Panirs į „Garsų potvynį“

  • Teksto dydis:

Rugsėjį Zapyškyje vyks jau ketvirtą kartą organizuojamas muzikos festivalis „Garsų potvynis“ ir apims visus keturis šio mėnesio savaitgalius.

Šiemet, švenčiant Dainų šventės metus, organizatoriai pakeitė festivalio pagrindinę idėją. Anksčiau tik kaip šiuolaikinės muzikos renginiais garsėjantis festivalis buvo priartintas prie vietos bendruomenės sujungiant šiuolaikinę muziką su dainuojamąja ir sakytine tautosaka, kurią atliks vietos folkloriniai ansambliai ir profesionalūs atlikėjai. Tad naujoji „Garsų potvynio“ kryptis yra senosios ir šiuolaikinės muzikos dialogas, sujungiantis platesnes garso formas.

Šių metų festivalis prasidės rugsėjo 7 d. 18 val. Zapyškio krašto tautodailininkės Jūratės Bytautės šiaudinių sodų parodos atidarymu Senojoje Zapyškio bažnyčioje. Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo pabaigos. Bažnyčios erdvėje kabės tautodailininkės sukurti didžiuliai sodai, į vieną iš jų bus galima netgi įeiti, pabūti, tapti sodo struktūros dalimi. Visa paroda bus patirtinė, sujungianti muziką su specialiu apšvietimu ir vizualizacijomis ant bažnyčios sienų. Parodos metu skambės specialiai šiam renginiui iš paruginių dainų sukurtas garso takelis, atliekamas vietos sutartinių giedotojų grupių. Šios dainos bus derinamos su šiuolaikiniu violončelės ir elektronikos skambesiu, atliekamu Patrio Židelevičiaus.

Antrasis festivalio savaitgalis bus skirtas senųjų Zapyškio krašto legendų pasakojimui, skambant gyvai šiuolaikinei muzikai, kurią atliks Giedrius Balčiūnas. Legendų vakaras vyks rugsėjo 14 d., šeštadienį, 18 val., o Zapyškio krašto legendas pristatys profesionali pasakotoja Daiva Ivanauskaitė. Kitas vakaro pasirodymas – Ežerėlio kultūros centro sutartinių giedotojų grupės „Devyniaragė“ vadovės Miglenos Perminienės režisuotas, senąja ir šiuolaikine muzika paįvairintas šešėlių teatras apie Zapyškio krašto legendas.

Trečiasis festivalio savaitgalis bus duoklė vienam svarbiausių krašto tapatumo elementui – Nemunui. Renginys vyks rugsėjo 21 d. 18 val. festivalio partnerio – kultūros laivo-žemkasės „Nemuno7“ erdvėse. Koncerte pasirodys baltiškos atmosferinės muzikos duetas „Tykumos“ (Donatas Bielkauskas ir Kristijonas Lučinskas), kurie atliks bendrą su Kauno kultūros centro mišriu choru „Kamertonas“ parengtą muzikinę programą. Specialioje programoje žiūrovai išgirs šiuolaikiškai „Tykumų“ įgarsintas požemines, geologines, matomas ir nematomas vandens sroves, kurių čiurlenime girdėsime „Kamertono“ atliekamas lietuvių liaudies dainas apie Nemuną.

Ketvirtasis kulminacinis savaitgalis žada išties neišdildomų įspūdžių. Į Zapyškį su kolektyvu atvyks elektroninės muzikos ir sutartinių populiarintojai – Laurita Peleniūtė ir Viktoras Diawara. Jie pristatys projektą „Elektroninės sutartinės“, į kurį įtrauks ir vietos folkloro kolektyvus: „Devyniaragę“, „Gaudę“ ir kt. Koncertas vyks 28 d. 17 val. lauko scenoje šalia Senosios Zapyškio bažnyčios, o esant nepalankiam orui – bažnyčios erdvėje.

„Garsų potvynio“ festivalis – pirmasis, nuosekliausias ir jau tradicija spėjęs virsti muzikos renginių ciklas Zapyškyje. Projektą „Garsų potvynis Senojoje Zapyškio bažnyčioje: etno- ir šiuolaikinio dermė“ organizuoja Ežerėlio kultūros centras, partneris – „Nemuno7“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno rajono savivaldybė. Visi renginiai – nemokami. Jų metu bus fotografuojama, nuotraukos viešinamos. Kviečiame atvykti į festivalį, nes Senoji Zapyškio bažnyčia – ne Nemuno, o kultūros potvynis!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių