„Dovana“ dirbtinio įdegio gerbėjams – grybelis

Kauno mieste ir rajone specialistai patikrino 15 soliariumų. Patikrinimų rezultatai turėtų priversti nerimauti dirbtinio įdegio mėgėjus, kadangi daugiau nei pusėje apžiūrėtų soliariumų rasta pažeidimų.

Tačiau Kauno visuomenės sveikatos centras ne iš karto sutiko atskleisti pažeidėjus. Centro atstovai tik po įkalbinėjimų, kad visuomenė privalo žinoti, kuriuose soliariuome gali būti nesaugu, sutiko nurodyti kelias įstaigas, kur aptikti grubiausi pažeidimai. Tai „Amadejus“ (UAB „Amedejus“, Savanorių pr. 168), „Stileiva“ (UAB „Solovestus“, Juozapavičiaus pr. 75), „JM“ (UAB „Joladmina“, Ariogalos g. 40), Brigitos Bingelytės soliariumas (Garliava, Gėlių g. 1). Iš viso pažeidimai užfiksuoti devyniuose patikrintuose soliariumuose.

Visuomenės sveikatos centro specialistė Janina Žukaitienė teigė, kad tarp didžiausių pažeidimų – mielės ir pelėsiniai grybai, netvarkinga techninė įranga, per didelė ultravioletinių spindulių spinduolių skleidžiama apšvieta.

„Paprastai tariant, spindulių kiekis kabinoje per didelis ir gali stipriai pažeisti odą“, – aiškino specialistė.

Paklausta apie situaciją, ji tvirtino, jog pažeidimų soliariumuose kasmet nemažėja.

„Jų aptinkame pačių įvairiausių: pradedant grybeliais – baigiant elementariausios informacijos apie procedūras stoka“, – sakė ji.

Soliariumų savininkams surašyti administraciniai teisės pažeidimų protokolai, jiems baudos gali svyruoti nuo 25 iki 1500 litų. Pakartotini patikrinimai soliariumuose turėtų būti atlikti ne vėliau kaip po trijų mėnesių. Paprastai soliariumai tikrinami kartą per metus.

„Kai kurie soliariumai pakartotinai inspektuojami jau po dienos ar dviejų, nes būna, kad trūkumams pašalinti užtenka tik dezinfekcijos“, – komentavo J. Žukaitienė.

Paklausta, ką turėtų atminti kiekvienas žmogus, atėjęs į soliariumą, visuomenės sveikatos centro darbuotoja tikino, jog labai svarbu žinoti savo odos tipą ir neužsibūti jame ilgiau, nei rekomenduoja gydytojai. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į tuo metu vartojamus vaistus.

„Pavyzdžiui, vitaminas A skatina įdegį, todėl vartojant jį, kaip ir antibiotikus, eiti į soliariumą nepatartina. Be to, dirbtinės saulės turėtų vengti ir nėščiosios, vyrai ir moterys, turintys strazdanų, nepilnamečiai“, – vardijo pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad soliariumų lankytojams pastebėjus higienos ar kitus pažeidimus, jie gali skambinti į Kauno visuomenės sveikatos centrą ir apie tai pranešti.

„O mes imsimės visų priemonių nusižengimams pašalinti“, – žadėjo J. Žukaitienė.

Iš viso Kauno mieste ir rajone šiuo metu yra beveik 50 soliarumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grybelis

grybelis portretas
ir niežai

Jei

Jei portretas
Jei duos kysi, daugiau neateis!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių