Tarptautinėje parodoje „Belaukiant krypties“ – melancholiškas laukimas

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 9 d. Kaune, VDU menų galerijoje „101“ (Muitinės g. 7), atidaroma paroda „Belaukiant krypties“. Parodoje bus pristatomi dviejų menininkių Niamh Seana Meehan (NI) ir Gintės Reginos (LT) darbai.

Ši paroda vainikuos Kauno menininkų namų (KMN) mainų rezidencijų projekto „DeMo“ („Dekoduojant modernybę“) programos visų metų renginius. Į projektą, kuris prasidėjo dar 2020 metų pradžioje, tiesiai iš antrojo karantino nežinomybės į aktyvią veiklą birželio ir liepos mėnesiais žengė 3 menininkės, atrinktos bendradarbiaujant su partneriais iš Serbijos ir Prancūzijos. Tai – tarpdisciplininė menininkė Marija Marković (SRB), kuri Kaune pristatė instaliaciją „Kvėpavimo vadovas“, teatro režisierė Marija Krstić (SRB) su performansų serija „Savanoriška tremtis“ bei tarpdisciplininė menininkė Beatrice Celli, kuri savo rezidencijos KMN metu vystė tyrimą, susijusį su lietuvių tautosaka, ypatingą dėmesį skiriant Velnių muziejui.

Mainų rezidencijų programos „DeMo“ koordinatorė, kuratorė Agnė Bagdžiūnaitė džiaugiasi, kad rezidencijų programos planai ir projektai, nepaisant pandemijos sukeltų iššūkių toliau tęsiasi. Tęstinumo idėja, anot jos, svarbi ne tik kūrėjų darbams, bet ir pačiai programai. Rugsėjo mėnesį įvyksiančioje parodoje „Belaukiant krypties“ eksponuojamos menininkės N. S. Meehan (Šiaurės Airija) ir G. Regina (Lietuva) buvo pirmosios mainų rezidencijų programos „DeMo” dalyvės. 2020 metų vasario mėnesį abi menininkės rezidavo partneriaujančiose organizacijose: Niamh Seana Meehan dirbo KMN, o Gintė Regina – Šiuolaikinio meno centre Derry~Londonderry. Vėliau, tais pačiais metais, Šiuolaikinio meno centre Derry~Londonderry jos surengė individualias parodas vienu metu, kurių pagrindu ir yra surengta paroda „Belaukiant krypties“.

Organizatorių nuotr.

Gyvenimas neapibrėžtumo sąlygomis

„Šiandien mes gauname daug nurodymų, kaip elgtis, kur galime eiti, kaip bendrauti. Viena vertus, nurodymų žinojimas, kaip toliau elgtis, bent trumpam gali suteikti minimalaus saugumo iliuziją, kita vertus – prekariškumas, plačiąja prasme suprantamas kaip egzistencinis nesaugumas, nestabilumas ar pažeidžiamumas niekur neišnyko, tik dar labiau sustiprėjo. Nuolat esame primenami pandemijos sukelto dar stipresnio netikrumo jausmo dėl ateities. Šis laukimo jausmas sunkiuoju metu virtęs pastovia būsena suteikia mums ne vilties bet kokių pokyčių tikimybei, o veikiau atima galimybę iš viso ką nors suplanuoti bent netolimai ateičiai“, – skelbiama parodos „Belaukiant krypties“ aprašyme.

Viena iš parodoje dalyvaujančių menininkių Gintė Regina yra lietuvių video menininkė-režisierė, pabaigusi vizualiųjų menų studijas Londone, ji šiuo metu kuria tarp Anglijos ir Lietuvos. Tai bus pirmasis kartas, kai menininkės darbus bus galima pamatyti Lietuvoje. Savo darbuose autorė daug dėmesio skiria klausimams susijusiems su įsivietinimu ir, ką reiškia būti nesusijusiam su bet kokia konkrečia vieta ar geografine vietove. Iki šiol menininkė yra sukūrusi 5 trumpametražius filmus, kurių centre – jaunų moterų melancholiški portretai. Gintės filmuose dažnai pasitaikantis klajonių motyvas subtiliai atsiskleidžia ne tik kuriamų personažų pagalba, bet naudojant ir filmavimo trajektorijos, garso takelio ir netgi kolorito intensyvumo priemones.

N. S. Meehan yra tarpdisciplininė menininkė, kurianti daugiausiai Šiaurės Airijoje. Savo meninėje praktikoje Niamh derina performansą, vaizduojamąjį meną, kalbą ir poeziją. Ją domina kalbiniai nesusipratimai, neaiškumai ir tyla. Anot menininkės, ji savo praktikoje tiria šiuolaikinį istorijų pasakojimą ir tai, kaip mes keičiamės informacija remdamiesi klaidomis, susijusiomis su minties vertimu į tekstą. Menininkė siekia išjudinti kalbą, suteikiant jai dar daugiau performatyvumo ir atsisakant griežtos struktūros arba ją subtiliai išjuokiant.

Meninis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Šiaurės Airijos

Padedant Lietuvos kultūros institutui ir buvusiai Lietuvos kultūros atašė Londone Justei Kostikovaitei KMN pradėjo bendradarbiauti su Šiuolaikinio meno centru CCA Derry~Londonderry mieste. Kartu šios institucijos jau antrus metus vykdo mainų rezidencijų projektą „DeMo” („Dekoduojant modernybę“). Programos tikslas yra ne tik sudaryti sąlygas pradedantiesiems menininkams tęsti kūrybines praktikas pabaigus studijas, skatinti kultūrinius mainus, bet ir tirti skirtingų modernybių sąryšius, analizuoti modernybės vystymosi procesus, jų eigą skirtinguose socialiniuose ir kultūriniuose kontekstuose.

Organizatorių nuotr.

Menininkių N. S. Meehan (Š. Airija) ir Gintės Reginos (Lietuva) paroda „Belaukiant krypties” dar tik labiau sustiprins KMN bendradarbiavimą su Šiuolaikinio meno centru CCA (Derry~Londonderry). „Abi institucijos rugsėjo mėnesį paskelbs naują atvirą kvietimą, pakviesiantį Lietuvoje ir Š. Airijoje gyvenančius menininkus teikti paraiškas ir projektinius pasiūlymus naujam rezidencijų etapui kilimo, nuo žodžio kilti, tema,” – tolimesniais planais dalijasi kuratorė A. Bagdžiūnaitė.

Mainų rezidencijos „DeMo“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.


Kas? Niamh Seana Meehan (NI) ir Gintė Regina (LT) „Belaukiant krypties”

Kur? VDU menų galerijoje „101” (Muitinės g. 7)

Kada? Rugsėjo 9 d., 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių