Beglobių gyvūnų kasdienybė: gerumui nereikia Kalėdų

Išdaliję gerumą gruodį, po Naujųjų žmonės neretai pamiršta kelią į vietas, kuriose gyvena pažeidžiamiausi. "Vivus.lt" kolektyvas kviečia keisti įpročius – beglobiams gyvūnams dovanoti ne tik vienadienius džiaugsmus.

Laimingoji ketveriukė

Fainai, Bridžitai, Frizbiui ir Džimui šiandien pasisekė kur kas labiau nei likusiems kone dviem šimtams VŠĮ "Penkta koja" Kauno skyriaus globotiniams.

Į svečius užsukę bendrovės "Credit Service", valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą "Vivus.lt", darbuotojai keturkojus pavaišino skanėstais, pakasė jų paausius ir minkštus pilvelius, o prieš atsisveikindami dar ir kelis ratus aplink teritoriją apsuko.

"Jei duotumėte šuneliui rinktis – skanėstas ar žmogaus kompanija, be abejonės, jis rinktųsi pastarąją", – segdama pavadėlius ir perduodama juos svečiams, prieglaudos "Penkta koja" darbuotoja Birutė darsyk pristatė laimingąją ketveriukę.

Jauniausia – Faina. Jai vos dveji. Tiesa, šunelių nuotraukų galerijoje, kurią galite pamatyti internetiniame prieglaudos puslapyje, jos atvaizdo nerasite. Kol kas gražuolė mėlynakė rezervuota ir, jei viskas klostytis pagal planą, per dvi artimiausias savaites ji iškeliaus į Suomiją. Ne pas Kalėdų Senelį, o į naujus namus. Didžiosios kelionės belaukiančios bičiulės laime džiaugėsi ir sau to paties linkėjo trejų Bridžita. Drauge su ja – dvylikametis senjoras Džimis. Linksmai amsėdamas vilties kada nors susirangyti ant mylimo šeimininko kelių neprarado ir Frizbis.

Kasmet pasirenkame jautriausias grupes, kurioms labiau nei bet kam kitam reikalinga parama.

"Jis – tikras kovotojas. Į prieglaudą buvo atgabentas lūžusiomis kojomis. Kiek žinome, pateko į eismo įvykį", – žiūrėdama į šokinėjantį kudlių Birutė džiaugėsi, kad tąkart pro šalį važiavusios geradarės nebuvo abejingos.

Svarbus nuolatinis ryšys

Kol ketvertas tirpo iš laimės sukdamas garbės ratus po Linksmakalnį, likusieji smalsiai dairėsi į lauke išrikiuotus "Vivus.lt" kolektyvo atneštus maišus. Vieno jų turinys žadėjo šiltą miegą, likusiųjų – guolių švarą ir, žinoma, sotų pilvą.

"Kasmet pasirenkame jautriausias grupes, kurioms labiau nei bet kam kitam reikalinga parama. Pastaruosius dvejus metus nutarėme padėti keturkojams bičiuliams. Juk jie turi mažiausiai galių kažką pakeisti patys", – prekės ženklo "Vivus.lt" direktorė Giedrė Štuopė dalijosi svarbia žinute – gyvūnams reikalingas ne vienadienis gerumas, o visus metus besitęsianti bičiulystė ir pagalba.

Žinoma, tobuliausias scenarijus, kurį tarpduryje pamačiusios nepažįstamą žmogų kaskart dėlioja čia dirbančios merginos, – nauji namai vienam iš įstaigos globotinių. Kartais taip ir nutinka.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

"Yra nemažai bendrovės darbuotojų, kurie reguliariai, ištisus metus, lanko beglobius šunis ir katinus. Atvažiuoja pas juos ne vieni, o su draugais ar šeimos nariais. Veža dovanas, vedžioja. Yra ir tokių, kurie benamiams dovanojo naujus namus. Beje, kažkada ir pati turėjau šunelį iš prieglaudos. Kai netekome Džiulės, buvo per sunku į jos vietą atvesti kitą, todėl dabar turime katiną", – pasirinkimą esą diktavo ne kailio tankumas, akių spalva ar kilmė, o širdis.

Tarp kitų pamačiusi labiausiai apipešiotą juodą katinėlį, G.Štuopė suprato, kad būtent jis vakarais murks jai prie ausies.

Nesigailėjo sprendimo

Ko mums reikia? Visų pirma – valymo priemonių. Jums turbūt sunku įsivaizduoti, kiek per dieną jų sunaudojame.

Nauju bičiuliu džiaugiasi dar viena "Vivus.lt" šeimos narė Rita. Ilgą laiką svarsčiusi, pirkti kilmingą katiną iš veislyno ar paimti pamestinuką iš prieglaudos, moteris pasirinko pastarąjį variantą.

"Pirmiausia nuvažiavome pasižiūrėti į prieglaudą "Katino svajonė". Ten pamatėme mažą pūkų kamuoliuką. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio", – apie Ają, kurios akys, nepaisant išdidžios katiniškos prigimties, spinduliuoja besąlygiška meile ir dėkingumu naujiesiems šeimininkams, Rita galėjo kalbėti ištisas valandas.

Aja, anot "Vivus.lt" klientų aptarnavimo skyriaus vadovės, kasdien kantriai laukia jos grįžtančios iš darbo. Sulaukusi – skundžiasi ilgomis vienatvės valandomis. Rausiasi vazone, kuriame auga palmė, o miegui įsirausia šeimininkų pataluose. Prabėgus beveik dviem mėnesiams nuo Ajos atėjimo į namus, Rita esą nė karto nepasigailėjo savo sprendimo, todėl visus, svajojančius ir tuo pat metu dvejojančius, ji kvietė bent kelis kartus užsukti į "Katino svajonę", esančią Partizanų gatvėje. Pirmąsyk – apsidairyti, antrą – padėti čia dirbančioms merginoms, trečią – išpildyti bent vieno katino svajonę.

"Darbuotojai pasiskirstę labai vienodai. Viena pusė įsimylėję šunis, kita – katinus. Mūsų įmonė įsikūrusi Kaune, tad pasirinkome Kaune ir netoliese esančias organizacijas, kurioms nusprendėme skirti paramą. Tai – "Penkta koja" ir "Katino svajonė", – pastarąją, anot finansų ekspertės G.Štuopės, dovanos pasieks jau netrukus.

Brangios procedūros

Benamiais šunimis ir katėmis besirūpinančių organizacijų darbuotojai džiaugiasi bet kokia parama. Tarkime, "Katino svajonė" iš anksto dėkoja už gultukus, dubenėlius, narvus ir vadinamuosius "boksus", šukas, kraiką, nereikalingus audinius ir pašarą. Panašų sąrašą vardijo ir "Penkta koja" darbuotojos.

Tiesa, jos pastebėjo, kad prieš didžiąsias metų šventes sąrašo punktus pažymėti varnelėmis užima kur kas mažiau laiko nei, tarkime, sausį ar vasarį. Išdaliję savo gerumą gruodį, resursų kitiems mėnesiams žmonės nepasilieka.

Darbuotojai pasiskirstę labai vienodai. Viena pusė įsimylėję šunis, kita – katinus.

"Ko mums reikia? Visų pirma – valymo priemonių. Jums turbūt sunku įsivaizduoti, kiek per dieną jų sunaudojame. Reikia ir pašarų, bet gerų. Todėl kaskart pabrėžiame, kad geriau mažiau, bet kokybiškų, nei 10 kg ekonominės klasės pašarų. Čia patenka nusilpę šuneliai, todėl pasitaiko, kad nuo prasto ėdalo jie apsividuriuoja, todėl tenka juos gydyti", – "Penktos kojos" darbuotoja Birutė skaičiavo, kad net ir paprasčiausia procedūra vienam globotiniui kainuoja nemenkus pinigus.

Dėl to jiems svarbi ne tik materialinė, bet ir finansinė parama. Prieš kelis metus bendrovės "Credit Service", valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą "Vivus.lt", "Penktai kojai" suteikė piniginę paramą minėtoms procedūroms. Šiemet bendrovės darbuotojai savanoriškai rinko lėšas, kurios bus skirtos gyvūnų skiepams, sterilizavimui ar kitoms medicininėms reikmėms.

"Labai džiaugsimės, jei savo pavyzdžiu paskatinsime kauniečius ir kitų miestų gyventojus prisidėti prie šios iniciatyvos bei patiems paremti gyvūnų organizacijas. Tam nebūtina laukti kitų Kalėdų", – gerumą budino G.Štuopė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dija

Dija portretas
Gyvūnų prieglaudos turi etatinių darbuotojų,kurie gauna algą,prieglaudos gauna parakas,finansavimas valstybės. Žmogus sumokės jums 2%- ir dar turi eiti,jums gardus valyti??? O tokių,kur jums paaukojo,po 2%- Daugybė. Prieglaudos galėtų galėtų internetiniam puslapyje- sąžiningai viešinti,kiek gauna aukų,finansavimo,paramų visokių,maisto. Kad daugiau aiškumo būtų,visiems. Kai paskambino į prieglaudas ir pasiūlai atvežti maisto- per telefoną,jie tave pasiunčia na....į... Ir naglai pasako,kad geriau pinigų aukotų.

...

... portretas
Iš kažkur kambary benamė musė atsirado - gal kas norit parodyt kalėdinį gerumą ir jai?.. :/

L

L portretas
Kandus komentarai tai lietuvaičių vizitine kortele? Kodel tiek pykčio kai pilnos bažnyčios prieš šventes žmonių?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių