Šančiai intensyviai ruošiasi paradui „Kėdė“

Žemųjų Šančių bendruomenė intensyviai repetuoja šokių judesius, nes jau rugsėjo viduryje čia įvyks bendruomenės renginys „Šančinės“, o jo pagrindinis akcentas – paradas „Kėdė“.

Repeticijos nuotaikos

Antradienio vakarą Žemųjų Šančių bendruomenė susirinko į jau ketvirtąją parado „Kėdė“ repeticiją. Šį kartą norėjosi pažiūrėti, kaip jau ankstesnėse repeticijose išmokti šokių judesiai atrodo A.Juozapavičiaus prospekte, kur rugsėjo viduryje ir vyks didysis Šančių paradas.

„Kiekviena repeticija yra kitokia. Iš pradžių galvojome apie judesį ir savo įvaizdį, tada pradėjome ruošti galvos apdangalus, dar vis tebemąstome apie galutinį kostiumą, kuriuo pasipuošime parado dieną. Toliau tobulinome choreografiją, tad dabar norisi viską sujungti į visumą.

Bandome pirmą kartą praeiti visą trasą, kuri bus parado metu, rugsėjo 16-ąją dieną. Parado maršrutas – nuo Šančių poliklinikos iki Panemunės tilto. Tai jau ketvirtoji repeticija, į kurią renkasi Žemųjų Šančių bendruomenė. Žinoma, kitos bendruomenės taip pat repetuoja ir ruošiasi paradui, bet kadangi mes esame organizatoriai, jaučiame daugiau atsakomybės“, – kalbėjo viena organizatorių Vita Gelūnienė. Ji pridūrė, kad iki pat parado dienos bendruomenė gludins judesius tam, kad šventinę dieną viskas atrodytų nepriekaištingai.

„Mano darbas yra stebėti vieną grupę ir įsivaizduoti, kaip atrodys visas paradas, kiek tai užtruks laiko, kur galime sustoti, pakartoti judesius, kaip užpildyti atsiradusias tuščias erdves“, – kalbėjo parado režisierius Andrius Kurienius.

Šį kartą repeticijoje dalyviai pasipuošė savo rankomis gamintomis gulbėmis. Repeticijos ritmą kūrė būgnininkai, o už jų šoko sulankstomomis kėdėmis nešini šančiškiai. Visa kompozicija dar bus šlifuojama iki parado dienos.

Įvaizdžio kūrimas

V.Gelūnienė pasakojo, kad Žemųjų Šančių bendruomenėje kilo didelis minčių lietus, kokie akcentai atspindi šio rajono dvasią. Vietos gyventojai tikino, kad Šančių neįsivaizduoja be upės ir didžiausios paukščių lesyklos, todėl buvo nuspręsta, kad gulbė parade būtinai turi būti. Iš pradžių reikėjo atrasti medžiagas ir kontūrus, kaip galėtų atrodyti gulbė.

„Tikrai įdomus renginys laukia, labai ruošiamės, tikimės labai gero rezultato. Kai kurių neina išjudinti, bet kiti ateina ir labai smagu. Aš pati nusprendžiau labai atsitiktinai. Iš pradžių bendruomenė prašė kėdžių, aš kaip tik turėjau. Ėjau pro neįgaliųjų centrą, kur jie pirmą kartą buvo susirinkę, pagalvojau, kad pažiūrėsiu. Dar tada tik kompiuteryje gulbės griaučius turėjo, aš pasižiūrėjau ir pasakiau, kad paprasta padaryti iš fanieruotės, nes aš buvau braižybos mokytoja, tad kilo noras padėti“, – sakė parade dalyvauti susigundžiusi vietos gyventoja Regina Sabulienė.

Moteris pasakojo, kad iš pradžių kolegoms nesisekė suręsti gražių gulbių, tad jai teko karūnas neštis į namus ir taisyti, tačiau rezultatu ji vis tiek labai džiaugiasi. Jos anūkė gražiai nudažė, tad gulbės įgavo žavesio.

Kviečia prisijungti

Į tradicija tapusią Šančių bendruomenės šventę „Šančines“ šiemet kviečiama ateiti ne tuščiomis, o rankose laikant kėdę ir kartu sudalyvauti dideliame parade. Tai šančiškių kvietimas visoms miesto ir rajono bendruomenėms išeiti į pagrindinę Šančių gatvę – A.Juozapavičiaus pr. – ir kartu švęsti bendrystę.

„Kėdę, kaip pagrindinį parado ir šventės akcentą, pasirinkome, nes tai – mūsų saugios ir asmeninės erdvės simbolis. Kai mes savo namų dalį išnešame į bendrą erdvę, mes kartu skelbiame, kad mes, kaip bendruomenė, savo mieste jaučiamės kaip namuose“, – kėdės prasmę parade paaiškino V.Gelūnienė.

Organizatoriai tikisi, jog ši valandą trunkanti eisena pritrauks ir suvienys miesto ir rajono bendruomenes bei iš kitur atvykusius bendraminčius. Tikimasi, kad įvairios bendruomenės išeis į pagrindinę Šančių gatvę ir kartu pražygiuos „Kėdės“ parade, o po jo pasimėgaus pikniku ant Nemuno kranto. Šančiškių norai ambicingi – jie viliasi, kad parade dalyvaus pusė tūkstančio dalyvių, tad jau dabar reikia burtis į bendruomenę, griebti kėdę į rankas ir pradėti ruoštis žygiuoti, smagiai praleisti laiką kartu su tais žmonėmis, kurie nuolat jus supa – su bendruomene.

Šančių paradas „Kėdė“ vyks rugsėjo 16-tą dieną. 11 val. parado dalyviai renkasi Mažeikių g. ir A.Juozapavičiaus pr. sankirtoje, o jau 12 val. visos bendruomenės pajuda link Panemunės tilto.

Parado finalas ‒ piknikas prie Nemuno „Atvaryk ‒ pasėdėsim“ – prasidės 13 val. Jo metu vyks Šančių kultūros kolektyvų pasirodymai, didžiosios skulptūros „Bendruomenės kėdė“ išardymo akcija, originaliausių parado dalyvių apdovanojimai ir kiti smagūs veiksmai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šančių Vanda

Šančių Vanda portretas
Niekaip nesuprantu, kas čia per šventė? Pasiimti kėdė, apsirengti kaip karnavalui ir mieste sukėlus nežmonišką triukšmą blaškytis su popierinėm karūnom ir vienodom maikėm. Kažkas iš serijos ,,bile darykim''... atrodo, kaip energetinio gėrimo padauginę... Daugelio veidai nei linksmi, nei ką... bubmesys, šūkavima.. kažkas primityvaus siekiant dėmesio. Nei šeši nei devyni... paradas kėdė.. bum bum... autobusai pypu pypu... Ką tai simbolizuoja? Vaizduotės ar inteligencijos trūkumą?

Vaida

Vaida portretas
Super taip ir toliau...

Vytautas

Vytautas portretas
Būtinai atvyksiu į gimtuosius ir mylimus Šančius. Šaunuoliai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių