Ar saugu gyventi Kaune: jaunimo ir senolių nuomonės nesutampa

Prieš dešimt dienų į Kauno apskrities policijos viršininko kėdę sėdęs Mindaugas Baršys – jau ketvirtas per pastaruosius pusseptintų metų Kauno policijos vadovas. Ir tokia kadrų, einančių šias atsakingas pareigas, kaita vyksta dar ir prieštaringai vertinamos policijos reformos kontekste.

"Kauno diena" šį savaitgalį kauniečių klausė, ar jie jaučiasi saugūs savo mieste. Ir kokias kriminogenines, o gal ir pačios Kauno policijos elgesio bei darbo metodų problemas pirmiausiai turėtų spręsti naujasis jos vadovas?

Pirmas prašymas

"Tikrai nesijaučiu saugi", – teigė netoli pagrindinės Kauno policijos būstinės, įsikūrusios Parodos kalno papėdėje, sutikta aštuntą dešimtį bebaigianti palemoniškė. Ji pasakojo, kad ne per seniausiai vakare gatvėje buvo apiplėšta kita senolė iš jos bendrabučio. Iš jos ne tik atimtas rankinukas. Pastumta senolė dar ir susižalojo.

Pašnekovė neslėpė, kad pati sutemus stengiasi neiti iš namų, nes ir viena pažįstama iš Rokų pasakojo taip pat susidūrusi gatvėje su plėšiku, bandžiusiu atimti rankinę. Tačiau ji šios nepaleido, dėl to buvo išmurkdyta baloje. Laimė, kad tuo metu gatvėje buvo daugiau praeivių, kurie padėjo apsiginti.

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Perduokite naujajam Kauno policijos vadovui, kad jo pavaldiniai galėtų dažniau patruliuoti Palemone!" – sakė atsisveikindama senolė, prisipažinusi, kad iki šiol nežinojo, kad jau nebėra ir artimiausios – Petrašiūnų policijos nuovados, į kurią būtų skubėjusi pagalbos, jeigu kas atsitiktų.

Laisvės alėjoje sutiktas inteligentiškos išvaizdos pašnekovas, užsiminęs, kad, prieš išeidamas į pensiją, dirbo panašų į policijos  darbą, savo nepritarimą įvykusiai policijos reformai išreiškė kitaip: "Kas iš to, kad dabar į vieną įvykį, tiesa, jau po visko, atvažiuoja po keturis penkis policijos automobilius? Ar ne geriau būtų, kad tokios pajėgos būtų mestos siekiant, jog šis nusikaltimas neįvyktų?"

Ilgėjančių vakarų baimė

Apie tai, kad sugrįžtantys ilgi tamsūs vakarai verčia abejoti saugumu Kauno gatvėse, teigė ir Ramybės parke šeštadienio vidurdienį sutikti žmonės. Tarp jų neatsirado nė vieno, kuris pasakytų, kad vaikščiotų čia taip pat drąsiai ir jaustųsi saugiai ir sutemus.

"Stengiamės visus reikalus susitvarkyti dieną", – teigė vienoje iš gatvelių, esančių prie Ramybės parko, gyvenanti 85-erių metų pašnekovė. Kartu su ja buvęs pusamžis sūnus, į klausimą, ar jaučiasi Kaune saugus, atsakė dar iškalbingiau: "Kol sėdžiu namie, taip." Anot jo mamos, prieš mėnesį prasidėjo vagystės iš automobilių ir jų kvartale. Vienas kaimynas buvo pasistatęs jį po pat savo langu. Vagiui tai buvo nė motais. Laimė, kaimynas jį pamatė ir bandė vytis, bet ilgapirštis buvo su dviračiu. "Dar prieš mėnesį pas mus buvo labai ramu, bet vėl prasidėjo", – su nerimu kalbėjo pašnekovė.

Jos kaimynystėje gyvenanti senjorų pora lig šiol mena, kaip Ramybės parke būdavo randama nužudytų žmonių. Ir kaip tekdavo laukti balkone iš darbo per parką grįžtančios žmonos, kurią kartkartėmis kažkas sekdavo. "Dabar čia ramiau. Kartais pravažiuoja ir policija. Be to, iškirsti krūmai – turbūt taip pat dėl saugumo. Ir labai sumažėjo Ramybės parke suoliukų, ant kurių vakarodavo tie, kurių visi bijodavo. Gal dabar ir saugiau, tačiau nebeliko buvusio parko grožio", – teigė senjorų pora, duodama suprasti, kad ne visada policijos darbą gali pakeisti kiti būdai saugumui imituoti.

Jaunesnių nuomonė

Apie tai, kad vakare po vieną šiame parke nevaikščiotų, nes Kaune dar nėra taip saugu, kaip norėtųsi, kalbėjo ir čia sutikti du jauni vyrai. Jie akcentavo, kad saugumas Kaune labai priklauso nuo rajono.

Kauniečiai neneigia, kad dabar policijos miesto gatvėse – daugiau. Tačiau jie norėtų, kad taip būtų ne tik tada, kai jau įvykdytas nusikaltimas. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

"Mano žiniomis, nelabai saugu Vilijampolėje ties Lampėdžiais ir kai kuriose Šilainių dalyse. Žinau tai iš savo pažįstamų. Be to, ieškojau išsinuomoti buto ir domėjausi, ar ten saugu gyventi", – teigė vienas iš pašnekovų, vardydamas ir jo nurodytose vietose dominuojančius nusikaltimus – tai vagystės iš butų ir automobilių, sveikatos sutrikdymai gatvėje. Jis neslėpė, kad nėra labai patenkintas ir policijos darbu. Ypač renkantis, ar reaguoti į gautą pranešimą, ar ne. "Yra tekę būti liudytoju, kai gatvėje konfliktas kilo tarp dviejų vairuotojų. Tačiau policijai, kuriai buvo dėl to skambinta, ši situacija nepasirodė verta dėmesio, nors iš kur pareigūnai žino, kuo tai gali baigtis?" – piktinosi šis jaunas vyras, prisipažinęs, kad ir pats nežino, kuo tada tas įvykis baigėsi.

Jo draugui taip pat nepatinka, kai policija iš pradžių nereaguoja taip, kaip priklauso, į pranešimą apie įvykį, o kai pagaliau sureaguoja, šaukštai jau būna po pietų. Be to, jis teigė, kad Savanorių prospekte, kuriame gyvena, vėl prasidėjo užpuolimai gatvėse, nors pastaruosius penkerius šešerus metus buvo ramu. Ne per seniausiai peiliu buvo sužalotas vyras. Tačiau policijos Žaliakalnio gatvėse kol kas nepadaugėjo.

Su šiais jaunais vyrais buvo linkę polemizuoti du šiek tiek už juos vyresni kauniečiai, sutikti prie Kauno pilies stumiantys vaikiškus vežimėlius. Vienas jų teigė esantis matematikas. Kitas – architektas. Anot šių pašnekovų, jeigu daug ginkluotų pareigūnų, tai dar nereiškia, kad ta vieta yra saugi. Greičiau – priešingai. Be to, policija dar dirba ir nematomą darbą. Ir visai ne su policijos reforma susijęs kai kurių nusikaltimų, kuriuos jau buvome pamiršę, sugrįžimas, o su iš užsienio grįžusiais nusikaltėliais, nes ir Lietuvoje žmonės pradėjo gyventi geriau. Todėl nereikia jokių naujų policijos reformų – labai gerai, kad policininkai pagaliau išėjo iš kabinetų į gatves. Tačiau jiems vėl reikia pradėti dirbti taip, kaip anksčiau.

"Girdėjau iš pažįstamų, kad vėl pradėjo vogti automobilių detales, kurių jau nebevogdavo, todėl vėl reikia, kaip anksčiau, ir patiems pradėti saugoti automobilius", – sakė vienas pašnekovų, vildamasis, kad į 25-erius metų senumo košmarą nebesugrįšime.

Kriminogeninė situacija Kaune visiškai kitokia. Dabar čia jaučiamės labai saugiai.

Miegantys pareigūnai

Panemunės gyventoja Jūratė teigė, kad, panaikinus vietinę policijos nuovadą, pareigūnų automobilius mikrorajone ji dabar mato dažniau. Tačiau kas iš to, jeigu kartą, ankstų vasaros rytą išvedus pavedžioti šunį, teko matyti du policininkus saldžiai miegančius savo tarnybiniame automobilyje netoli Panemunės paplūdimio.

"Net bijojau pro juos praeiti. Iš pradžių galvojau – gal jie nušauti ar dar kas nors baisaus įvyko, nes patikėti, kad policininkai gali viešoje vietoje tarnybos metu snausti, buvo sunku", – pasakojo pašnekovė. Anot jos, susigėdę nusikaltimo vietoje užklupti pareigūnai guodėsi, kad, per policijos reformą juos masiškai išvarius į gatvę, pavargus vieninteliu stogu virš galvos tampa tarnybinis automobilis. Dabar jis – ir darbo kabinetas. Net per šalčius.

Pasak Jūratės, nelabai patenkinti, kad nebeliko budėtojų Panemunės policijos komisariate, ir Šančiuose gyvenantys jos draugai. Ypač tai tampa aktualu vakarais ir savaitgaliais, kai komisariato pastatas būna užrakintas, o šiame Kauno mikrorajone gyvena ne vien inteligentai.

"Kažin ar bėgant nuo plėšiko ir galų gale pasiekus užrakintas policijos duris besivejantis nusikaltėlis leis paspausti mygtuką, kaip rašoma lentelėje prie jo, sujungiančiu su Kauno vyriausiuoju policijos komisariatu, kuriam galima pranešti, kas jums nutiko ir kokios pagalbos reikia?" – pati klausė ir pati atsakė pašnekovė.

Naujasis Kauno policijos vadovas M.Baršys dar tik susipažįsta su problemomis, kurias reikės spręsti. Tačiau kol kas apie jas daugiau girdi tik iš miesto ir giminingų įstaigų vadovų bei pavaldinių lūpų. (Policijos nuotr.)

Saugiau gimtinėje ar Dubline?

Atnaujintoje Vienybės aikštėje su dukrele vaikščioję vos prieš devynis mėnesius iš Dublino, kuriame gyveno keliolika metų, į Lietuvą grįžę sutuoktiniai teigė, kad dabartinis Kaunas juos labai nustebino. Lyginant su tuo Kaunu, kuriame jie kažkada mokėsi. Pašnekovai teigė turintys galvoje dabartinę kriminogeninę situaciją mieste.

"Kriminogeninė situacija Kaune visiškai kitokia. Dabar čia jaučiamės labai saugiai", – sakė sutuoktiniai, tačiau vis dėlto negalėjo atsakyti į klausimą, kur saugiau: Kaune ar Dubline. Tačiau ir jie buvo linkę pastebėti nerimą keliančių galimai sugrįžtančios praeities, kurios nenorėtų iš naujo prisiminti, požymių – Fredoje, kurioje šuo metu gyvena, matytą išdaužtą automobilio langą arba mamos pamąstymą, kad geriau pirkti prastesnį automobilį – gal tada į jį, pasistatytą daugiabučio kieme, nesitaikys vagys.

O kol kas ši į Lietuvą sugrįžusi pora teigė nebesilankanti Laisvės alėjoje dėl ten esančio dviračių tako, kuriuo kaip pašėlę laksto dviratininkai ir paspirtukininkai. Ir niekas jų nedrausmina. Be to, pašnekovai teigė turintys problemų dėl daugiabučio kaimynų: vieni kiekvieno penktadienio vakarą rengia triukšmingus pokylius, kitas per dieną palieka namuose vieną šunį, kuris be perstojo loja. Dėl šio policijos dar nekvietė. Kol kas kaimynui paliko tik raštelį. Pokylių mėgėjams pareigūnus jau kvietė. Atvyko tik po valandos. "Gerai, kad iš viso atvažiavo", – teigė pašnekovai, neaišku, ką turėdami galvoje, – galbūt panašią savo patirtį Dubline.

Nors šis reportažas buvo specialiai daromas be fotografo, siekiant užtikrinti pašnekovų anonimiškumą, išgirdę klausimus, į juos atsakyti panoro ne visi. Kai kurie teigė nenorintys prisiminti savo karčios patirties. Tiek susidūrus su nusikaltėliais, tiek bendraujant su policija. Kiti tikino neturintys apie tai, ko klausiama, jokios nuomonės. Beje, dažniau dangstytis šia fraze buvo linkę vyrai. Na, o trečia galima tokio bandytų kalbinti kauniečių pasyvumo priežastis – lyg tyčia tuo metu pro šalį važiavęs policijos automobilis. Ir tai turbūt geriausias įrodymas, kad tai pakankamai drausmina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Tie farai dabartiniai skirti baudas rinkt už kaukes iš senoliu ir taip toliau

N E M E G S T U

N E M E G S T U portretas
Sedi mentai namuose tipo dirba nuotoliniu budu gauna 1200€ i rankas ir Dar bl verkia.moketu alga nuo istirtu bylu skaiciu tai tada gal subi.....nes pajudintu.

manyciau policijos pareigunus visus reikia sodint

manyciau  policijos pareigunus  visus reikia  sodint  portretas
ant minimalaus atlyginimo , atlyginima kelt tik nuo ju sulaikytu nusikalteliu skaiciaus ,ju pavojingumo visuomenei laipsnio , ir pilieciu --kuriems policija padejo atsiliepimu....kurie nores didesnio atlyginimo ---dirbs savo policninko darba, kurie nenores, gales knarkt tarnybiniuose automobiliuose arba kabinetuose , nes siu biudzetiniu islaikytiniu pripereta iki soties ju uztektu dviem tokiom respublikom kaip lietuva --zinoma jei dirbtu ir atliktu savo pareigas saziningai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių