Atidengė suolelį – humanizmo simbolį

Vienas iš Pasaulinei gyvūnų globos dienai skirtų renginių Kaune įvyko LSMU Veterinarijos akademijos sodelyje, kur buvo atidengtas vardinis suolelis Anglijos gyvūnų gerovės organizacijos "Naturewatch Foundation" direktoriui Johnui Ruane'ui.

"Jis atvyko į Lietuvą, kai tapome nepriklausomi ir maža ką težinojome apie gyvūnų globą bei jų gerovę. Būtent J.Ruane'as padėjo pamatus tokioms žinioms, rėmė atsikūrusios Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) pirmuosius ir vėlesnius žingsnius, padėjo spręsti iškilusias finansines problemas", – sakė dabartinis LGGD pirmininkas Benas Noreikis, artimai daugelį metų bendravęs su J.Ruane'u. Būtent B.Noreikio iniciatyva ir LGGD lėšomis buvo pastatytas suolelis geraširdžiam anglui atminti.

Jei ne J.Ruane'o vadovaujamos organizacijos parama, Kaune nebūtų įkurta LGGD Centrinė būstinė, Smulkių laukinių gyvūnų gelbėjimo ir reabilitacijos skyrius, iš esmės pagerintos sąlygos Aleksoto gyvūnų prieglaudoje, nebūtų įkurtos prieglaudos kituose Lietuvos miestuose. J.Ruane'as parūpino Veterinarijos akademijai (VA), Zoologijos sodui Kaune, Jūrų muziejui, Kauno ir Šiaulių gyvūnų globos namams reikalingos medicininės įrangos, instrumentų, medikamentų.

J.Ruane'as padovanojo Veterinarijos akademijos klinikoms priekabą stambiems gyvuliams vežti, kuri tebenaudojama ir šiandien, parėmė mokslinės skaityklos atidarymą VA, padėjo įsteigti "Zoomokyklėlę" Lietuvos zoologijos sode, finansavo į Lietuvą atklydusio pelikano Prano kelionę lėktuvu į Graikiją ir kt. Tad dėsninga, jog 2002 m. VA jam suteikė Mecenato garbės vardą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apdovanojo medaliu "Sekime šv.Pranciškaus pavyzdžiu", o 2008 m. geraširdžio anglo veikla buvo įvertinta Auksine širdimi."

Anot suolelio atidengimo ceremonijoje dalyvavusios buvusios LGGD pirmininkės prof. Albinos Aniulienės, J.Ruane'as buvo nepaprastai kuklus, dosnios ir jautrios širdies žmogus. Jis domėjosi ir kelionėmis, sodininkyste, filatelija ir fotografija, nuoširdžiai mylėjo Lietuvą ir noriai keliavo po mūsų šalį, fotografuodamas jos gamtą, žavėdamasis jos natūralumu.

Beje, dar gyvas būdamas (mirė 2013 m.) stebėjosi Lietuvoje prasidėjusia kova su vilkais, nes Anglijoje ji baigėsi tuo, kad vilkų toje šalyje nebeliko. Ar nepersistengsime ir mes, galvodami vien apie naudą žmogui ir jo saugą, pavyzdžiui, masiškai naikindami šernus? Tačiau šiandien J.Ruane'as galėtų pasidžiaugti didžiulėmis baudomis už žiaurų elgesį su gyvūnais, už gyvūnus ginančių teisinių aktų kūrimą, savanoriškais pagrindais veikiančias gyvūnų globos prieglaudas, benamių gyvūnų populiacijos mažinimo humaniškomis priemonės programas ir kt. Būtent šią raidos kryptį įgavusi gyvūnų globa Lietuvoje labiausiai džiugintų to įvairiomis priemonėmis siekusį J.Ruane'ą.


Šiame straipsnyje: Gyvūnaigyvūnų globakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių