Antirekordininkas virto pavyzdiniu daugiabučiu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sąjungos a. 10-asis namas dar visai neseniai keldavo vien tik gailestį. Apšiuręs fasadas, kiauri vamzdynai, milžiniškos sąskaitos už šildymą. Baigus namo renovaciją, sušvito ne tik pastato išorė, bet įvyko ir jo šildymo efektyvumo šuolis.

Sumažėjo 63 proc.

Sąjungos a. 10-asis namas daugybę metų viso šildymo sezono metu figūruodavo Kauno daugiabučių, kuriuos šildyti yra brangiausia, sąrašo viršuje. Šio namo gyventojams ateidavo net iki septyniolika kartų didesnės sąskaitos už šilumą, palyginti su tokio pat ploto butų, bet taupių namų gyventojais.

Praėjusį sausį ir vasarį situacija buvo visiškai kitokia. Apšildyti gyventojų būstams vidutiniškai sunaudojama 63 proc. mažiau energijos, tačiau namuose anaiptol nebuvo šalta.

Šiek tiek daugiau nei dvejus metus šiame name butą besinuomojanti Dianos ir Donato Damkų šeima skirtumą pajuto dar net nesibaigus renovacijai. Sąskaitos mažesnės buvo jau šildymo sezono pradžioje, o už sausį – patį šalčiausią mėnesį – reikėjo mokėti daugiau kaip du kartus pigiau.

Šiame name trejus metus su šeima gyvenantis Sigitas pasakojo, kad dėl pasenusios šildymo sistemos jo bute būdavo taip karšta, kad net ir šalčiausiomis paromis tekdavo gyventi prie atviro lango.

Už 25 kv. m būsto šildymą praėjusių metų sausį jis gavo sąskaitą, siekiančią 76 eurus. 60 kv. m būsto šildymas jam būtų atsiėjęs net 182 eurus. Ankstesniais metais, kai šilumos kaina buvo žymiai didesnė, Sąjungos a. 10-ojo namo gyventojams šildymas buvo apskritai tapęs aukso vertės.

Ne viena šio daugiabučio šeima iki renovacijos nukentėdavo ne tik finansiškai. Pavyzdžiui, Sigito namuose auga du mažamečiai vaikai, o nuolatiniai skersvėjai mažyliams – tikrai ne į naudą. Peršalti ir susirgti būnant tiesiog namuose ir dar už tai riebiai susimokant – menkas malonumas.

Reguliuojasi patys

Po šildymo sistemos renovacijos ir pastato apšiltinimo žiemos sezonas šio namo gyventojams atsieina perpus pigiau. Be to, visi name esantys būstai šildomi tolygiai, tad nebėra situacijos, kai vienoje pusėje gyvenantiems normaliai šilta, o kiti dūsta nuo kaitros.

"Per renovaciją kiekviename bute įrengti reguliatoriai. Tad gyvename tikrai komfortabiliai: norime – šilumą prisukame, norime – vėl padidiname, priklausomai nuo poreikio", – pasakojo D.Damkus, apie ką anksčiau jis ir kiti kaimynai galėjo tik pasvajoti. Be to, gyventojams sąskaitos suformuojamos pagal tai, kiek jų būstas suvartojo šilumos.

Šios prireikia netgi mažiau, nei kai kurie gyventojai galėjo tikėtis. "Dauguma mūsų pritarė, kad namas būtų apšiltintas brangesne, tačiau kokybiškesne technologija", – kalbėjo Sigitas.

Sujudo pirkėjai

Pastato visapusiškas remontas kaip ant mielių kelia nekilnojamojo turto vertę. Tuo įsitikino ir Sąjungos a. 10-ojo namo gyventojai.

Vos tik paskelbus apie namo renovacijos pradžią, Sigitas ir jo kaimynai pašto dėžutėse nuolat rasdavo kreipimųsi pirkti būstą. "Namas dabar atrodo kaip naujas. Be to, vieta čia – fantastiška, šalia parkas", – kalbėjo vyras.

"Anksčiau bute buvo seni mediniai langai. Su naujais langais namai – gerokai jaukesni", – pastebėjo D.Damkus.

Iki visiškos laimės, minėjo pašnekovai, gyventojams tetrūksta kosmetinio laiptinių ir koridorių remonto. Šiuo metu vyksta gyventojų balsavimas, po kurio, kaip tikimasi, ir bus pradėti pastarieji minėti remonto darbai.

Didiesiems pokyčiams gyventojai ryžosi prieš dvejus su puse metų – butų savininkų sprendimas dėl namo atnaujinimo priimtas 2013 m. rugsėjį.

Renovacija truko beveik metus. Rangos darbai pradėti 2015 m. sausio pabaigoje, o baigti prieš Kalėdas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur ekonomija?

kur ekonomija? portretas
kainuodavo 17 kartu brangiau isldymas, o dabar energijos sunaudoja 63 proc maziau, vadinasi sildymo kaina tik kokius 7 kartus virsija kitu namu sildymo kaina

Vilma

Vilma portretas
Namas išoriškai tikrai atrodo puikiai, dėl sąskaitų nežinau, bet pačių laiptinių niekas neremontavo. Teko kartą ten papult, atrodo TRAGIŠKAI, bomžų landynę primena

fatyma

fatyma portretas
Kad su namo renovacija yra rizikinga,nes yra plaunami pinigai......Nevisi mes galima nusimanyti apie medžiagas,ir statymos mestrai mus mulkina ...sudeda piges medžiagas o paskaičuota kaip už super geros kokybės medžiagas..... Ir kaip galima pasitikėti.....O Kauno butu ūkis-ten jai kreipiesi kokiu svarbu klausimu tai turi prarymoti ir teisybės ar atsakymo negauni....O mokesčius tai reikia mokėti,tik kartais nežinai kodėl ir už ką.....
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių