Pristatytos M. Baranauskaitės dirbtuvės sofoms

Sėdžiu ant sofos beklausydama Marijos Baranauskaitės pasakojimo. Sofa labai jau padėvėta - apiplyšus, pridulkėjus, bjaurios geltonos spalvos.

Bet tuoj ji taps: vaikinu su kuriuo susipykom dėl mano beribio švelnumo poreikio, drauge. kurią reikia paguosti, mama, kuri purto kilimus prieš Velykas (nes čiaudau) ir galų gale - vienintele pasaulyje sofa, kaip pasakytų mažasis princas.

Ir viskas dėl to, kad M. Baranauskaitė, kuri šiuo metu studijuoja tarptautinėje klounados Philippe Gulier mokykloje Paryžiuje, sumanė šį projektą - “Sofos projektą". Ir dėl to, kad Gildas Aleksa, Šelterio įkūrėjas ir kūrėjas pamėgo Mariją ir jos darbus, tad ją pasikvietė į Šelterį kurti.

O projektui netrūksta originalumo – jis skirtas “ir žmonėms, ir ne žmonėms” kaip pasakoja pati Marija. Tad Šelteryje prieš kibdama į darbą ji apšilinėja ne tik pati, bet ir apšildo sofas įvairiais pratimais.  "Jei pati prasitampau, tai ir sofą taip pat pratempiu", - sako Marija.

„Tokiu būdu aš tiriu žmogaus santykį su sofa, o tai veda į žmogaus santykį su žmogumi, o šis veda į žmogaus santykį su savimi pačiu", - teigia ji. 

Beje, būtent šie Marijos pratimai man šiandien ir padėjo rasti savo “gyvenimo sofą”.

Žiūrovai – tai labai svarbi šiuolaikinio meno kultūros dalis, sutinkam su Marija. Klausimas: ar jais gali būti sofos? Pasirodymai gyvūnams, augalams jau vyksta. Galbūt išaušo ir baldų valanda? Nors sofos negirdi, nereaguoja, tavęs ir pasaulio suprasti, pajusti negali, visgi sau pameluoti ir įsivaizduoti, jog tu gali būti išgirstas ir suprastas – intriguojanti, smagi ir įkvepianti praktika.

Paklausiu Marijos, ar vis dėlto jai reikės žiūrovų - žmonių. Ji atsiveria, jog vis dėlto dar svarsto įvairias galimybes, kaip pristatyti projektą žmonėms: „Vienaip ar kitaip žmonių šiame projekte tikrai reikia, nes sofos be jų net iš vietos negali pajudėti.”

Taigi, kuo žmonės skiriasi nuo sofų, kaip sofos ir žmonės gali išeiti iš komforto zonos, galėsite sužinoti atėję į projekto pristatymą liepos 15 dieną edukaciniame cirko festivalyje „Cirkuliacija‘18“, Kaune, bei rugsėjo 6 dieną tarptautiniame šiuolaikinių scenos menų festivalyje „Naujasis Cirko Savaitgalis‘18“, Vilniuje. O jei anksčiau norėtumėte atrasti magišką M. Baranauskaites pasaulį, kuriame visos gyvenimo problemos yra dovana, kviečiame į dirbtuves “Shit is a gift”, kuriose ji mokys bufonados subtilybių. Dirbtuvės vyks balandžio 30, gegužės 1 ir 2 d. Kauno kameriniame teatre.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių