Aleksotą užpildė nesumeluota širdžių šiluma

Aleksoto seniūnijos ir bendruomenės salėje jau ketvirtą kartą nuo 2004 m. rinkosi šio rajono mokyklose, kitose vaikų ugdymo įstaigose dirbę pedagogai senjorai ir jų buvę mokiniai.

Mokinių atėjo daugiau

Apie pagarbą Aleksoto mokyklų pedagogams bylojo, rodos, nedidelis, bet išraiškingas faktas – viena buvusi moksleivė atvyko į susitikimą net iš Kretingos.

Tarp atvykusiųjų pasimatyti su savo mokytojais su filmavimo kamera sukiojosi Saulius Patackas, kuris su savo broliais Algirdu ir Gintaru sovietmečiu yra baigę 14-ąją vidurinę mokyklą, dabar vadinamą V.Adamkaus gimnazija. Salėje tarp šios mokyklos mokytojų senjorų sėdėjusi Eugenija Saldaitienė, pamačiusi Saulių, greičiausiai prisiminė jo tėvus, Mariją ir Antaną Patackus, kurie drauge su Eugenijos kaimynystėje gyvenusiu Viktoru Senkumi mokytojavo toje pačioje 14-ojoje vidurinėje mokykloje.

Kol susirinkusieji laukė prie 95-ojo gimtadienio priartėjusios mokytojos Elenos Namajuškaitės – jos atsivežti iš Panemunės socialinės globos namų buvo išvykusi pati seniūnė Liukrecija Navickienė, buvo laiko pakalbinti kelis aleksotiškius.

Atėjo su žmona

"Aš ne tik buvęs 14-osios vidurinės mokyklos mokinys, bet ir pedagogas – 2004–2008 m. treniravau būsimus futbolininkus – grupę pirmų–ketvirtų klasių berniukų, kurių dauguma pradėjo lankyti Kauno sporto mokyklos futbolo sekciją. Idėja – atgaivinti Aleksote futbolą – priklausė žinomam futbolo treneriui Vladui Ulinauskui", – aiškino Edmundas Danilevičius, atėjęs į renginį drauge su žmona ir bendraklase Vanda Litvaityte.

E.Danilevičius į renginį atėjo tikėdamasis pasimatyti su savo buvusia pedagoge E.Namajuškaite, plačios erudicijos buvusia šviesiaplauke mokytoja Nijole Vaitiekūnaite–Blažėniene, kurią mokykloje visi vadino Saulute, su pradinių klasių mokytoja Aleksandra Nickute, anglų kalbos mokytoju Juozu Kazėnu, kartu su jais Vėlinių išvakarėse prisiminti astronomijos ir braižybos mokytoją Balį Šarūną, pirmąjį mokyklos direktorių Marcelijų Žiūraitį ir kitus jau mirusius mokytojus, sužinoti, ar Vilniuje tebegyvena istorikė Bronė Vildžiūnaitė, kuri Lietuvoje žinoma ir kaip Vytauto Mačernio mylimoji.

Istorinė mokytoja

Kai į salę su seniūne įžengė E.Namajuškaitė, mokytoja pateko į buvusių jos mokinių apsuptį. Vienas jų – gerai kauniečiams pažįstamas Pranciškus Jakubauskas, labiau žinomas malūnininko Pranciškaus vardu.

Visada besišypsantis P.Jakubauskas džiaugėsi galimybe pasimatyti su savo buvusiais mokytojais. "Visi kalba, kad Namajuškaitė buvo gera, reikli fizinio lavinimo mokytoja, bet ji mus 1954 m., atsimenu, mokė lietuvių kalbos. Žinau, kad ir tautinių šokių būreliui vadovavo", – kalbėjo malūnininkas ir pajuokavo, kad dabar tapo labai populiarus, kai popiežius pasirinko Pranciškus vardą.

Anot pačios E.Namajuškaitės, ji, linkusi į menus paauglė, 1938 m. atvažiavo į Kauną ir iškart buvo priimta į išraiškos šokių pradininkės Lietuvoje Danutės Nasvytytės studiją, vaidino teatre, studijavo Kūno kultūros institute. Baigusi studijas Elena dirbo fizinio lavinimo mokytoja. Daugiausia, net 30 metų, – anuometėje 14-ojoje vidurinėje mokykloje.

Aleksoto bendruomenės pirmininkas Zenonas Šalna prisiminė stalo tenisą mėgusį žaisti mokyklos direktoriaus pavaduotoją Karolį Ivanauską. Būtent jis paakino žaisti stalo tenisą būsimas šio žaidimo žvaigždes Astą ir Romą Giedraitytes.

Subtilus renginys

Visi atsitiktiniai pašnekovai buvo 14-osios vidurinės mokyklos  mokiniai arba mokytojai. Bet, pasirodo, salėje atokiau nuo šurmulio sėdėjo J.Dobkevičiaus progimnazijoje, kuri vadinosi 17-ąja vidurine mokykla, dirbusi Aldona Kairienė.

Ši kūrybinga pedagogė išgarsėjo parengusi ir išleidusi tris knygas apie Aleksotą. Renginyje dalyvavo dar penki J.Dobkevičiaus progimnazijos mokytojai senjorai, dvi Tirkiliškių lopšelio-darželio pedagogės.

Žvelgiant į prieš ketverius metus vykusio susibūrimo nuotrauką, akivaizdu, kad senjorų gretos retėja. Daugelis pasigedo šiemet mirusio, o pernai renginyje kalbėjusio, lūpine armonikėle grojusio ir kolegoms šūsnį savo rankomis sukurtų ir iliustruotų sveikinimų dovanojusio Vytauto Aleksandravičiaus. Į praretėjusias mokytojų gretas dėmesį atkreipusi seniūnė L.Navickienė pakvietė Vėlinių išvakarėse susirinkusius mokytojus senjorus pagerbti mirusius kolegas tylos minute. Renginio rimtį subtiliai išsklaidė VDU Muzikos akademijos profesorių Sabinos Martinaitytės ir Audronės Eitmanavičiūtės studentų ir Aleksoto bendruomenės centro liaudiškos muzikos ansamblio "Svirbė" koncertas, nuoširdžios vaišės, pašnekesiai ir širdžių šiluma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Smagu ir kartu graudu skaityti apie buvusių mokyklos veteranų pagerbimą, tik, kaip ir visuose KAUNO Dienos laikraščio numeriuose, jaučiama didelė nepagarba žmonėms, o gal ir menkas profesionalumas, nes nuotraukose žmonės neturi nei vardų, nei pavardžių - tai nedovanotina ir nusikalstama. Po kiek laiko, iškeliavus Anapilin tiems asmenims, nebus galima atskirti, kur ir kas buvo nufotografuota. Toks aplaidumas nepateisinamas net ir komerciniam leidiniui, nes visur kišama reklama, o iš tikslaus aprašymo, ne ką teuždirbsi. Štai ir išlenda godumo ausys, prisidengus mokytojų pagerbimo skraiste.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gaila, kad apie renginį sužinome po po visko....Kodėl?

Lina

Lina portretas
Apie Aleksoto seniūnijos renginius sužinome tik jiems pasibaigus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių