Pažaislio muzikos festivalis skelbia vasaros pradžią

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį nepakartojama aura dvelkiančiame Pažaislio vienuolyno kiemelyje prasidės kauniečių ir visos Lietuvos melomanų išsiilgtas XXIII Pažaislio muzikos festivalis.

Atidarymo išvakarėse, birželio 2 d., išgirsime festivalio šauklius – Kauno kariliono varpus, kuriais skambins Julius Vilnonis.

Simboliška, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto festivalio įžanginį koncertą pradės laisvės varpas – nuliedintas Filadelfijoje (JAV) ir 1922 m. Kaunui padovanotas lietuvių emigrantų kaip Laisvės simbolis išsivadavusiai tautai.

Skirta maestro atminimui

Pradedamasis festivalio koncertas lydimas kilnios idėjos – jis dedikuotas lietuvių operos legendos maestro Virgilijaus Noreikos atminimui. Šia iškilia proga scenoje jėgas suvienys iškiliausi Lietuvos muzikos kolektyvai: Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras. Greta jų išgirsime tris ypatingus solistus – buvusį V.Noreikos mokinį tenorą Edgarą Montvidą ir du neseniai nuvilnijusio V.Noreikos dainininkų konkurso laureatus: viešnią iš Ukrainos, specialųjį prizą konkurse pelniusį sopraną Tetianą Zhuravel ir antrosios konkurso premijos laureatą baritoną Modestą Sedlevičių.

Pradedamasis festivalio koncertas lydimas kilnios idėjos – jis dedikuotas lietuvių operos legendos maestro Virgilijaus Noreikos atminimui.

T.Zhuravel kelionę į muzikos pasaulį pradėjo mokydamasi groti fortepijonu Čerkasų (Ukraina) muzikos mokykloje. Vėliau, studijuodama Ukrainos pedagoginiame universitete, ji nusprendė tapti operos soliste ir įstojo į Ukrainos muzikos akademiją. Sėkmingai užbaigusi studijas, dalyvavusi daugelyje meistriškumo kursų pas pasaulyje žinomus vokalo pedagogus,  tapo ne vieno tarptautinio konkurso laureate ir pradėjo savo kelionę per operos teatrų scenas. Trejus metus dainavo pagrindines soprano partijas Kijevo nacionaliniame operetės teatre, o šiuo metu dirba Vengrijos valstybiniame ir Lvovo nacionaliniame operos teatruose, bendradarbiauja su organizacija "Open Opera Ukraine", Vengrijos nacionaliniu choru, Belgijos nacionaliniu orkestru ir kitais kolektyvais.

E.Montvidas – gimtojoje šalyje itin laukiamas dainininkas, kurio pasiekimus Lietuvos Respublikos Prezidentė įvertino medaliu "Už nuopelnus Lietuvai". "Balso juvelyras, niuansų meistras, poetas, filosofas, didelis artistas" – taip E.Montvidą apibūdina muzikos kritikai. Pasiklausyti minkšto ir lankstaus dainininko tenoro visuomet noriai susirenka būriai klausytojų, išsiilgusių išskirtinės vokalinės kultūros. Po studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje E.Montvido karjera klostėsi sklandžiai ir kryptingai, kol atlikėjas tapo vienu geidžiamiausių tenorų visos Europos ir kitų užsienio šalių teatruose.

M.Sedlevičius – vienas ryškiausių jaunosios kartos Baltijos šalių dainininkų, lydimas sėkmės tiek operos, tiek koncertų scenose. Studijas jis pradėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau mokėsi Manheimo (Vokietija) muzikos ir teatro universitete, kur tęsia magistrantūros studijas pas profesorę Snežaną Stamenković. Laimėjęs Milano teatro "La Scala" stipendiją solistas vienus metus tobulinosi Italijoje, kur prasidėjo jo kelias į profesionalią operos sceną. M.Sedlevičius, bendradarbiaudamas su pianiste Anna Anstett, laimėjo daugybę prizų įvairiuose tarptautiniuose konkursuose, o pasirodymai operos spektakliuose šio sezono metu įgavo didžiulį pagreitį – Italijos, Vokietijos ir kitų šalių teatruose jis atliko pagrindines baritono partijas. Kito sezono metu jaunojo solisto debiutais galės džiaugtis Estijos ir Lietuvos nacionalinių operos teatrų publika.

Kolektyvų darna

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras greitai minės savo veiklos trisdešimtmetį. Dirigento Gintaro Rinkevičiaus iniciatyva 1988 m. suburtas jaunų muzikų kolektyvas pirmąjį koncertą klausytojams surengė 1989 m. sausio 30 d. Su neblėstančia energija, originaliomis programomis ir aukštu meistriškumu į Lietuvos muzikinį gyvenimą įsiveržęs orkestras greitai sukūrė savo tradicijas, kurių esminiai bruožai – ypatingi gimtadienio, sezono pradžios ir pabaigos koncertai, unikalios teminės programos, lietuviškų simfoninių partitūrų premjeros, koncertiniai ir sceniniai operų pastatymai. Orkestro muzikavimą šiltai sutiko daugelio kraštų publika, gerai vertino kritikai.

Įspūdingiausius operos chorų partitūrų puslapius atliksiantis Kauno valstybinis choras jau žengia 50-ųjų veiklos metų link. Iki šiol jam vadovauja choro įkūrėjas, Lietuvos kultūros ir meno nacionalinės premijos laureatas profesorius Petras Bingelis. Išskirtine garso kokybe ir itin plačia dinamine raiškos skale pasižyminčio choro repertuaro apimtys artėja link dviejų šimtų pasaulinės muzikos klasikos lobynui priklausančių didelės apimties vokalinių-instrumentinių kūrinių partitūrų. Choras yra nuolatinis valstybinėms šventėms ir iškiliems įvykiams paminėti skirtų renginių dalyvis, o kiekvieną rytą transliacijas pradedantis Lietuvos radijas klausytojus pasitinka ką tik atnaujintu choro atliekamos "Tautiškos giesmės" įrašu.

Nuostabūs talentingų solistų balsai, darnus Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ir Kauno valstybinio choro skambesys, iškalbingas G.Rinkevičiaus mostas ir aukščiausios prabos muzika neabejotinai sužavės pradedamojo XXIII Pažaislio muzikos festivalio koncerto klausytojus. Galingi chorai iš Giuseppe's Verdi operų "Nabukas", "Traviata", "Trubadūras", virtuoziškos arijos ir duetai iš jau minėtų ar kitų Gaetano Donizetti, Georges Bizet, Wolfgango Amadeus Mozarto, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Ambroise Thomas, Vytauto Klovos opusų nuves klausytojus į užburiantį operos pasaulį. Atlikėjai žada ir netikėtų atradimų, priminsiančių neprilygstamą maestro V.Noreikos talentą, ryškiausiomis spalvomis atsiskleidusį ne tik operose, bet ir lengvojo žanro vokalinėje muzikoje.

Sienų nepaisantis balsas

Birželio 7 d. Pažaislio festivalio klausytojų laukia išskirtinis nuotykis. Kiekvienas Lily Dahab koncertas – tarsi kelionė iš Pietų Amerikos į Europą ir atgal. Tai kosmopolitiškas stilių kokteilis, paaitrintas džiazo prieskoniais: ispaniškos dainos su arabiškos muzikos gijomis, originalios ugningo tango interpretacijos ("tango nuevo", A.Piazzolla), uždegantis flamenkas, svajingai banguojanti "bossa nova brasileira", intymiai romantiški kubietiško bolero skambesiai, urugvajietiškos kompozicijos, lydimos užkrečiančio, iš Afrikos kilusio kandombės ritmo. O kur dar sambos pliūpsniai ir argentinietiško folkloro potėpiai.

Ši nesibaigianti egzotiškų muzikos žanrų fiesta – L.Dahab DNR. Unikalus ir būdingas tik jai. Dainininkė, kurios balsas, pasak kritikų, bučiuojasi ir kandžiojasi, tarsi sirena hipnotizuoja ir atima žadą nuo pirmo iki paskutinio akordo. Vien ko verta klasika tapusios dainos "Bésame mucho" interpretacija...

L.Dahab užaugo Buenos Airėse, ten mokėsi muzikos, pradėjo dainininkės karjerą. Tačiau, atlikusi pagrindinį vaidmenį Andrew Lloydo Webberio miuzikle "Katės", ji persikėlė į Ispaniją. Ten dainininkė praleido devynerius metus, sukūrė daug vaidmenų, tarp jų – Esmeraldos miuzikle pagal Victoro Hugo romaną "Paryžiaus katedra". Po to meilė ir nauji karjeros lūkesčiai nubloškė L.Dahab į Berlyną. Čia ji pradėjo bendradarbiauti su pianistu Bene Aperdannieriu, įrašė su jo kvartetu bolero, tango ir bosanovų albumą "Nomade". Leidinys buvo nominuotas Vokietijos įrašų kritikų apdovanojimui, sulaukė daug liaupsių žiniasklaidoje, atvėrė dainininkei kelią į didžiųjų Europos džiazo festivalių scenas. Dabar ne mažesnė sėkmė lydi ir "Huellas" albumą, kurį taip pat pastebėjo ir spauda, ir radijo stotys.

Skirta šeimai

XXIII Pažaislio muzikos festivalis palankus aplinkai ir šeimai. Jau pernai gimusi kūrybinių dirbtuvėlių vaikams tradicija šiemet išaugo ir plečiasi. Birželio 3 ir 7 d. mažuosius klausytojus koncerto metu kviesime į "Kūrybos kampas 360°" dirbtuvėlę, o birželio 2 d. 15–17 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotojai vaikus pakvies dalyvauti istoriniuose žaidimuose.


Kas? Kariliono koncertas "Aidėk, Laisvės varpe!"

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Kada? Birželio 2 d. 16 val.

 

Kas? PRADEDAMASIS KONCERTAS "Maestro Virgilijaus Noreikos atminimui".

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Birželio 3 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Kai tango susitinka bosanovą".

Kur? Babtyno-Žemaitkiemio dvare.

Kada? Birželio 7 d. 20 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių