Kauniečius kviečia išmėginti teisėjo profesiją ir net išnarplioti sudėtingą bylą

Edukacinis projektas „Teisingumo kambarys“ atkeliavo į Kauną. Iki penktadienio miestiečiai kviečiami išmėginti teisėjo profesiją ir išnarplioti sudėtingą bylą.

Jei jums nusišypsojo laimė nedalyvauti teismo procese, pastarąjį, veikiausiai, įsivaizduojate kaip sceną iš neseniai matytos detektyvinės kino juostos. Prie rašymo mašinėlės palinkusi teismo proceso sekretorė, vos per kelis žingsnius nuo jos kėdėje susmegęs kaltinamasis ir teisybės ieškantis nukentėjusysis su kostiumuotu advokatu pašonėje. Salės centre – juoda mantija apsigaubęs rūstaus veido teisėjas, rankoje gniaužiantis medinį plaktuką ir ne kartą girdėta frazė: „Stot, teismas eina!“

„Teisėjo darbas kur kas sudėtingesnis, nei manote“, – iš kino juostos į realų pasaulį sugrąžino ir išmėginti Temidės tarno profesiją kvietė Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vaida Bytautė. 

Praėjusią savaitę išnarplioti keblią mergaitės pagrobimo bylą galėjo visi norintys vilniečiai, o nuo antradienio iki penktadienio Nepriklausomybės aikštėje įsikūrusiame „Teisingumo kambaryje“ – nemokamame mobiliame galvosūkyje, tai galės padaryti Kauno gyventojai.

„Pietų metu, kol mama plovėsi rankas, buvo pagrobta jos dukra. Sumokėjus išpirką mergaitė grįžo į namus, o teisme buvo užvesta byla. Įtariamuoju pripažintas mergaitės dėdė“, – prieš paskelbdama uždaro teismo posėdžio pradžią, V. Bytautė dalyvėms tiesė rašiklį ir popieriaus lapą su pasižadėjimo tekstu. Vėliau gi kirtusi kambario slenkstį supažindino su čia esančiais daiktais ir taisyklėmis.

Teisėjo darbas kur kas sudėtingesnis, nei manote.

„Atsakymas slepiasi paskutinėje skrynioje. Ji, kaip ir likusios, su stebuklingomis spynomis“, – antrosioms tos dienos galvų laužytojoms, Mykolo Romerio universiteto pirmakursėms sėkmės linkėjo Kauno apylinkės teismo atstovė.

Pirmosioms studentėms, anot jos, atrakinti paskutiniosios skrynios ir atsakyti į klausimą nepavyko, tuo metu Raminta Rėkutė ir Kristina Burakovaitė per 33 min. išsiaiškino, ar mergaitę tikrai pagrobė jos dėdė. 

„Vilniuje geriausias rezultatas buvo 30 min. Jis atiteko dainininkui Tomui Sinickiui su komanda, – Vienas projekto koordinatorių  Ramūnas Pletkus džiaugėsi, kad kauniečiai jau pačią pirmąją dieną parodė stulbinamai gerus rezultatus. – Kambarys nėra lengvas, kaip ir teisėjo darbas. Ne veltui paskutinę skrynią atrakina tik du trečdaliai žmonių.“  

„Teisingumo kambaryje“ žaisti gyventojai kviečiami komandomis iki keturių asmenų. Bylos išnarpliojimui skiriamos 45 min. „Paskutiniosiomis dienomis prie „Teisingumo kambario“ Vilniuje  nusidriekė eilės norinčiųjų išbandyti laimę, kiek žinau, teko pratęsti mobiliojo vagonėlio darbo laiką“, – V.Bytautė spėjo, kad tokio pat anšlago reikia tikėtis ir Kaune. Skambučiai registracijai esą nesiliauna nuo pat ryto, o projektu domisi ne tik teisę studijuojantis jaunimas, bet ir vyresni žmonės.

„Kaip vertiname savo pasirodymą? Lengva nebuvo, bet teisingą atsakymą radome“, – išnarpliojusios bylą, studentės Raminta ir Kristina dėjo įkalčius į vietas naujai iššūkį priėmusiai komandai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Puiku, labai naudingas projektas, Ačiū jo sumanytojams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių