Dariaus ir Girėno stadione – pabaigtuvių nuotaikos

  • Teksto dydis:

Dariaus ir Girėno stadiono statybos darbai sparčiai artėja pabaigos link. Jį supa gelžbetoninės konstrukcijos, žiūrovų tribūnos su stogu ir kėdėmis. Rangovai skaičiuoja iš viso atlikę jau apie 85 proc. darbų. Pabaigtuvės – jau šią vasarą.

Artėja prie finišo

„Matant šiandienį bendrą vaizdą, nėra jokių abejonių, kad tai bus ypatingas objektas Kaunui ir visai Lietuvai. Pikta, kad tokios svarbos projektas neapsiėjo be skandalų, bet tegul tai išsiaiškins ir kaltuosius deramai nubaus teisėsauga, o miesto pareiga – tęsti darbus iki galutinio rezultato, kuris pasitarnaus tūkstančiams žmonių.

Statybos vyksta visu pajėgumu, kasdien čia sukasi iki pustrečio šimto darbininkų. Vyksta fasado ir vidaus apdailos darbai. Visiškai paruošti žalios vejos ir bėgimo takų pagrindai. Laukiama dar šiltesnių orų ir jau gegužę aikštė turėtų tapti žalia“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Būsimoje futbolo aikštėje išvedžiota apie 33 km šildymo vamzdelių. Žalia veja turės automatinę laistymo sistemą, atitiks aukščiausius standartus. Varžybos čia galės vykti visus metus. Stadione suplanuota įrengti keturias atramas prožektoriams ir sumontuoti kelis šimtus šviestuvų virš tribūnų.

Žiūrovų erdvė talpins apie 15 tūkst. sporto aistruolių. Ketvirtąją UEFA kategoriją atitiksiančiame daugiafunkciame sporto centre vyks ne tik aukščiausio lygio futbolo rungtynės, bet ir didieji koncertai ir kiti renginiai.

Užbaigus greta vykstančią uždaro maniežo statybą, ateityje Dariaus ir Girėno stadionas pretenduos ir į tarptautinius lengvosios atletikos čempionatus.

Apdailos elementai

Iš pagrindų atstatytą stadioną dengs išskirtiniai fasado elementai. Pagal pirminį sumanymą apdailą turėjo sudaryti medienos fragmentai, tačiau dėl itin jautrių priešgaisrinės apsaugos reikalavimų nuspręsta pereiti prie praktiško ir ilgaamžio sprendinio – išskirtinai šiam projektui paruoštų aliuminio gaminių.

„Medinį fasadą reikėtų dengti gaisrui atspariomis medžiagomis. Tokiai apdailai reikalinga preciziška nuolatinė priežiūra, o bendras plotas čia yra išskirtinio dydžio. Aliuminio gaminiai – ilgaamžiškesnis ir patvaresnis sprendimas. Be to, pasitelkiant šviesos projekcijas, jos leis kur kas geriau išnaudoti galimybes keisti fasado spalviškumą vykstant įvairiems renginiams“, – teigė projekto autorius architektas Tomas Kuleša.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Atgimsta visa erdvė

Darbai sparčiai pasistūmėjo ir šalia stadiono esančioje Sporto gatvėje. Nuardžius senąją dangą ir nugriovus nuo sovietmečio užsilikusius statinius, atnaujintos požeminės komunikacijos. Pradėta kloti specialiai šiam objektui sukurta individualių formų danga. Grindinyje bus integruota keli kilometrai LED apšvietimo juostų.

„Vakarais daugiau jaukumo sukurs dviejų tipų šviestuvai: vieni bus žeminti, kiti – plastiškų formų stulpai. Naujasis aikštės grindinys savo išsidėstymu primins ąžuolo lapo struktūrą, o grūdinto plieno borteliai kraštuose atkartos jo formas. Išryškinant miesto ir gamtos sąsajas, kietoje betono plokščių dangoje bus suformuoti vejos intarpai, o pakraščiuose – tolygūs perėjimai į žalią veją.

Ąžuolo lapo motyvą pasirinkome dėl ryšio su šalia besiribojančiu Ąžuolyno parku, pats motyvas simbolizuoja tautos vienybę ir stiprybę. Atsisakius nereikalingų statinių, pasikeis erdvės urbanistinė kompozicija, Sporto gatvės prieigos nuo Parodos gatvės taps atviresnės. Atsivers vaizdas ir į patį Ąžuolyną. Taip bus sukurtas betarpiškas vizualinis ryšys tarp parko ir aikštės“, – pasakojo architektas T.Kuleša.

Matant šiandienį bendrą vaizdą, nėra jokių abejonių, kad tai bus ypatingas objektas Kaunui ir visai Lietuvai.

Rekonstruojamoje Sporto gatvės aikštėje numatyta įrengti ir Šlovės alėją nusipelniusiems sportininkams pagerbti. Suplanuoti dviračių stovai ir kiti mažosios architektūros elementai.

Stadiono ir Ąžuolyno pašonėje esančios erdvės atnaujinimo darbus planuojama baigti jau šią vasarą. Kartu duris atvers rekonstruota Kauno sporto halė.

Pabaigos link artėja ir Ąžuolyno parko tvarkybos darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Nu kaip šaunu. padarysiu ekskursiją.

to NU

to NU portretas
Ponuli, pats turbūt kiekvieną sekmadienį kaip bažnyčią aplankai Vilniaus stadioną ir neatsidžiaugi kaip Šikmašius jį prikėlė. Ten tokių schemų Šimašius su savo verslo "architektais" pripaišęs, kad buvo galima dešimt stadionų pastatyti. Jis net žirgo nesugeba svarbiausioj Lietuvos aikštėj pastatyti, vien tik smėliukas...

Jonas

Jonas portretas
Miesto prie konservatorių valdymo ir dabar,net nėra ko lyginti.Tai buvo juodi metai Kaunui.O dabar,daug kuo lenkiam Vilnių.Tai apie ką kalbam,ponai ?
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių