XXVII knygos mėgėjų draugijos rūpestis – saugoti atminimą

  • Teksto dydis:

Jau 27 metus gegužės 7-ąją šalies bibliotekose, muziejuose vyko tradicinės knygos šventės, skirtos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, iškiliems knygnešiams, laisvos spaudos kūrėjams ir platintojams paminėti. Šiais metais knygos šventė skirta XXVII knygos mėgėjų draugijos draugijos įkūrimo 90-mečiui.

Turiningos parodos

XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė džiaugėsi, kad, talkinant Šv.Jurgio bažnyčios gvardijonui, teologijos dr. Sauliui Pauliui Bytautui, galėjo pakviesti į susitikimą ir paminėti garbingą jubiliejų.

Bažnyčioje surengtos parodos, skirtos draugijos narių ekslibrisams, leidiniams pristatyti. Antroji paroda skirta XXVII knygos mėgėjų draugijos atkūrimo inicatyvinės grupės nariams ir vienam iš jos signatarų – Vidmantui Staniuliui – garsiam bibliofilui, šiais metais netikėtai palikusį knygių šeimą. Parodoje eksponuojamos fotografijos iš susitikimų, knygų sutiktuvių, parodų ir išleistos knygos. Parodas rengė ir pristatė Perpetua Dumšienė, D.Poškienė, PLC dizainerė Virginija Jokubkaitė.

"Parodos veiks iki birželio 1 d. ir tiek miesto žmonės, tiek svečiai galės susipažinti su XXVII knygos mėgėjų veikla. Daugiau šia analogų neturinčia draugija besidomintieji gali atsiversti svetainės www.27knygosmegejai.lt puslapius, kur dedama konferencijos medžiaga, yra nuorodos į parodas, iškilių asmenybių sveikinimai", – pastebėjo D.Poškienė.

Pradžiuginęs dėmesys

Prezidentas Gitanas Nausėda, bibliofilas, draugijos garbės narys, prasmingais žodžiais sveikino draugijos narius, šventės dalyvius. Sveikinimo žodžius atsiuntė europarlamentaras, draugijos narys prof. Liudas Mažylis, Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkė, Šveicarijos lietuvių knygų klubo, šiais metais mininčio 20-metį, pirmininkė, LUMA garbės narė Jūratė Caspersen.

D.Poškienė džiaugėsi, kad draugijos veikla matoma, žinoma ir valstybės institucijoms. "Lietuvos Respublikos kultūros ministro patarėjas Sigitas Šliažas, ilgametis Kauno kultūros skyriaus vedėjas, daug kartų dalyvavęs knygos šventėse, šį kartą atvežė kultūros ministro padėkas iškiliems ir nusipelniusiems draugijos nariams ir bendražygiams, rėmėjams. Šį kartą dėmesio sulaukėme ir iš miesto savivaldybės mero Visvaldo Matijošaičio, padėkomis įvertinusio draugijos narius, kurių dėka išskirtiniais darbais reprezentuojamas Kaunas, Lietuva", – pasakojo XVII knygos mėgėjų draugijos vadovė.

Miesto savivaldybei atstovavo miesto ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius. Nuo asociacijos Lietuvos genealogijos ir heraldikos draugija, vadovė Kristina Giedraitienė ir asociacijos Didžiosios Kunigaikštystės atminties rūmų kancleris Artūras Giedraitis atminimo medalius ir sveikinimus įteikė draugijos pirmininkei Daliai Poškienei ir pavaduotojui, Pasaulio lietuvių centro vadovui Vladui Kubiliui.

Spaudos atgavimo diena, knygnešiai, anapilin iškeliavę jau atkurtosios draugijos nariai pagerbti šv.Mišiose, kurias aukojo teologijos mokslų daktaras, XXVII knygos mėgėjų draugijos narys kunigas Saulius Paulius Bytautas OFM.

"Simboliška buvo ir tai, kad visus 27 metus visas šventes vedė aktorius Petras Venslovas, šiais metais į programą įpynęs Vytauto Mačernio eilių", – pastebėjo D.Poškienė.

Tradicijų tąsa

XXVII knygos mėgėjų draugija tęsia pirmtakų veiklą. Draugija atkurta iniciatyvių knygių – Vidmanto Staniulio, Ričardo Venckaus, prof. Alfredo Smailio, Artūro Šablausko ir kitų. Iš pradžių atsikūrusi draugija veikė tuometėje Kauno miesto ir zonos profsajųngų centrinėje bibliotekoje. Ten gimė pirmosios Knygos šventės, skirtos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, vaikų knygos šventės. Kurį laiką šie projektai buvo vykdomi su Kauno savivaldybės Vinco Kudirkos viešąja biblioteka. Nuo 2015 m. vaikų knygos šventės vyksta rašytojo Anzelmo Matučio gimtinėje Zomčinėje, įrašomos į Tarptautinio poezijos pavasario festivalio programą.

Akimirkos: šventės metu folkloro klubo „Liktužė“ nariai dovanojo giesmes ir dainas. 27 jų rankose plevenančios žvakės simbolizuoja 27 atkurtosios draugijos narius.

XXVII knygos mėgėjų draugija plačiai žinoma Sankt Peterburgo bibliofilamas, Lenkijoje, Izraelyje, JAV, kur gyvena garsusis filatelijos tėvas Jonas Variakojis. Draugija – tarptautinė: tarp jos narių – žymus ekslibrisininkas Stanislovas Gasiūnas iš Sankt Peterburgo, Sigitas Birgelis iš Punsko, "Aušros" leidyklos direktorius.

Nuo pirmųjų knygų švenčių, išleista apie 30 įvairių leidinių – parodų katalogų. Dalis jų – kartu su V.Kudirkos viešąja biblioteka, V.Staniulio knygynu, surengta tarptautinių konferencijų.

"Bendradarbiaujame su Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi, Kauno apskrities viešąja biblioteka, Kauno trečiojo amžiaus ir Medardo Čobuto trečiojo amžiaus universitetais, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Lietuvos universitetų moterų asociacija, Kauno technologijos universitetu, Pasaulio lietuvių bendruomene, Šveicarijos lietuvių bendruomene ir Šveicarijos lietuvių knygos klubu", – plačiu bičiulių tinklu džiaugėsi D.Poškienė.

Istorijos ženklai

Draugijos rūpestis, anot jos pirmininkės, kaip ir pirmtakų, – nepamiršti knygos žmonų, Lietuvos raštijos pradininkų. Kilnia misija užsiima draugijos narys, Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis. Jo iliustruotas pranešimas skirtas pirmosios lietuviškos knygos autoriui, jo 500 metų jubiliejaus minėjimui ir pastangoms, sutelkus valstybės institucijas, visuomenines organizacijas, surasti M.Mažvydo kapą ir susigrąžinti Lietuvai.

Išsamiau su XXVII knygos mėgėjų draugijos veikla galima susipažinti Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje veikiančioje parodoje "3 x 9 = 27". "Muziejuje saugoma garsi vieno iš draugijos įkūrėjų Pauliaus Galaunės spinta, prieškario ir jau atkurtosios draugijos leidiniai, archyvai. Nepaprastai išsamus Alvydo Surblio, Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininko, darbas "Tarpukario 27 knygos mėgėjų draugijos leidiniai ir jos narių asmeninių bibliotekų, autografuotos knygos Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje". Didelė dalis prieškario draugijos narių asmeninių bibliotekų rinkinių saugoma šioje bibliotekoje, kur dar veikia ši paroda", – pastebėjo draugijos vadovė.

Simbolis: draugijos narių Vladimiro Beresniovo ir Juozo Rimkaus rankose – jubiliejinis tortas.

Pirmieji dokumentai apie XXVII knygos mėgėjų draugijos įkūrimą ir veiklą nuo 1931 iki 1940 m., kai, kaip ir visoje Lietuvoje veikusios pažangios organizacijos buvo uždarytos, saugoma Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Būsimo knygos muziejaus kūrėja dr. Alma Braziūnienė ir bibliotekos komanda parengė parodą "Dirbti lietuviškai knygai". Su paroda galima susipažinti http://eparodos.mab.lt/sxxvii-knygos-megejai-1930-1940-dirbti-lietuviskai-knygai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alvydas

Alvydas portretas
Prisijungiu prie linkėjimų Kęstučiui Ignatavičiui ir to paties linkiu nenuilstančiai Daliai Poškienei, visos čia aprašytos šventės ir atkurtos 27 knygos mėgėjų draugijos, švenčiančios 90-metį, sielai.

manantys

manantys portretas
Gerbiamam Kęstučiui Ignatavičiui linkime stiprios sveikatos ir jaunatviškos energijos .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių