelėje eksponuojamos „Timoney“ markės oro uosto ugniagesių mašinos, gamintos Šiaurės Airijoje. Ant jų šonų galima įžiūrėti, kad kadaise jos buvo naudotos Londono Lutono oro uoste. Atrodytų, smulkios detalės, bet būtent jos sudaro didįjį Lietuvos valstybės gynybos paveikslą, kurio dalis ekspozicijos lankytojui ir pristatoma.

Ekspozicijoje – 150 eksponatų, pritaikytų važiuoti, plaukti, skristi, stebėti dangų, naikinti priešą. Atskiros ekspozicijos aikštelės skirtos Karinėms jūrų, oro inžinerijos ir logistikos pajėgoms. Lankytojai turi galimybę atsisėsti prie sunkvežimio ar šarvuočio vairo, apžiūrėti prietaisų skydelį, o mažieji – paimituoti riaumojančio variklio garsus.

Tačiau ekspozicija – ne vien technika. Unikalus fortifikacinio paveldo objektas – XIX a. pabaigoje pastatytas fortas. Vaikštinėjant tokioje aplinkoje sužinoma įdomių dalykų ir apie šį paveldą: kam apskritai prireikė Kauną paversti tvirtove, kaip statomi fortai, kaip veikia ir kokias funkcijas atlieka įvairūs forto statiniai, grioviai ir pylimai, kam fortas naudotas įvairiais laikotarpiais, kas čia vyko per abu pasaulinius karus.

Ekskursijas galima užsisakyti ne tik lietuvių, bet ir anglų, rusų kalbomis. Iš anksto įspėjame, kad ekspoziciją galima aplankyti tik su gidu. Fortas yra didelis ir ne iki galo sutvarkytas, tad, deja, šiuo metu negalime lankytojui leisti laisvai vaikštinėti, o vaikščioti su gidu yra didelis pranašumas – sužinosite daug informacijos, kurios nėra informacinėse lentelėse.

„Tad kviečiame sekti Karo technikos ekspozicijos feisbuko puslapį, registruotis į ekskursijas ir aplankyti mus. Didelė tikimybė, kad jums pasiseks ir ekskursijoje jus lydės ne tik gidas, bet ir tikrasis VI forto šeimininkas – visų mylimas juodasis katinas Fortukas“, – kviečia muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visi fortai

visi fortai portretas
tai tikras tikrai rusų okupacijos palikimas. Galit apišikt bandydami įrodyti kitaip. Įsakymą davė caras Aleksandras II, planus sudarė Rusijos genštabas, vadovavo statybai rusų generolai.Tai tikras palikimas tikros rusų okupacijos. Pokarinę galima vadinti gruzino stalino, galima vadinti komunistine okupacija. Tik ne rusų. Okupavo Raudonoji Armija, įsakymą davė stalinas.Be jo žinios niekas nieko neokupvo. Tokios valstybės Rusija nebuvo.O RA - ne vien rusai. Tai ir ukrainiečiai, lietuviai, baltarusiai, čiurkos ir t.t.

super

super portretas
tikrai verta ateit paziuret i senus sutrunijusias geldas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių