Sielą virpinanti muzika: po atviru dangumi ir istoriniais skliautais

  • Teksto dydis:

Nenumaldomai artėjant vasarai, paskutinius koncertus skaičiuoja ir šiųmetinis Pažaislio muzikos festivalis. It gurmanų namuose, baigiant šventei bus pasiūlyta išskirtinių muzikos skanėstų.

Ant marių kranto

Tradiciniu tapęs festivalio koncertas "Johanno Strausso muzika ant vandens" į Kauno jachtklubą pakvies jau šį ketvirtadienį. Ryšys tarp muzikos ir vandens visose pasaulio kultūrose nuo seno yra labai glaudus. Tad nenuostabu, kad daugelis kompozitorių, įkvėptų ežero paviršiaus raibuliavimo, upės srovės sūkurių ar banguojančios jūros, rašė kūrinius, bandančius atkartoti stichijos žavesį. "Tobulos atostogos: nuolatinis lietus, upelio čiurlenimas ir šiltas kambarys, kuriame aš galiu kurti muziką", – savo atsiminimuose rašė pats valso meistras Johannas Straussas.

Muzikos garsai, sklindantys glotniu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą akustinį įspūdį, lyg atsklisdami iš neišmatuojamų tolių ar žmogaus sielos gelmių. Romantiškos aplinkos mėgėjams Pažaislio muzikos festivalis siūlo nepraleisti progos ir pasimėgauti idilišku vakaru, kai saulės žara nušviečia pušų viršūnes, mariose supasi jachtos, o vandeniu grakščiai sklendžia melodingieji Vienos muzikos karaliaus valsai, trankios ir energingos polkos bei arijos iš mėgstamiausių operetės žanro kūrinių.

Šiemet į svaigųjį Vienos garsų sūkurį klausytojus įtrauks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas kolektyvo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Modesto Pitrėno. Į šventinę garsų fiestą įsilies nuostabios vokalistės Margaritos Levčuk pasirodymas. Ši jauna baltarusių dainininkė prieš dvejus metus tapo Virgilijaus Noreikos vardo konkurso diplomante. Jos pasirodymai konkurso metu buvo išskirtiniai – tarsi žavūs, nuotaikingi muzikiniai spektakliai.

Dainininkė baigė choro dirigavimo specialybę Bresto muzikos kolegijoje, o prieš trejus metus dainavimo studijas Baltarusijos muzikos akademijoje. Jau penkerius metus ji yra koncertinės organizacijos "Muzzic Dom Classica" solistė, neseniai pradėjo karjerą Minsko Didžiajame nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Valsų sūkuryje klausytojams paklysti neleis skambių frazių ir iškalbingų faktų nestokojantis muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Muzikos garsai, sklindantys glotniu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą akustinį įspūdį, lyg atsklisdami iš neišmatuojamų tolių ar žmogaus sielos gelmių.

Muzikiniai dialogai

Rugpjūčio 23 d. Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje skambės daug negirdėtos muzikos aprėpianti programa "Muzikiniai dialogai", kurią parengė du bičiuliai – vienas ryškiausių Lietuvos obojininkų Robertas Beinaris ir JAV vienu originaliausių vargonininkų pripažintas Virginijus Barkauskas.

Skambės vokiečių baroko meistrų Johanno Ludwigo Krebso ir Johanno Sebastiano Bacho, Lietuvos atstovų Giedriaus Svilainio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juozo Naujalio ir Vaidos Striaupaitės-Beinarienės, slovakų romantiko Jano Levoslavo Bella, XIX a. pabaigos prancūzų kompozitoriaus Louiso Vierne, jauno Slovėnijos kūrėjo Matejaus Bonino bei Niujorke reziduojančių jaunosios kompozitorių kartos atstovų Matthew Korauso, Ola Gjeilo ir Bernardo Wayne kūryba.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorius, menų daktaras, pučiamųjų instrumentų katedros vedėjas R.Beinaris savo kelią į muzikos pasaulį pradėjo Kaune. Po studijų jis stažavosi Liono nacionalinėje muzikos konservatorijoje. Šio muziko kelias nužymėtas svariomis pergalėmis tarptautiniuose konkursuose, koncertais puikiausiose salėse, meistriškumo pamokomis su žymiausiais obojaus pedagogais.

Įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje ir kaip solistas R.Beinaris koncertavo daugelyje Europos šalių. Greta įprasto obojaus repertuaro jo koncertuose dažnai skamba lietuvių kompozitorių muzika. Jau daugiau nei dešimtmetį jis metų organizuoja Lietuvos obojininkų čempionatą, tarptautinį Liutauro Vėbros vardo obojininkų konkursą, tarptautinį kamerinių ansamblių konkursą "Muzikinė akvarelė" ir tarptautinį obojininkų festivalį.

Prieš keletą metų R.Beinaris buvo įtrauktas į Prancūzijos medinių pučiamųjų instrumentų gamintojo "Buffet Group" sudarytą žymiausių obojininkų sąrašą, o neseniai tapo Lietuvos muzikų sąjungos įsteigto apdovanojimo "Auksinis diskas" prizininku.

V.Barkauskas – koncertuojantis vargonininkas bei Niujorko Šv.Elžbietos bažnyčios muzikinis vadovas. Jis studijavo LMTA, prof. Leopoldo Digrio vargonų klasėje, gavęs JAV vyskupų konferencijos stipendiją mokėsi Šv.Juozapo vardo koledže Indianos valstijoje ir įgijo magistro laipsnį. Jau daugiau nei ketvirtį amžiaus atlikėjas gyvena Niujorke. Šio muzikanto koncertų maršrutai apraizgę visas jo antrąja tėvyne tapusios šalies valstijas ir Kanadą, atlikėjas dažnai svečiuojasi gimtojoje šalyje, suteikdamas progą Lietuvos publikai pasiklausyti jo atliekamos muzikos.

Puoselėdamas lietuvišką kultūrą užsienyje, savo koncertuose V.Barkauskas supažindina klausytojus su lietuvių kompozitorių kūriniais. Pasak muzikos kritikų, šiandienis jo muzikavimas prilygsta "aukštajam pilotažui". Puikių atsiliepimų jis sulaukė po koncertų didžiausiose Vašingtono, Čikagos, San Francisko, Bostono, Baltimorės, Niujorko katedrose, Niujorko Linkolno centre. Kaip teigia muzikos vertintojai, V.Barkausko vargonavimo technika ‑ fenomenali, o meninis pojūtis nepriekaištingas.

Bendrumų beieškant

Rugpjūčio 24 d. Birštono kurhauze programą "Vidurio Europos ritmai ir melodijos" Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys tenoras Mindaugas Zimkus, altininkas Ainis Kasperavičius ir pianistė Paulė Gudinaitė.

Koncerto metu klausytojai ras atsakymą į intriguojantį klausimą ‑ kas sieja vidurio Europos šalis? Galbūt tai nevaržoma aistra, ugningi šokių ritmai, o galbūt paslaptingos ir subtilios melodijos? Muzikos garsų pagalba keliaudami per Čekiją, Slovakiją, Vengriją ir Rumuniją, klausytojai išgirs unikalų šių šalių garsinį bei žanro koloritą.

Koncerto metu skambės gurmaniškas rumunų kompozitoriaus George Enescu ciklas tenorui ir fortepijonui "Septynios Clément Marot dainos", subtilios čekų kompozitoriaus Antonino Dvoráko "Keturios romantinės pjesės", ugninga, Balkanų šalių tautų muzikos ritmais ir intonacijomis persmelkta vengrų kompozitoriaus Maroso Rudolfo "Balkaniškoji siuita" altui ir fortepijonui. Žaismingumo programai suteiks puikiai pažįstamos arijos iš įvairių žaviojo Imrės Kálmáno operečių.

Klausytojams gerai žinomas dainininkas M.Zimkus – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, vokalinį meistriškumą ugdęs pas prof. Virgilijų Noreiką. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dainininkas debiutavo prieš 15 metų ir nuo to laiko kuria vaidmenis visuose Lietuvos teatruose. Atlikėjas dažnai kviečiamas atlikti tenoro partijas oratorijose bei kantatose, jo repertuare itin gausu dainos žanro ciklų bei moderniosios muzikos kūrinių.

Pianistė P.Gudinaitė tikra kamerinės muzikos žinovė. Prieš dvejus metus ji apgynė menų daktaro disertaciją, kurioje nagrinėja soneto įprasminimo vokalinėje muzikoje ypatumus. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatė, ji nuolatos gilina savo žinias tobulindamasi meistriškumo kursuose bei Lied žanrui skirtuose seminaruose, o įgytą patirtį noriai perteikia dėkingiems klausytojams, dažnai koncertuodama su įvairiais atlikėjais.

Vilniuje gimęs A.Kasperavičius groti smuiku pradėjo būdamas penkerių. Vėliau, besimokydamas Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje ėmė groti altu. Studijavo LMTA, Eseno menų universitete bei Sarbriukeno aukštojoje muzikos mokykloje. Dar studijų Vokietijoje metais atlikėjas pradėjo reikštis kamerinės muzikos srityje, jau 14 metų yra fortepijoninio kvarteto "Et Arsis" narys. Talentingas altininkas tapo daugelio tarptautinių konkursų laureatu, jam buvo skirtos net trijų fondų stipendijos. Meistriškumo pamokas pas gausybę alto bei kamerinio muzikavimo pedagogų lankęs A. Kasperavičius yra įrašęs nemažai video ir audio medžiagos Vokietijos ir Bulgarijos transliuotojams, bendradarbiavo su šešiais kameriniais bei simfoniniais Vokietijos orkestrais, grojo solo su šios šalies bei Lietuvos simfoniniais kolektyvais. Altininkas bendradarbiauja su moderniąją muziką rašančiais kompozitoriais, o grodamas orkestruose muzikavo įvairiausiose pasaulio šalyse. Jau septynerius metus A. Kasperavičius dirba pedagoginį darbą Sarbriukeno aukštojoje muzikos mokykloje.

Operos žvaigždės

Rugpjūčio 25 d. Jonavos Joninių slėnyje vyks koncertas, kurio galėtų pavydėti didžiausios pasaulio scenos ar festivalių arenos. Programoje "Operos žvaigždės" susitiks atlikėjai, be kurių neįsivaizduojamas operos žanro gyvenimas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Tie atlikėjai, tai tenoras Kristian Benedikt, kuriam vos prieš kelis mėnesius plojo Niujorko "Metropolitan" operos teatro publika ir dirigentas Constantine‘as Orbelianas su Kauno miesto simfoniniu orkestru, kurių įrašyta kompaktinė plokštelė buvo nominuota "Grammy" apdovanojimui operos žanro kategorijoje.

Be jokios abejonės, tokio kalibro renginys negali apsieiti be Kauno valstybinio choro, dalyvaujančio bene visuose "Vilnius City Opera" operų pastatymuose ir šiemet mininčio 50 metų veiklos jubiliejų. Programoje skambės iškiliausios arijos, galingi chorai ir įspūdingos uvertiūros iš į operos žanro aukso fondą įtrauktų sceninių veikalų.

Pagrindinis vakaro svečias, tenoras Vaidas Vyšniauskas, užsienyje geriau žinomas kaip Kristian Benedikt, tarptautinį pripažinimą pelnė kaip vienas geriausių Otelo vaidmens atlikėjų Giuseppe Verdi operoje "Otelas". Šią sudėtingą rolę jis dainavo daugiau nei 120 kartų, jo Otelas skambėjo Meksiko "Opera de Bellas Artes", Veronos "Teatro Filarmonico", Vienos valstybiniame operos, Miuncheno Bavarijos valstybiniame, Sankt Peterburgo "Marijos", Monrealio operos ir daugelyje kitų teatrų. Pernai dainininkas debiutavo Niujorko "Metropolitan" operos teatre Samsono vaidmeniu Camille Saint-Saënso operoje "Samsonas". Naujausi jo pasirodymai Kalafas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Samsonas ir Germanas "Vilnius City Opera" projektuose, Andrė Šenjė Triesto operos teatre bei Kalafas Buenos Airėse. Artisto ateities planuose ‑ Don Alvaro Lisabonoje, Germanas "Metropolitan" operos teatre, Erikas Bilbao operos teatre, kur skrajojantį olandą dainuos žymusis baritonas Brynas Terfelis. Šiais metais V.Vyšniauskas įrašų kompanijoje DELOS išleido debiutinį albumą.

Atlikdamas įvairius dramatinio tenoro vaidmenis dainininkas pasirodė daugelyje žinomiausių operos teatrų bei festivalių, dainavo diriguojant tokioms scenos įžymybėms kaip Antonio Pappano, Riccardo Chailly, Asher Fisch, Renato Palumbo, Valeri Gergiev, Alexander Vedernikov ir kt. Dainininkas praėjusius dešimt metų tobulinosi pas žymų italų dainavimo pedagogą Gianfranco Cecchele, ypatingą dėmesį skirdamas italų operai ir Mario del Monaco vokalizavimo tradicijai. Iki tol vokalo paslapčių atlikėjas sėmėsi pas Virgilijų Noreiką, Jaakko Ryhäneną bei Robertą Lloydą.


Kas? Koncertas "Johann Strauss muzika ant vandens".

Kur? Kauno jachtklube.

Kada? Rugpjūčio 22 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Muzikiniai dialogai".

Kur? Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

Kada? Rugpjūčio 23 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas "Vidurio Europos ritmai ir melodijos".

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Rugpjūčio 24 d. 19 val.

 

Kas? koncertas "Operos žvaigždės".

Kur? Jonavos Joninių slėnyje.

Kada? Rugpjūčio 25 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių